A gerincünk védelmében

2011. szeptember 23.
A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban a betegek jelentős részét, 80-85 százalékát különböző eredetű és jellegű gerincproblémával kezelik. A kórház szakemberei épp ezért fontosnak tartották, hogy az egyénre szabott, speciális gyógytorna mellett bevezessék a gerinciskola-programot, amellyel a betegek elsajátíthatják az egészséges, gerinckímélő életmód legfontosabb szabályait.

A csaknem másfél évtizede sikeresen működő, komplex felvilágosító program mára a mozgásterápia szerves részévé vált, nagyon népszerű a betegek körében. Elméleti ismereteket és a mindennapi életre szánt gyakorlati tanácsokat tartalmaz.
A gerinciskola-program tanfolyamszerűen zajlik, a foglalkozásokat hetente három egymást követő délután tartják, egy-egy előadás egy, illetve másfél órát vesz igénybe a csoport létszámától függően.
– Célunk, hogy az általunk bemutatott, a gerincet tehermentesítő, illetve a gerincünknek kedvező mozdulatok begyakorlásával a kurzuson részt vevő betegek önmaguk tudatos megfigyelésével képesek legyenek a régi rossz beidegződéseket elhagyva a megtanult mozdulatokat a mindennapokban rutinszerűen alkalmazni – mondta Varga Terézia, a kórház vezető gyógytornásza. – Az első alkalommal rajzos ábrák és makettek segítségével megismertetjük betegeinkkel a gerinc anatómiáját, működését. A rövid anatómiai ismertető csoportos beszélgetés formájában zajlik, ami azt a célt szolgálja, hogy pácienseink könnyebben megértsék mind a saját betegségük hátterében álló gerincelváltozásokat, mind a gyakorlat során elsajátítandó, a gerinc védelmét szolgáló mozdulatokat. A gyakorlati részben megtanítjuk a helyes testtartás kialakításának főbb lépéseit, beszélünk a helyes ülés szabályairól, bemutatjuk a különböző helyzetváltoztatások, ágyban történő fordulások gerinckímélő módjait, a tehercipelés lehetőségeit, a mindennapi mozgások pontos kivitelezését. Szót ejtünk az ajánlott szabadidős tevékenységekről, sportolási lehetőségekről. A harmadik nap végén sor kerül egy általunk összeállított tesztlap kitöltésére, a résztvevőket egy oklevéllel jutalmazzuk.
A vezető gyógytornász hozzátette: – Ezt a fajta felvilágosítást minél hamarabb, már kisiskolás, de legkésőbb fiatal felnőtt korban jó volna elkezdeni, hiszen a későbbi gerincproblémák egy részét megelőzhetnénk ezen ismeretek birtokában.

megosztás
hozzászólások
beruházás (2), Pampetrics György (21), Bogi (13), Cséby Géza (5), Horváth Lászlóné (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Marsalkó Dávid (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), programajánló (19), Budapest (3), táska (1), hegyalja fesztival (3), hatos lottó (93), Nagykanizsa (1), fitt (1), regatta (2), influenza (2), méregtelenítés (1), jovedelem (2), jogszabály (1), keszthelyi-hegység (1), triatlon (13), Don (1), tabor (6), autizmus (2), Playboy (1), regisztráció (1), Fehér szalag (1), Krepsz Zoltán (38), ünnep (141), FINA vizes világbajnokság (1), paleo-ketogén (4), eltűnt (5), karnevál (1), onkormanyzat (481), augusztus 20. (5), sarmellek (53), telihold (1), bezárás (1), antsz (15), Zalaegerszegi Törvényszék (12), Rózsakert étterem Hévíz (1), balatoni strandbelépő (1), oscar (13), vitorlásverseny (30), balatongyorok jazz (23), Berecz András (1), Pálfi László (1), repülő (3), büntetés (3)