A Georgikon Kar új dékánja dr. Polgár J. Péter

2013. november 20.
Országos beiskolázási spektrummal bír a Georgikon, amely az ötkarú Pannon Egyetem egy fontos bázisa. Keszthely esetében emelkedő hallgatói létszám figyelhető meg, több mint 600 elsős kezdte el ősszel a tanulmányait. Dr. Polgár J. Péter dékánnal beszélgettünk.

– Milyen út vezetett a dékáni pozícióig?
– 2003 és 2007 között általános dékánhelyettesi pozíciót töltöttem be a Georgikonon. Feladataim közé számos olyan tevékenység tartozott, amely a beiskolázással, a pályázati tevékenységgel, a stratégiaalkotással kapcsolatos. A másik dékánhelyettesi pozíció az oktatási és az akkreditációs terület. Régebben a tudományos területnek is külön helyettese volt. Annak idején hárman kezdtük, időközben azonban két dékánhelyettesre szűkült a kör, a tudományos területet pedig megosztottuk. A végleges döntést ezeken a területeken a dékán személyesen hozta meg. A másik vezetői tevékenység egy tanszékvezetői pozíció, amely a dékánhelyettesi tevékenységem lezárása után következett. A több tudományterületet felölelő állattudományi és állattenyésztés-tani tanszék vezetésére kaptam konszenzus alapján megbízást. Ezt követően pályáztam a dékáni pozícióra.
– Milyen kapcsolata volt a korábbi dékánnal?  
– Hosszú előkészítés után döntöttünk úgy, hogy egy pályázat legyen. Egyhangú támogatást kaptam a professzori tanácstól, valamint az előző dékántól, dr. Dublecz Károlytól, aki már a pályázati időszakban bevont a fontosabb ügyek előkészítésébe, részt vettem a vezetői üléseken mint szavazati joggal nem bíró meghívott. Ennek az volt az előnye, hogy nem az átadás-átvétel során szembesültem az aktahalmazzal, hanem minden ügynek volt előkészítettsége, kötődtek hozzá információk. Az elődöm, dr. Dublecz Károly által kialakított munkamódszer számomra is továbbvihető volt.
– Mi jelenti a legnagyobb kihívást a munkájában?
– Stratégia nélkül egyetlen egyetem sem működhet, ugyanis csak a naprakész felállás nem adhat megoldást a problémákra. Vannak ismert tények, amelyek hosszú távon meghatározzák az egyetem működését, az egyik gazdasági, a másik pedig a prioritásokkal, a kijelölt célokkal függ össze. Az ötkarú Pannon Egyetem esetében a minőségi oktatás szerepel prioritásként. Kifejezetten olyan diploma kiadásában vagyunk érdekeltek, amelynek piaci értéke van. Nyomon követjük a volt hallgatók tevékenységét, hol és hogyan helyezkedtek el, fontosak a visszajelzések is.
– És most rátérhetünk a gazdasági részre…
– Nem volt még két egyforma költségvetésünk, de az megfigyelhető, hogy az előző három évben 25-30 százalékkal csökkent az állami támogatás mértéke. Ez azt eredményezi, hogy felértékelődtek a pályázati források. Az egyetem bevételének több mint 50 százaléka projekttevékenységekből származik. 2013-ra karonként arányaiban szinte jelentéktelenné vált az az összeg, amit a tudományos terület, a kutatás, illetve a minősített oktatók létszáma alapján kapunk. Ha megnézzük a tényleges számokat, akkor látszik: három év alatt 190-ről 130 milliárdra szűkült a hazai felsőoktatás finanszírozása.
– Hogyan alakulhat a jövőben a város és a Georgikon kapcsolata?
– Keszthely adott pozíciókban nem tud olyan nagyvárosokkal versenybe szállni, amelyek az ott működő egyetemeket támogatni tudják, lobbierejüket az intézmény érdekében hathatósan be tudják vetni. Mi egy kar vagyunk, egy ötkarú egyetem része. Elindult az egyetemi szintű egyeztetés, a Pannon Egyetem vezetősége meghívja az érintett városok polgármestereit, de ez nem jelent tényleges közös tevékenységet. Elődöm egyik utolsó, kézjeggyel ellátott okirata az a megállapodás volt, amely itt, Keszthelyen új keretek közé helyezi a város és a kar kapcsolatát. Négy-öt prioritást fogalmaztak meg. Ezek mentén indulunk el a jövőben. Fontos terület a sport, a kultúra és a turizmus. Közösen alapítottunk egy díjat a tudomány és a kultúra területén, a Bakonyi Károly-díjat.  
– Fontos megemlíteni dr. Polgár Pétert mint egyetemi oktatót is…
– A szakmával is kell foglalkozni, mint egyetemi oktató is jelen vagyok a kar munkájában. Óráim vannak, szakmai egyesületekben dolgozom. Úgy gondolom, a szakmai előrelépés egyik záloga a tudományos területeken való aktív munkavégzés.
– Hogyan lehet összeegyeztetni a sokrétű egyetemi feladatokat a családdal?
– Gyakorlatilag három naptáram van. Mint magánembernek, mint dékánnak és mint tanszékvezetőnek is van egy-egy. Időnként azt kell egyeztetni, hogy ne legyen a három naptár adott bejegyzésében ütközés. Ezt a három tevékenységet kell összehangolni, amely az elmúlt négy hónap tapasztalatai alapján többé-kevésbé sikerült, de folyamatos koordináció szükséges. Nem nyolcórás munkaidőben gondolkodunk, a munkatársak segítségével azonban meg lehet oldani nagyon sok mindent. Amennyiben megbízunk abban a munkatársban, akit felkérünk egy-egy feladat elvégzésére, akkor ezt később a saját tevékenységünk részeként kell értékelni.

