A jövő sportorvosa

2012. december 03.
A zalaegerszegi születésű dr. Tóth Gyula, a hévízi kórház reumatológus szakorvosa is Pécsett kezdett el dolgozni, akárcsak dr. Benkő Ágota. Nemrég szakvizsgázott, de máris egy második próbatételen gondolkodik.

Az egyetemen első éve után, a kötelező nyári gyakorlaton döntötte el, hogy a mozgás-szervrendszerrel szeretne foglalkozni. 2007-ben kezdte el Pécsett a szakvizsgára való felkészülést, és az idén október végén sikeresen vizsgázott Budapesten. Korábban mindig arra gondolt Zalaegerszegre utazva, látva a kórház épületét, hogy ebben az intézményben szeretne dolgozni − ez az álma valóra vált, hiszen már három éve itt látja el feladatait.

Sport és rehabilitáció

Tervei között szerepel egy sportorvosi szakvizsga, mert nagyon szívesen foglalkozna ezzel a területtel, a jövőben a fiatalok, az élsportolók rehabilitációjában tevékenykedne, erre pedig kiváló lehetőségek mutatkoznak Hévízen.
A Szent András Reumakórházban jelenleg elsősorban a kopásos – gerinc-, csípő-, térd- vagy egyéb ízületi – betegségekkel, balesetek vagy műtétek utókezelésével foglalkozik. A gyógytó kedvező hatása mellé fizioterápiát kínálnak, kettő-, három- és négyhetes turnusokban várják a pácienseket Hévízre, ahol komplex kezeléseket végeznek. Ezt a profilt szeretnék bővíteni a jövőben, koncentrálva a fiatalabb korosztályra – mondja dr. Tóth Gyula.
Amiért a reumatológust felkeresik, azon okok között vezető helyen a fájdalom, a deformitás és a mozgásbeszűküléssel járó panaszok állnak, de csak akkor fordulnak orvoshoz az emberek, amikor már nagyobb a baj, amikor már nehezen vagy egyáltalán nem tudnak megmozdulni, nehezen megy a munkavégzés.

Egyre fiatalabbak

Fontos feladat hárul a szakorvosokra a szűrés területén is, ugyanis a jelenlegi módszerekkel hamarabb lehet a fiatalok sokszor komoly rendszerbetegségek részeként megjelenő gyulladásos ízületi panaszait diagnosztizálni. A 20−30 éves korosztály ma nagyon keveset sportol, legtöbbször a mozgásszegény életmód áll a betegségek kialakulásának hátterében.
Dr. Tóth Gyula úgy véli, a prevencióra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, amikor még nincs baj, ezért lenne fontos az életmódváltás, a mozgás beépítése a mindennapokba, ami lehet kocogás, kerékpározás, úszás vagy csak egy könnyed séta a parkban. Több szempontból is sokkal hatékonyabb a megelőzés, mint a kezelés – hangsúlyozza a szakorvos.

megosztás
hozzászólások
Torsa Dániel (1), nyaralas (12), jótékonyság (3), Márton nap (1), gyógytó (1), Varga Terézia (1), tavaszi szél vizet áraszt (1), munkaviszony (1), konyha (1), szépségápolás (8), sárkányrepülő (1), Fenyves allé (1), viz (1), macska (1), autó (3), kerekpar (27), bank (7), hosegriado (7), szolárium (1), Mándó Zsuzsanna (1), antsz (15), Helikoni ünnepség (4), repülő (3), Hévíz (1219), Benkő Lívia (1), Füzes Eszter (1), Berecz András (1), kutatas (81), voroskereszt (24), VÉDA (1), Semmelweis (2), vallás (1), Manninger Jenő (384), aranyérem (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), Szeiler Stúdió (32), tanulmány (11), trianon (2), pápa (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), Balatoni Kör (2), VOLT fesztival (7), egynapos sebészet (1), környezetvédelem (2), holdfogyatkozás (1), zene (23), Bibó Gimnázium (1), vb (8), Suba Alexandra (1), Pappné Beke Judit (1)