A falusi turizmus kitörési lehetőség a vidék fejlődésében

2011. október 19.
A Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcseleme a falusi és tanyasi turizmus fejlesztése, amely kitörési pont lehet a vidékfejlesztésben - mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) szerdai budapesti küldöttgyűlésén.

 

Ángyán József hangsúlyozta: a szaktárca támogat minden olyan kezdeményezést, amely segíti a vidéki foglalkoztatottság növelését, a helyi közösségek megerősödését, a vidéki gazdaság több lábra állítását, valamint a sokszínű, úgynevezett mozaikos gazdálkodás térhódítását, és a helyben termelt élelmiszerek piacra jutását. A vidéki turizmus térnyerése minderre hatással van - húzza alá.
A közlemény szerint a FATOSZ és a Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja a lényeges kérdésekben megegyezik a falusi turizmus helyzetével és jövőjével kapcsolatban.
Az államtitkár szólt arról, hogy a kormány egyebek között a tanyaprogram elindításával, a kistermelői rendelet és a közbeszerzési törvény módosításával, a kisebb vágópontok működési szabályainak egyszerűsítésével már eddig is támogatta ezt a területet. 
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a vidékfejlesztési tárca a vidéki turizmus ösztönzésére 4 milliárd forintos pályázatot hirdetett az idén. A rendelkezésre álló pénzügyi keret többszörösére érkezett támogatási kérelem. 
A falusi és tanyasi turizmus további fejlődéséhez szükség van az érdekelt vállalkozók, egyesületek, érdekvédelmi szervezetek és önkormányzatok eddiginél szorosabb együttműködésére. A minőségi szálláshelyek számának növelése mellett fontos a szolgáltatások és a programok bővítése. 
Korszerűsíteni kell a falusi turizmus információs rendszerét, szükséges bővíteni a marketing tevékenységet, és jelentős lépés lenne a Kárpát-medencében a területtel foglalkozó szervezetek közös, többnyelvű honlapjának kialakítása.
A Vidékfejlesztési Minisztérium egyetért a FATOSZ felvetésével, hogy a terület fejlesztéséhez néhány jogszabály módosítására is szükség van. Emellett törekedni kell a falusi szállásadás 2009-ben megszüntetett adókedvezményének visszaállítására, továbbá pontosítani kell a falusi szálláshely rendeletben meghatározott fogalmát - tartalmazza a közlemény. mti
megosztás
hozzászólások
köztársasági elnök (1), Ugrimanók (1), Astellas-díj (2), repülőtér (21), Ruzsics Ferenc (434), okmányiroda (1), TDM (3), matolcsy gyorgy (1), Szeiler Gábor (1), Az év orvosa (1), idojaras (262), egészség (131), unicef (1), Platán étterem (1), Lisa (35), Puskás Tamás (3), álláshirdetés (18), mellrák (1), ellazulás (1), europa-bajnok (5), zene (23), fürdő (2), percdíj (1), fájdalomambulancia (2), husvet (14), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Németh Veronika (1), Halott pénz (1), kresz (2), Taliándörögd (1), parlament (72), Playboy (1), kalendarium (831), meteorologia (146), Tóth Xénia (6), Keszthely HUSZ (3), Cseh László (1), Balaton Szinház (959), halottak napja (1), verseny (2), Horváth Szabina (1), kereszt (1), alternatív gyógymód (1), Balatoni Kurzusok (8), Udvaros Dorottya (1), Kastély kávézó (1), gyógyítás (2), állatkert (1), Visionet (1), apartman (3)