A gyenesdiási Burgonyanap egy egész szakma ünnepe

2015. szeptember 21.
Negyedik alkalommal kerültek terítékre a keszthelyi burgonyafajták a Balaton-parti üdülőfaluban, Gyenesdiáson. A burgonyanapon és főzőversenyen egész nap változatos programok révén ismerhették meg a résztvevők a környék burgonyafajtáit.„A burgonyanap nemcsak egy jókedvű helyi ünnep, hanem az egész mezőgazdaság számára fontos rendezvény, ugyanis kultúrát teremt és fejleszt” – mondta el köszöntőjében Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.
Elhangzott, hogy élelmiszerkultúránkat az olyan rendezvények tudják emelni, mint a gyenesdiási burgonyanap, hiszen ilyenkor nemcsak a helyi közösség erősödik, hanem az adott ágazat értékei is népszerűbb lehetnek „Célunk, hogy minden hazai minőségi termékfajta megbecsülése növekedjen.” – fogalmazott az államtitkár.

Simon Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország egyetlen, csak burgonya-nemesítéssel és fajtafenntartással foglalkozó intézménye, a Pannon Egyetemen belül működő Burgonyakutatási Központ munkatársai ötven éve azon fáradoznak, hogy jobbnál jobb burgonyafajtákat nemesítsenek ki; ezek közé tartozik a Somogyi sárga kifli, Kánkán, Százszorszép, Hópehely, Góliát, White Lady, Vénusz Gold, Luca XL, Lorett, Balatoni Rózsa, Démon, Katica, Chipke, Botond. A fajtákra mind jellemző, hogy minőségük és betegségekkel szembeni ellenálló-képességük túlszárnyalja a külföldi versenytársakét. Az sikerek nyomán Keszthely városa tavaly felvette helyi értékei közé a nemzetközileg is elismert Burgonyakutatási Központot.

Az államtitkár meghívta a rendezvényen megjelenteket a szeptember 23-án kezdődő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra, az agrárium nagy seregszemléjére, amelynek a budapesti Hungexpo ad otthont. A kiállításon a balatoni és a nyugat-dunántúli régió külön pódiummal és programokkal képviselteti magát. Az OMÉK idei fő tematikája „a helyi termék” lesz.
(Földművelésügyi Minisztérium)
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
párbajtőr (1), Spa Hévíz (3), Németh Gábor (1), Platán étterem (1), vasárnapi pihenőnap (3), Kányavári-sziget (1), 1956 (1), képviselő-testület (37), Tál Zoltán (2), Hollywood (1), téligumi (1), horgász (5), szűrés (1), Mátrai Gabriella (2), Vajda János Gimnázium (22), Don (1), ajánló (1148), TDM (3), keszthelyi kilometerek (78), Benkő Lívia (1), Szeiler Stúdió (32), női gombolkodó (5), Dumaszínház (2), keprol kepre (7), paralimpia (4), munkahely (8), Lidl (1), szalon (1), keszthely (4039), Nardai Sarolta (1), Use Unused (1), kormanyhivatal (93), Ranolder (1), ellazulás (1), kert (1), jutalom (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Happy Dixieland Band (8), Básti Juli (1), Player's Restaurant & Bar (2), Zalaszántó (1), regatta (2), Balatonátcsúszás (1), piac (6), múzeumok éjszakája (4), Balaton-part (10), egyház (2), triatlon (13), A Dal (3), Ollári Barbara (1)