A fagyálló folyadék nem csak hűt, véd is

2021. december 16.
Egyes felmérések szerint az autók meghibásodását mintegy húsz százalékban a hűtési rendszer hibája okozza.

Ez egy elég nagy arány, de megfelelő karbantartással, a fagyálló hűtőfolyadék tervszerű cseréjével ezek részben kiküszöbölhetők. De mit is csinál a fagyálló folyadék és egyáltalán, mit jelentenek a különböző színek?

Mint ahogy a nevében is benne van, a fagyálló hűtőfolyadék hűt. Enélkül túlhevülne a belsőégésű motor. Bár a motorolaji is hűti a rendszert, de ennek elsődleges feladata a kenés, a hűtőfolyadék pedig egy olyan hűtőközeg, ami szabályozza a motor alkatrészeinek hőmérsékletét, és megvédi a fém alkatrészeket a korróziótól.

Arányok, hőmérsékletek
A hűtőfolyadék akkor jó, ha -30-35 fokig használható, nem fagy meg. Ilyenkor, ha csökken a szintje, desztillált vizet lehet utána tölteni. Vannak olyan fagyállók is, melyek már csapvízzel hígíthatók, hisz olyan adalékokat tartalmaznak, melyek semlegesítik a víz káros anyagait, így kiküszöbölik a vízkövesedést, de a szakemberek még mindig azt javasolják, hogy ha mi magunk hígítjuk a fagyállót, akkor azt desztillált vízzel tegyük. Apropó, hígítás.

A fagyállók többségének az etilén-glikol a fő alkotórésze, ami -12-13 fokon megfagy. Viszont ha vízzel hígítják, akár -50 fokig is állja a hideget. Érdekes, igaz? A fagyálló és a víz arányával lehet tehát módosítani a fagyásponton, 70-30-as aránynál,amikor 70 százalék az etilén-glikol és 30 a víz, -50 fok a fagyáspont. A legegyszerűbb a fele-fele arány, ami -37 fokig jó, ilyen hideg nem igazán szokott lenni hazánkban. De még mielőtt valaki kevergetni, méregetni kezdene, fontos megjegyezni, hogy kész, bekevert állapotú fagyálló hűtőfolyadékot is tudunk vásárolni.

Mi a fagyálló feladata?
A fagyállónak számos feladatot el kell látnia a hűtőrendszerben, ehhez pedig olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint a magas forráspont. A Fékmester autóalkatrész webáruház szakemberei többféle fagyálló folyadékot is kínálnak, melyek mind különböző színnel jelöltek. A szín azonban nem a minőséget jelzi, hanem a tartósságot.

A motor üzemi hőmérséklete 88-104 fok között van, fontos tehát, hogy a fűtőfolyadék forráspontja e felett legyen, hisz ha a folyadék felforr, akkor gőzbuborékok keletkeznek, amit a vízpumpa nem tud szállítani, a motorban keletkezett hőt pedig semmi nem vezeti el. Az is fontos, hogy ne fagyjon meg, hisz a fagyás maradandó károsodást okozhat a rendszerben, a kitágult fagyott folyadék ugyanis szétrepesztené a fém alkatrészeket. Ezen felül meg is kell védenie a vele érintkező fémeket a rozsdától.

A nyomás alatt lévő fagyálló hűtőfolyadék +126 fokig nem forr fel, ellenáll a fagynak és nem válik savassá. A hűtőfolyadék cseréje attól is függ, hogy milyen típusú folyadék került a rendszerbe. Ha kék, azt kétévente cserélni kell, a modernebbeket, mint a lila vagy a piros 8-10 évente, vagy amikor az autó megtesz 150-250 ezer kilométert. Érdemes a cserét szervizben elvégeztetni, hiszen a rendszert légteleníteni szükséges, és egy átmosás sem árt, mielőtt új fagyálló folyadék kerül bele.

fotó: pixabay.com

megosztás
hozzászólások
állami támogatás (1), Csengei Agota (16), keszthely (4040), gerincvédelem (1), színház (5), nyugdij (8), husvet (14), aranyérem (1), Szennyai Anita (2), nap (2), Gyarmati Noémi (1), miniszterelnök (2), Kis-Balaton (1), Ollári Barbara (1), újév (6), sárkányrepülő (1), terápia (4), apartman (3), rádió (1), monitormagazin (107), gyed (3), hosegriado (7), Rózsakert étterem Hévíz (1), magyar (1), eltűnt (5), KiBeszél (14), Szeiler Stúdió (32), sofőrszolgálat (1), relaxáció (1), Playboy (1), Ifi Ferenc (1), repülő (3), Partics Roland Hunor (1), szüret (4), Tóth Levente (2), diakhitel (7), egynapos sebészet (1), vadász (2), ajánló (1148), mav (25), szerencsejatek (630), Biró Lajos (1), Nyári Viola (1), Bóka István (1), Rúzsa Magdi (1), Katedra nyelviskola (5), kornyezettudatos (4), Eurostat (1), diploma (4), telefon (3)