A Festetics kastély kitárja kapuit a keszthelyiek felé

2011. június 03.
Látványos gesztussal kezdi igazgatói munkáját a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum élén Pálinkás Róbert. Ennek egyik első lépése a kastély kapuinak jelképes szélesre tárása a nagyközönség előtt. A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. új vezetői szemléletet, gyors gazdasági stabilizálást, és a működés új, hatékonyabb alapokra helyezését várja a napokban kinevezett igazgatótól. További fontos cél a kastély és a város kapcsolatának megerősítése, mindkét fél kölcsönös fejlődése érdekében.

Pálinkás Róbert elmondta: pályázati lehetőségek felkutatásával, fejlesztési projektek kidolgozásával és megvalósításával szeretne többletforrásokat szerezni az intézménynek.
- Az elmúlt négy évben sorozatos pályázati kudarcok, sikertelenség jellemezte a kastély menedzsmentjét; milliárdos nagyságrendű a veszteség, amit az intézmény – és így Keszthely városa – elszenvedett az elmúlt időszakban. A régió többi fejlesztési tervét is hátrányosan érintette ugyanis, hogy a környék uniós turisztikai, örökségvédelmi keretét a kastély feltételezett támogatására hivatkozva állapították meg alacsony összegben – tette hozzá. – A kastély irányítása alá tartozó, Keszthely belvárosában régóta csúnya sebhelyként éktelenkedő, romos és életveszélyes Amazon szálló, vagy éppen a szintén jobb sorsra érdemes fenékpusztai kiskastély vészesen romló állapota gyors cselekvést igényel.

Új alapok, másfajta vezetés

Első munkanapján az új igazgató állományértekezleten mutatkozott be a kastély dolgozóinak. Ismertette elvárásait, és biztosította kollégáit arról, hogy továbbra is számít a munkájukra; ám mindezt új irányok mentén, a működés hatékonyabbá tételével.

Elmondta: nem egyszemélyes irányítással, hanem szakértői team-munkában tervezi az intézmény vezetését, amelyben a kulturális, gazdasági és marketing területek egyaránt megkapják a fontosságuk szerint nekik járó szerepet.

A Balaton fővárosa és a Festetics-kastély – egységben

Jövőbeli terveiről szólva Pálinkás Róbert kiemelt feladatának tekinti a várossal való kapcsolat megújítását, szorosabbra fűzését.
- Az eddigi időszak mindkét félnek hátrányos elkülönülése után végre együtt dolgozhat a város és a kastély. A cél közös, ennek érdekében szükséges erőink és értékeink egyesítése, közös projektek kidolgozása, akár együttes pályázati forrásszerzés, egységes programkínálat kialakítása és összehangolt fellépés a turisztikai marketing területén – emelte ki Pálinkás Róbert, aki főállású alpolgármesteri tisztségéről lemondva, egy évre vállalta új megbízatását. – A szakszerű marketingmunka kialakítása, az ilyen irányú tevékenység megsokszorozása egyébként is sürgető feladat, melyet ráadásul gyakorlatilag a nulláról kell elindítanunk, az előző vezetés ugyanis ezt valamiért nem tartotta szükségesnek. Fontos például, hogy a kastély ad éppen otthont egy jelentős Munkácsy-gyűjteménynek, de mit sem ér, ha (megfelelő marketing hiányában) gyakorlatilag nem is tud az ország az egyedülálló tárlatról – tette hozzá az ügyvezető. – A tervek között szerepel a kastély látogatóbarátabbá, a kiállítások interaktívvá tétele, ezáltal is növelve a vendégszámot.

- Furcsán hangozhat, de idén fog először részt venni Múzeumok Éjszakája keszthelyi rendezvénysorozatában a Festetics Kastély – mondta el Pálinkás Róbert. – A város többi kulturális intézménye minden évben színvonalas, jó hangulatú, sok érdeklődőt vonzó programsorozattal kapcsolódik össze, de ebből eddig a város legnagyobb múzeuma tüntetően kihúzta magát. Ezután ez is másképp lesz.

- A kastélynak minden adottsága megvan hozzá, hogy a Nyugat-Dunántúl kulturális központja legyen. A gazdasági megszilárdítás mellett ezért fogok dolgozni az elkövetkező egy évben – hangsúlyozta az új igazgató.
 

megosztás
hozzászólások
Orbán Viktor (3), Kardos Gábor (6), Központi Statisztikai Hivatal (3), Apák napja (1), Hévízi-tó (1), Lisa (35), KiBeszél (14), ajándék (8), Jobbik (10), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), kresz (2), Szeiler Gábor (1), internet (20), Év fája (1), Keszthelyi Kiscápák (6), Pete Krisztina (1), kert (1), Kvarda Attila (25), Szeiler Stúdió (32), Miss Balaton (1), jótékonyság (3), Zala Megyei Főügyészség (4), goldmark muvelodési kozpont (60), aranyérem (1), Csokonai társaság (1), környezetvédelem (2), téligumi (1), hazassag (6), kormanyhivatal (93), TDM (3), béremelés (2), Burucs Szabolcs (2), Básti Juli (1), Nyári Viola (1), tanulmány (11), alternatív gyógymód (1), alkalmassági (1), Rézsó Tamás (6), apartman (3), Mohácsi József (8), testkezelés (2), Bock Bisztró Balaton (16), Kvárta Mátyás (44), emléknap (1), Művészetek völgye (7), Owaimer Zoheir (1), sarmellek (53), Palinkas Robert (83), Filharmónia (1)