A Jobbik módosításokat javasol az új diákhitel-konstrukcióhoz

2012. január 04.
A Jobbik a diákhitel hirdetési gyakorlatának megváltoztatását, az eljárásbeli hibák felülvizsgálatát, valamint a hitel állami kamattámogatás alá helyezését szorgalmazza, továbbá azt, hogy csak munkába állás után kelljen törleszteni a fiataloknak.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte: a kormány a diákhitel új konstrukciójának bevezetésével beismerte, hogy a decemberben elfogadott felsőoktatási törvény és az ehhez párosuló kormányzati forráskivonási szándék tömegeket szorítana ki a felsőoktatásból. Mint írta, a kormány "cinikus válaszként" a hitelt ajánlja a diákok figyelmébe, "mintha hazánk nem is a történelmünk egyik legnagyobb hitelválsága közepén lenne, amikor százezrek veszíthetik el lakásukat a visszafizethetetlen hitel miatt".
A jobbikus politikus szavai szerint pártja nincs ellene a diákhitel intézményének, ugyanakkor felveti, hogy vajon tényleg csak a célzott diákok éltek-e a hitel lehetőségével. Z. Kárpát Dániel egy felmérésre hivatkozva azt írta: a diákhitelt felvevő egykori diákok 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a hitel nélkül nem tudta volna megszerezni a diplomáját.
A képviselő a diákhitel egyre szélesebb körben való terjedése miatt a Diákhitel Központ reklámjait hibáztatja, amelyek álláspontja szerint kizárólag az előnyökre koncentrálnak, a következményekre, hátrányokra azonban nem hívják fel a figyelmet. Hozzátette: így aztán sokan a pénzt felélve, a diploma megszerzése után több milliós hitellel szembesülnek döntésük következményével.
A párt a régi és az új diákhitel konstrukció reklámjánál, hirdetéseinél a hitellel járó hátrányok és nehézségek kellő hangsúlyozását kéri, továbbá elengedhetetlennek tartja az eljárásbeli hibák felülvizsgálatát.
"Az új törvény következtében az eddig költségtérítéses összegek többszörösére emelkedése is elképzelhető a Fidesz által bevezetett bújtatott tandíj formájában" - jegyezte meg a Jobbik képviselője, hozzátéve, hogy szerinte erről tanúskodik az új konstrukcióban szereplő 800 ezer forintos hitellehetőség is.
Mint írta, minden eddiginél aktuálisabbnak tartja a Jobbik diákhitelre vonatkozó javaslatát, a hitel állami kamattámogatás alá helyezését, és azt, hogy csak azoknak kelljen elkezdeni a törlesztést, akik a diplomájuk megszerzése után el is tudtak helyezkedni egy munkahelyen.
A kormány szerdán tárgyal a diákhitelrendszer kibővítéséről a Magyar Nemzet szerint. mti

megosztás
hozzászólások
Nyári Viola (1), Füzes Eszter (1), Palásthy Bese (2), Németh Veronika (1), Pálfi László (1), atlétika (6), gyilkosság (1), 2016 (2), bezárás (1), karácsonyi képeslap (1), mentő (9), vallás (1), Komoróczi Lajos (3), Barista bajnokság (2), életmód (10), sütemény (1), Március 15 (2), Street Festival Keszthely (1), Anna-bál (2), Golfclub Imperial Balaton (2), Horváth Lászlóné (1), időkép.hu (2), ellenőrzés (2), Ékszertáska (2), e-kereskedelem (1), felmondás (1), labdarugas (25), Max (83), árviz (2), deviza (1), Monitor konyhája (80), gasztronómia (5), test (1), szerelem (1), Mikulás (8), macska (1), világbajnokság (2), Szemfüles egyesület (3), Nardai Sarolta (1), életveszély (1), fájdalomambulancia (2), jovedelem (2), Bátortábor (1), Kányavári-sziget (1), szép (9), Schmied Zoltán (1), Budapest (3), zeneszerző (1), Babos Lajos (1), gyermekszám (1)