A Hévízi-tó a mélyben

2015. november 30.
Sötét, meleg, félelmetes, mégis ámulatba ejtő és páratlan látványt kínál annak, aki egyszer eljut a Hévízi-tó forrásbarlangjába. Erről számol be az a búvárcsoport, amely évek óta dolgozik a barlang és a nyílás karbantartásán.De kezdjük az elején. Az 1950-es években járunk, amikor a kezdődő búvármerülések eredményeként megállapították, hogy a tó forrásbarlangjához, a kráterbe leereszkedve 38 méter mélyen egy lapos folyosón keresztül vezet az út. A barlangba bejutást nehezíti a másodpercenként 403 liternyi, szemből kifelé áramló kevert termálvíz, amely komoly fizikai megterhelést jelent a búvároknak. Ez a folyosó négy méter után egy terembe torkollik. A terem 14 méter magas és 17 méter átmérőjű, s egy iszapnyereg osztja ketté, a keleti oldalon kisebb, a nyugati oldalon nagyobb mélyedést alkotva.
A Hévízi-tó állapotának megőrzéséért a következő években folytatódtak a víz alatti kutatások, amelyek során több száz órányi merülési idővel sikerült feltérképezni a forráskráter ember által járható üregét.
Napjainkban tovább folynak a kutatási-karbantartási merülések, amelyekre negyedévente kerül sor egy megbízott búvárcsoporttal – meséli Németh György, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője.
A merülés hatósági engedélyhez kötött tevékenység, amely szigorú szakmai ismereteket igényel. A jelenlegi búvárcsoport a korábbiakhoz hasonlóan jól felszerelt és jól képzett társaság. Munkájában fontos az összhang, a csapatmunka és a precizitás. Minden merülést többórás előkészület előz meg A, B, C tervvel felkészülve.
A gondtalan fürdőzők élvezik a felszínre törő buborékok simogató hatását, míg a mélyben komoly munkavégzés történik. A merülések legfőbb célja a forrásbarlang általános állapotának felülvizsgálata, a változások rögzítése a korábbi felmérésekhez képest.
Minden alkalommal vízminta-vételezés történik az előre determinált pontokon, illetve rétegrendenként. Mindemellett iszaprétegvastagság-mérés, műszerellenőrzés, hőmérsékletmérés (a barlang több pontján) és egyéb műszaki beavatkozás bővíti a búvárok munkáját.
A merülés cseppet sem veszélytelen, ezért minden alkalommal felszíni biztosító figyeli a merülők mozgását.
A karbantartási munkák során nagy figyelmet szentelnek annak, hogy a barlang természetes állapotát semmilyen módon ne változtassuk meg. Az idei év utolsó merülése még hátravan, amely alkalomra számos feladatot tűztek ki célul.
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a búvárok munkája nem szembetűnő, de nélkülözhetetlen a Hévízi-tó életében. Fürdőzni a tóban egyedülálló élmény, búvárkodni azonban kiváltság.

megosztás
hozzászólások
parlament (72), orosz (1), footgolf (1), kutyás strand (5), deviza (1), MTI (595), Tar Ferenc (3), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), atlétika (6), mobil (2), vitorlázás (37), sztárportré (3), vonat (7), vendeglátás (6), Mikulás (8), múzeumok éjszakája (4), baleset (169), Alsópáhok (51), Oláh Péter (2), Kovács Patrícia (1), influenza (2), Villányi Éva (1), táplálkozás (1), hirdetés (1), keszthelyi-hegység (1), gyenesdias (213), uszoda (9), Mándó Zsuzsanna (1), jövőkutatás (1), Joós Attila (1), torkos csütörtök (3), érettségi megoldás (5), menzareform (4), hullámmasszázs (1), marko peter (22), Pampetrics György (21), Astellas-díj (2), husvet (14), Benkő Lívia (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), Cserép Letícia (1), kutatas (81), autóbusz (1), Mohácsi József (8), monitormagazin (107), keszthely foter (201), Zala Megyei Közgyűlés (3), Budapest (3), holokauszt (1), Cséby Géza (5)