A hévízi "csodató" titkára és az orchideák csábítási trükkjeire is fény derül Zalában a Kutatók éjszakáján

2015. szeptember 24.
A zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben a Z generáció, valamint az okostelefon és az egészségfejlesztés közti összefüggés is kiemelt téma lesz pénteken, a Kutatók éjszakáján, míg Keszthelyen többek közt a hévízi "csodavíz" titkairól és az orchideák csábítási trükkjeiről tartanak előadást.A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdálkodási Karának Zalaegerszegi Intézetében
tartott előadások nagy része a Z generációról szól, az 1990 után világra jött fiatalokról, akik beleszülettek a digitális technológiák világába, ezért más a mentalitásuk, a világlátásuk, mint a korábbi nemzedékeknek. A Kutatók éjszakáján az érdeklődők hallhatnak például a Z generáció pénzügyi kultúrájáról, valamint arról is, hogy miért "nem lehet" velük együtt dolgozni - tájékoztatta Kustánné Fitos Amália szervező, a dékáni hivatal vezetője az MTI-t.
A programon elsősorban a középgenerációt - a szülőket és a pedagógusokat - szeretnék megszólítani. A Z generáció tagjai ez idő alatt a campuson érdekes fizikai jelenségeken alapuló kísérletekben vehetnek részt, az Északi Ipari Parkban található Inkubátorházban pedig a legújabb projekteket mutatják be a "jövő kutatóinak".
Az előadásokat követően a campuson kvízkérdéseket tesznek fel, kódfeltörő fejtörőket rendeznek. A teljesítményeket campusérmékkel jutalmazzák, amelyeket a helyi termékpiacon lehet beváltani.
   
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (PTE ETK) Zalaegerszegi Képzési Központjában Egészségfejlesztés okostelefonon címmel egy részben Zalaegerszegen készült egészségfejlesztő applikációt mutatnak be. A szakemberek elsősegélynyújtás- és újraélesztés-demonstrációt tartanak, a program állapotfelméréssel (egészség, kondíció, állóképesség) egészül ki.
A Kutatók éjszakáján - az elmúlt évekhez hasonlóan - a helyszínek között ingyenes buszjáratot indítanak Zalaegerszegen.
   
Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán Éjjel-Nappal Georgikon címmel zajlanak a programok a Kutatók éjszakáján - közölte Polgár Péter dékán.
Mint fogalmazott, az ismeretek átadásához szükség van tanórán kívüli rendezvényekre is. Ezekre a programokra azokat az érdeklődőket várják, akik szívesen hallanának többet az egyetem munkájához kötődő kutatási eredményekről.
A péntek esti program egyik előadója az éghajlatváltozás és az urbanizáció együttes ökológiai hatásáról beszél, egy másik előadás témája a hévízi "csodavíz titka" lesz, az utolsó előadás pedig a magyarországi orchideák csábítási trükkjeiről szól majd. MTI

megosztás
hozzászólások