A helyi termékek tudatos fogyasztásával mindenki nyer

2017. június 26.
„A helyi terméknek mindig szezonja van” – ezzel a szlogennel hirdeti magát a Hévíz–Balaton LEADER-egyesület kezdeményezésére elindított SzezON bevásárlóközösség. A helyi termékekhez való hozzájutás újszerű formája összeköti a tudatos vásárlói igényt a termelők kapacitásával, és megszervezi a termékek átadását heti rendszerességgel. Az első átadási napot május elején tartották Keszthelyen. Nagy Anita Lillával, az egyesület munkaszervezeti vezetőjével a harmadik találkozóra készülve beszélgettünk.

– Kiéheztünk arra, hogy valódi kapcsolatunk legyen a tányérunkra kerülő élelmiszerrel. Tudni akarjuk, hogy ki termeli az élelmiszereinket, hol, hogyan és miért. Részt akarunk venni egy ökológiai, igazságos, tápláló és összetartó közösségi élelmiszerrendszerben – ez a gondolat indította útjára a mi közösségünket. Vidékfejlesztési szervezetként felelősséget érzünk a helyi termelők és családjuk jóllétéért, erről szól a helyi fejlesztési stratégiánk. Ha ők minőséget és mennyiséget tudnak előállítani helyben, az kihat a helyi gazdaság fejlettségére, ami a fiatalok itthon maradásának és boldogulásának fontos tényezője. Szeretnénk lehetőséget adni azon helyi termelőknek, akik egészséges élelemmel látják el a térséget, felelősen gazdálkodnak, hogy megtalálják a számításaikat kiszolgáltatott világunkban. A bevásárlóközösség a piactól eltérően kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a termelést, hosszabb távon akár az élelmiszer-önrendelkezés irányába tudja elmozdítani a helyi élelmiszerrendszereket.

– Ez a SzezON első éve. Milyen eredményeket várnak?
– Reális eredmény lehet, ha egészségtudatos szemléletmóddal fel tudjuk hívni a figyelmet arra, hogy felelősséggel tartozunk magunkért, és ezért nem mindegy, hogy mit fogyasztunk. Nálunk valóban helyben termelt élelmiszerekhez juthat a vásárló, s idővel a saját egészségén érezheti a tudatos alapanyag-választás jótékony hatásait. A közösség tagjaiként vásárlói döntésünkkel elköteleződünk egy-egy termelő és családja mellett. Ők az arcai a mi közösségünknek, fontos, hogy mi történik velük a mindennapokban, őket szeretnénk minden lehetséges módon támogatni.

– Hogyan zajlik a közösségi bevásárlás?
– Minden héten keddig kell megtervezni és megrendelni a család következő heti ellátását helyi termékekből, pénteken lehet eljönni az átadásra és fizetni közvetlenül a termelőknek. Ehhez persze elköteleződés és felelősségvállalás szükséges fogyasztó és termelő részéről is, idővel tud csak rutinná válni.

– Miért jó, miben más ez a közösség?
– A bevásárlóközösség a termelőnek jó, mert fixen tervezheti a bevételét, és gyorsan lezajlik az árucsere. A fogyasztónak jó, mert tervezhető a beszerzés, egészségesebb élelmiszerhez juthat korrekt áron, a vásárlásával pedig támogatni tudja a környékbeli gazdák, őstermelők működését. A környezetnek jó, mert jelentősen csökkennek a szállítási és csomagolási terhek. A benne részt vevők pedig személyiségükkel, közösségi szerepvállalásukkal alakítják és formálják a közösséget.

– Miből finanszírozzák a működésüket?
– A vásárlók méltányosnak találták az 500 forintos hozzájárulást negyedévente. Egyelőre az adminisztrációs költségeket a minimálisra szorítjuk, a rendezvénytermet ingyen kapjuk egy keszthelyi vállalkozástól, többen vállalnak önkéntes munkát a pénteki átadásokon. Tervezzük egy online rendelési felület kialakítását is, valamint termelői marketingre is szeretnénk költeni.

A SzezON bevásárlóközösség minden pénteken 17.30 és 19.30 között várja vásárlóit a Vital Forum Rendezvényközpontban (Keszthely, Lippay Gáspár út 3.). Bővebb információk itt: https://www.facebook.com/szezonkosar/.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
viz (1), power-bank (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (130), egyház (2), OKJ (1), KDNP (1), Dublecz Karoly (2), Rezi (1), paleo (13), menekült (1), konyha (1), kék zászló (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Owaimer Zoheir (1), kötélugró (1), szerencsejatek (630), állatok (16), természet (1), Lel Ki Főzde (1), vallás (1), szilveszter (3), kutatas (81), egyetem (187), nyelvvizsga (2), helyesírás (1), Carbona (9), gyász (1), Zsittnyán Tamás (1), parlament (72), fitnesz (1), helikon (41), korcsolya (3), vasút (9), HUSZ (7), program (7), KiBeszél (14), emléknap (1), katasztrofavedelem (42), betegség (11), cukorbetegség (2), Oláh Péter (2), csillaghullás (2), Kvarda Attila (21), cselgáncs (1), fájdalommentes (3), Puskás Tamás (2), trianon (2), drog (3), miniszterelnök (2), boldog békeidők (1)