A férfiaknak könnyebb

2013. június 14.
A frissdiplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be - ez derül ki az Educatio Nonprofit Kft. tanulmányából.

Tavaly tavasszal 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerző végzettjeiről. Az egyetemek és főiskolák összesen csaknem 25 ezer frissdiplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról. Ezekből az információkból áll össze a diplomás pályakövetési rendszer adatbázisa, amelynek feldolgozásából készült a Frissdiplomások 2012 című, most publikált tanulmány.

A felmérés szerint a Magyarországon foglalkoztatott frissdiplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a diplomás nőknél. Az összes foglalkoztatottat figyelembe véve ez a jövedelmi különbség tovább szélesedik. A különbség megmutatkozik a munkakeresés időtartamában és a vezető beosztásba kerülés arányát nézve is - mindhárom szempontból a férfiaknak kedvez a statisztika.

A tanulmányból az derül ki, hogy a jobban képzett szülők gyermekei frissdiplomásként többet keresnek. A legfeljebb 8 általános iskolai osztályt vagy szakmunkásképzőt végzett apák gyermekeinek fizetése diplomás pályakezdőként 160 ezer forint alatt marad, míg az egyetemi végzettségű szülők esetében átlagosan több mint 207 ezer forintot keres a frissdiplomás.

A család anyagi helyzete is tükröződik a frissdiplomások kereseti mutatóiban. A kedvezőbb anyagi helyzetű családokból származók ugyanis később a munkaerőpiacon magasabb saját jövedelemről számolnak be.

Azok a frissdiplomások is többet keresnek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben. A külföldi tanulás egyik feltétele a családi háttértámogatás, ahhoz az esetek egyharmadában a család anyagi erőforrásainak mozgósítására is szükség volt - írták.

A férfi és női frissdiplomások között éles a határvonal nemcsak a minden egyes szakterületen belüli átlagjövedelmek tekintetében, hanem a munkaerő-piaci átmenet és a korai karrierút szempontjából is. A frissdiplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők; átlagosan 3,6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük, míg az azonos végzettségű nőknek ez valamivel több mint négy hónapjukba telik - olvasható az anyagban.
Kitértek arra is: a nem szakterületen végzett munka nagyobb mértékben jellemzi a női diplomásokat, a végzés utáni években 23,5 százalékuknak nem sikerült ugyanis a végzettségével egybevágó munkát találnia, a férfiak esetében ez az arány 19 százalék. Az is erősíti a különbségeket, hogy a nők diplomájuk ellenére nagyobb arányban végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget, ez 20 százalékukra jellemző, a férfiaknál ez az arány 15 százalék.

megosztás
hozzászólások
kerekpar (27), Horváth Szabina (1), egészség (131), Bartha Gábor (34), Csöre Gyula (1), tűzoltó (32), Biró Lajos (1), program (7), magyar (1), Spar (1), karácsony (20), KRAFT (5), gazdasag (363), koraszülött (1), A Dal (3), VeszprémFest (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Év fája (1), nyugdij (8), katona (1), GESZ (11), golf (11), halál (42), fogyasztóvédelem (1), jótékonyság (3), Semmelweis Egyetem (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), óraátállítás (3), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), ruha (2), rezidance (5), politika (37), kábítószer (9), jóga (1), költségvetés (1), Laky András (2), KeszthelyFest (15), újszülött (1), áramszünet (3), Stohl András (1), kormánymegbízott (1), mozi (13), iskola (338), Golden Globe (3), advent (226), Naszádos Antal (1), operatőr (1), tanulmány (11), vívás (1), kereszt (1)