A háborítatlan szülésért

2014. november 14.
Alternatív szülőszobát avattak a Keszthelyi Kórházban, azzal a kimondott céllal, hogy a szülés háborítatlan legyen. Dr. Kvarda Attila főigazgató köszöntőjében elmondta: a fejlesztés óriási előrelépést jelent az intézmény életében, a több mint kétmillió forintos beruházást önkormányzatok, cégek egyaránt támogatták, de kaptak adományokat magánszemélyektől is.

Hozzátette: az alternatív szülőszoba újszerű ellátási formát jelent, aminek a csírái eddig is fellelhetőek voltak az osztályon, ám a fejlesztéssel a teljes vertikumot tudják biztosítani a jövőben. Elmondta azt is, fontos ez azért is, mert a szülészet és nőgyógyászat tekintetében a Keszthelyi Kórház ellátási területe jócskán megnövekedett, Veszprém és Somogy megyében egyaránt vannak területeik.

Részletek Dr. Kvarda Attila főigazgató köszöntőjéből


Az alternatív szülőszobáról és az ottani lehetőségekről dr. Novák Péter osztályvezető főorvos adott tájékoztatást, hangsúlyozva: a 21. század nagy problémája a korfa torz alakulása, elöregedik ugyanis a társadalom. Jóval kevesebb a szülés, mint régen, ezért fokozott az igény arra, hogy a szülések teljes rendben történjenek, az anyák és gyermekek semmilyen módon ne „károsodjanak”. Ez szakmai felkészültséget jelent mind az orvosok, mind az osztályon dolgozók részéről. Ezt a keszthelyi régióban tudják biztosítani. Ugyanakkor a tárgyi feltételekre is szükség van, például az alternatív szülőszobára. Minderre azért, hogy a szülés háborítatlanul történjen, a vajúdási időszakot megkönnyítsék, a fájdalmat csökkentsék az anyák számára. Az új szülőszoba – melynek működtetéséhez szemléletváltásra is szükség van – vizuális látvánnyal, zenével segíti, teszi elviselhetőbbé a vajúdást, ugyanakkor a különböző eszközök is (labdák, bordásfal, stb.) is segíti a szülést. Dr. Novák Péter köszönetet mondott a fejlesztésért.

Dr. Novák Péter osztályvezető főorvos gondolatai a keszthelyi alternatív szülőszobáról 

 

megosztás
hozzászólások
Bóka István (1), Donkó Imre (1), Pápai Gábor (6), igazgató (1), szép (9), kormánymegbízott (1), Burgonyakutatási Központ (2), kozlekedes (8), előadás (14), Koósz Attila (1), vízilabda (2), szallas (39), kenyér (7), zivatar (1), Varga Andrea (13), Komoróczi Lajos (3), nap (2), pollen (3), freestyle foci (1), sofőrszolgálat (1), GESZ (11), kiállítás (16), Platán étterem (1), karrier (1), vallás (1), strand (21), shotokan karate (3), keszthely (4040), TDM (3), jutalom (1), Csángó Zsuzsa (1), Mátrai Gabriella (2), Balatongyorok (136), vállalkozó (4), Bagyinka Tímea (1), idegenforgalom (174), Hegyi Roland (HR) (5), szalon (1), debrecen uszo eb (16), alapítvány (2), Márton nap (1), jégpálya (4), Főzzünk játszva (2), vendégéjszaka (2), menzareform (4), riporter (1), országgyűlési képviselő (33), nyugdíjas (2), termálfürdő (1), zala (1156)