A hévízi "csodató" titkára és az orchideák csábítási trükkjeire is fény derül Zalában a Kutatók éjszakáján

2015. szeptember 24.
A zalaegerszegi felsőoktatási intézményekben a Z generáció, valamint az okostelefon és az egészségfejlesztés közti összefüggés is kiemelt téma lesz pénteken, a Kutatók éjszakáján, míg Keszthelyen többek közt a hévízi "csodavíz" titkairól és az orchideák csábítási trükkjeiről tartanak előadást.A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdálkodási Karának Zalaegerszegi Intézetében
tartott előadások nagy része a Z generációról szól, az 1990 után világra jött fiatalokról, akik beleszülettek a digitális technológiák világába, ezért más a mentalitásuk, a világlátásuk, mint a korábbi nemzedékeknek. A Kutatók éjszakáján az érdeklődők hallhatnak például a Z generáció pénzügyi kultúrájáról, valamint arról is, hogy miért "nem lehet" velük együtt dolgozni - tájékoztatta Kustánné Fitos Amália szervező, a dékáni hivatal vezetője az MTI-t.
A programon elsősorban a középgenerációt - a szülőket és a pedagógusokat - szeretnék megszólítani. A Z generáció tagjai ez idő alatt a campuson érdekes fizikai jelenségeken alapuló kísérletekben vehetnek részt, az Északi Ipari Parkban található Inkubátorházban pedig a legújabb projekteket mutatják be a "jövő kutatóinak".
Az előadásokat követően a campuson kvízkérdéseket tesznek fel, kódfeltörő fejtörőket rendeznek. A teljesítményeket campusérmékkel jutalmazzák, amelyeket a helyi termékpiacon lehet beváltani.
   
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának (PTE ETK) Zalaegerszegi Képzési Központjában Egészségfejlesztés okostelefonon címmel egy részben Zalaegerszegen készült egészségfejlesztő applikációt mutatnak be. A szakemberek elsősegélynyújtás- és újraélesztés-demonstrációt tartanak, a program állapotfelméréssel (egészség, kondíció, állóképesség) egészül ki.
A Kutatók éjszakáján - az elmúlt évekhez hasonlóan - a helyszínek között ingyenes buszjáratot indítanak Zalaegerszegen.
   
Keszthelyen, a Pannon Egyetem Georgikon Karán Éjjel-Nappal Georgikon címmel zajlanak a programok a Kutatók éjszakáján - közölte Polgár Péter dékán.
Mint fogalmazott, az ismeretek átadásához szükség van tanórán kívüli rendezvényekre is. Ezekre a programokra azokat az érdeklődőket várják, akik szívesen hallanának többet az egyetem munkájához kötődő kutatási eredményekről.
A péntek esti program egyik előadója az éghajlatváltozás és az urbanizáció együttes ökológiai hatásáról beszél, egy másik előadás témája a hévízi "csodavíz titka" lesz, az utolsó előadás pedig a magyarországi orchideák csábítási trükkjeiről szól majd. MTI

megosztás
hozzászólások
shotokan karate (3), állatok (16), árviz (2), tanulás (2), himnusz (1), ARC (1), munkaviszony (1), magyar dal napja (8), fürdő (2), kultura (22), Street Festival Keszthely (1), Tóth Csaba (3), balett (1), barista (3), oktatas (347), országgyűlési képviselő (33), szakács (1), regatta (2), Bibó Gimnázium (1), Együtt (1), Spar (1), Szeiler Gábor (1), KeszthelyFest (15), Németh Veronika (1), tappenz (1), DRV Zrt. (3), garázsvásár (1), esztétika (8), gyógyítás (2), Ifi Ferenc (1), óraátállítás (3), Csősz-Tóth Norbert (1), lotus (1), csapadék (1), szallas (39), mentő (9), Platán étterem (1), power-bank (1), paleo (13), Krassói Katalin (1), Nagymező Gyenesdiás (1), posta (1), egyház (2), tour de france (1), balatongyorok jazz (23), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), mobil (2), Bringatanya (2), Ranolder (1), borünnep (24)