Névjegy
Dr. Polgár J. Péter 1987-ben végzett a Debreceni Agrártudományi Egyetemen okleveles agrármérnökként, 1995-ben a Pannon Agrártudományi Egyetemen, Keszthelyen szerzett dr. univ. fokozatot. 1999-től az MTA mezőgazdasági tudományok kandidátusa, 2000-ben a Veszprémi Egyetemen szerzett PhD fokozatot. 2008-tól habilitált docens, amit a gödöllői Szent István Egyetemen szerzett.
1989 óta a Georgikon polgára. Tagja a Pannon Egyetem szenátusának, a Georgikon Kar tanácsának, az MTA számos bizottságának, az MAE Állattenyésztők Társaságának. Nős, két lány édesapja.

Sokszínű képzési paletta
Jelenleg kilenc BSc-szakon van agrár- és közgazdászképzés a Georgikonon. A veszprémi gazdaságtudományi karral közösen elindultak a turizmus-vendéglátás, a gyógy- és borturizmus irányába. Keszthelyen nagyon jó partnerük a vendéglátás oktatásában jeleskedő VSZK, a gyógyturizmus kapcsán pedig Hévíz, Zalakaros és Kehidakustány.
A klasszikus agrárképzés mellett megtalálható a kínálatban a kertészeti és szőlész-borász képzés, valamint a természetvédelmi, környezetgazdálkodási képzés is. Komoly mértékben fejlődik a gazdasági és vidékfejlesztő szak.

Nincs pluszforrás a fenntartásra
Számos telephelyen gazdálkodik a Georgikon. A műemléki épületek közé tartozik az A és a legnagyobb infrastrukturális költséget igénylő B épület. Ez utóbbi oktatási és labortevékenységét megszüntetik, ezek egy része átkerül az A épületbe, a másik része pedig az új innovációs kutatóközpontba költözik át. A B épület állagmegóvásáról gondoskodik az egyetem.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
konyvtar (103), orvos (23), alternatív gyógymód (1), Centrál Színház (1), Miss Balaton (1), vasárnapi pihenőnap (3), jatek (2), hűtőgépcsere-program (1), Balatonátcsúszás (1), Szutrély Péter (7), voroskereszt (24), Táncpanoráma Keszthely (10), fogyasztóvédelem (1), Pampetrics György (21), erzsebet program (4), Fehér szalag (1), energia (7), Owaimer Aisha (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Főügyészség (7), biztosítás (2), bor (26), debrecen uszo eb (16), zene (23), telefon (3), étterem (11), fejlesztés (12), Szent Márton (3), sztárportré (3), kormánymegbízott (1), kert (1), tengerpart (1), Torsa Dániel (1), SzezOn bevásárló közösség (1), humanitárius település (1), nap (2), Somogyi Zoltán (4), karnevál (1), mellrák (1), Nagy Angelika (1), Laky András (2), Fenyves allé (1), állatvédő (5), Kvarda Attila (25), Nyitott Balaton (2), online (1), könyv (1), Bátortábor (1)