„A falu bolondja stigmát néha fel kell vállalni”

2016. szeptember 14.
A Monitor Magazin cikkeire reagált a legnagyobb közösségi oldalon egy keszthelyi származású, de Budapesten élő fiatalember. A helyi médiát rendszeresen követi az interneten, és a KRAFT kezdeményezése olyannyira megtetszett neki, hogy azonnal kinyilvánította csatlakozási szándékát. A 33 éves Pápai Gábor (grafikus) felkeltette kíváncsiságunkat. Megkerestük.

 

– Annak ellenére, hogy szereti Keszthelyt, az embernek el kell mennie innen.
– Az egzisztencia megteremtése nehezebb és lassabb egy kisvárosban, mint egy nagyvárosban vagy külföldön.

– Miért érezte, hogy a Monitor cikkei által meg lett szólítva?
– Nekem fontos, hogy mindig tudjam, a szülővárosomban éppen mi történik, ezért online követem a helyi médiát. Olyan típusú ember vagyok, aki folyton pezseg; ha beszélünk a problémákról, keressünk rájuk megoldást is. Meg kell nézni, milyen új piacnak lehet a városban hátteret teremteni, hogy színesedjen a paletta. Ezzel talált meg a KRAFT.

– Ön miért nem jön vissza Keszthelyre?
– A munkámtól akár vissza is jöhetnék, ugyanis digitális nomád vagyok, egy laptoppal bárhol tudok dolgozni. Életkori sajátosság, hogy Budapesten érzem jól magam: szükségem van a nagyvárosi nyüzsgésre. Keszthelyről hiányoznak a kulturális programok. A pörgés, a pezsgés, az impulzusok ebben az életszakaszban meghatározzák az embert. De tizenöt-húsz év múlva el tudom képzelni, hogy Keszthelyen vagy Vonyarcvashegyen éljek. Egy családnak ez a környék sokkal élhetőbb hely, mint a főváros.

– Mivel lehetne visszacsábítani?
– A kulturális sokszínűséggel, inspirálóbb környezettel, nyitottabb, toleránsabb mentalitással.

– A mindenkori városvezetés kíváncsi önökre, az önök véleményére?
– Az idősebb generáció néhány hivatali képviselője talán nem is tudja, milyen fórumokon motiváljon bennünket, holott ez létkérdés. Több 30-as kéne a városvezetés környékén.

– A 40-es, 50-es korosztályt hogyan lehetne idehozni?
– Meg kell teremteni a feltételeket, az infrastruktúrát. A város álljon a kezdeményezések mögé, nem feltétlenül anyagilag. Meg kell azt látni, hogy életvitelbeli változással jár, ha visszaköltöznek Keszthelyre, de Keszthelynek is néznie kell azt, hogy aki visszajön, az jól érezze magát a városban.

– Össze tudna egy önnel hasonló gondolkodású csapatot állítani?
– Néhány évvel ezelőtt visszaköltöztem Keszthelyre, négy évig éltem itt, és rengeteg mindent csináltam a városban: volt művészeti körünk, galériánk, ifjúsági klubunk, filmklubunk, de valamiért nihil volt az embereken, ezért nem tudtunk kiteljesedni. Akkoriban nehezebben lehetett összehozni az embereket. Az internet és a közösségi fórumok korában sokkal egyszerűbb a kapcsolattartás, akár Budapestről is meg lehet szervezni két hétre előre egy keszthelyi programot. Amikor láttam a KRAFT-os cikket, nagyon megörültem, mert épp nemrég kezdtem el mozgolódni Balcsi munkanéven, balatoni kötődésű művészeket és kreatívokat gyűjtve össze. Bár a kezdeményezés még gyerekcipőben jár, mint a riadólánc indult meg a csatlakozás. Szeretném, ha a jövő évben már tudnánk inspiráló dolgokat mutatni a helyieknek.

– Mindig a pénzhiányra hivatkozunk.
– Nem minden pénzkérdés. A sikerhez szükséges, hogy önként időt és energiát fektessünk az általunk fontosnak ítélt dolgokba. Sokszor azonban, ha az ember előáll egy innovatív ötlettel, ráaggatják a falu bolondja stigmát. Ezt fel kell vállalni a céljainkért.

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
karnevál (1), Rúzsa Magdi (1), Horváth Lászlóné (1), vendégéjszaka (2), Magyar Államkincstár (2), HIV (1), csillaghullás (2), diák (4), sofőrszolgálat (1), oktatas (347), Sziládi-Kovács Tibor (2), repülőtér (21), tornádó (1), nyelvtanulás (3), utca embere (8), Anna-bál (2), KeszthelyFest (15), bezárás (1), állami támogatás (1), ARC (1), Paleomedicina (1), gasztronómia (5), Apák napja (1), atlétika (6), Bradley Cooper (1), vadász (2), Gyertyánági Endre (1), balatoni strandbelépő (1), hazassag (6), év fürdője (4), szavazas (9), Taliándörögd (1), béremelés (2), termálfürdő (1), C+ fesztivál (1), polgármester (153), nyelvvizsga (2), homoszexualis (1), KFT (1), Csángó Zsuzsa (1), Gál Lajos (9), Kardos Gábor (6), beruházás (2), Joós Attila (1), ipsos (1), étterem (11), országgyűlési képviselőjelölt (11), Mohácsi József (8), szüret (4), Torsa Dániel (1)