„A gyógytó adottság, de nem állhatunk meg ennél”

2012. december 11.
− Sikerült megnövelnünk a hévízi kórház látogatottságát – ezzel kezdte év végi beszélgetésünket dr. Kvarda Attila, az állami kézbe kerülő Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház vezetője. − A gyógytó adottság, erre építve pedig olyan lépéseket kell megtennünk, amelyeket még senki nem tett meg. Tűzzük ki a cégérünket, hogy mire képes Hévíz, az új generáció pedig erre nagyon alkalmas.

− Kiléptek az intézmény falai közül az orvosaink, konferenciákon szerepelnek, előadásokat tartanak itthon és külföldön, kutatásokban vesznek részt, amelyeket közkinccsé is teszünk, az egyik kolléganőnk egy olyan posztert fog elkészíteni, amely nemzetközi konferencián fog megjelenni, két gyógytornászunk pedig könyve megjelenése előtt áll. Értékes munkatársaink vannak, ez Hévíznek is hasznos lehet – összegzi Kvarda Attila.

Letisztult a kép az üzleti tervben
− Több beruházást is próbálunk beilleszteni a 2013-as üzleti tervbe, előreláthatólag jobb évünk lesz, mint amit 2012-re prognosztizáltunk. Sikerült megoldanunk a vagyonkezelés kérdését, így aktiválhattunk csaknem négymilliárd forintot. Valós adatokkal tudunk dolgozni, ez hatalmas megnyugvás.
Tavaly nem sikerült két pályázatuk, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesznek fejlesztések. Az idén elkezdik a tófürdő beléptetőrendszerének egységesítését, a fedett fürdő egyik épületének a felújítását, továbblépnek az energiaracionalizálás területén, nyílászárócserén, napenergiában is gondolkodnak. A tanulmánytervek már elkészültek, várják a pályázati lehetőségeket, bár nagyobb volumenű kiírásra nem számít az ügyvezető igazgató.
− Szeretnénk növelni a parkolóhelyek számát, a régieket pedig rendbe tennénk. Cél még a füves területek újragondolása, a tájidegen növények eltávolítása, illatos kert létrehozása. A tó természetvédelme is fontos feladat, és hogy ezt minél magasabb színvonalon tudjuk végezni, 2013-ban is folytatódik a Georgikon Karral való együttműködés – tette hozzá Kvarda Attila. Beszámolt még arról is, hogy a Festetics-fürdőházban új terápiás csomagokat vezetnek be, így már nemcsak a gyógyászatra koncentrálhatnak, hanem a rekreációra is.

Lesz-e kártérítés?
2011. június 4-én írta alá Hévíz polgármestere, valamint a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az intézmény állami fenntartásba kerülése kapcsán készült átadás-átvételi és birtokbaadási jegyzőkönyvet. A hévízi önkormányzatnak 27 százalékos részesedése volt a gazdasági társaságban, de a város nem kapott kártalanítást, mivel a kormány döntése alapján az csak azoknak az önkormányzatoknak jár, akik a törvény hatálybalépése előtt öt éven belül szereztek ellenérték fejében részesedést.
Hévíz önkormányzata azonban szeretné vagyonkezelésébe venni a tavat és a szállodát az intézményből, és ezt az igényét jelezte is az államnak. A kórház, a betegellátás azonban nem tud meglenni a gyógytó és a szálló nélkül, és fordítva is így van, szerves egységben kell maradniuk az intézményeknek. Ezt az előző hatvan év is bizonyítja – mondja a vezető.

megosztás
hozzászólások
Orbán Viktor (3), Kardos Gábor (6), Központi Statisztikai Hivatal (3), Apák napja (1), Hévízi-tó (1), Lisa (35), KiBeszél (14), ajándék (8), Jobbik (10), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), kresz (2), Szeiler Gábor (1), internet (20), Év fája (1), Keszthelyi Kiscápák (6), Pete Krisztina (1), kert (1), Kvarda Attila (25), Szeiler Stúdió (32), Miss Balaton (1), jótékonyság (3), Zala Megyei Főügyészség (4), goldmark muvelodési kozpont (60), aranyérem (1), Csokonai társaság (1), környezetvédelem (2), téligumi (1), hazassag (6), kormanyhivatal (93), TDM (3), béremelés (2), Burucs Szabolcs (2), Básti Juli (1), Nyári Viola (1), tanulmány (11), alternatív gyógymód (1), alkalmassági (1), Rézsó Tamás (6), apartman (3), Mohácsi József (8), testkezelés (2), Bock Bisztró Balaton (16), Kvárta Mátyás (44), emléknap (1), Művészetek völgye (7), Owaimer Zoheir (1), sarmellek (53), Palinkas Robert (83), Filharmónia (1)