A Facebook mindent visz

2013. november 09.
2007 óta a világ internetes populációja megduplázódott. A Google több mint kétszer akkora értékben ad el hirdetéseket, a Facebookon pedig tízszer annyi pénz költenek el a hirdetők, mint öt évvel ezelőtt.

A közösségi média meghódította a világot, átalakította a fogyasztói szokásokat, és ezáltal rengeteg iparágra gyakorolt hatást. A felhasználók által generált tartalmak a szemünk előtt tettek naggyá azelőtt ismeretlen vállalatokat, vagy zúztak porrá korábban világszinten híres cégeket. A közösségi oldalak segítségével diktátorok buktak el, amely azt is mutatja, hogy az egyének független csoportosulásának komoly befolyásoló ereje lett.
 
2012-ben az internetfelhasználók száma világszerte elérte a 2,27 milliárd főt, ez majdnem pontosan kétszer annyi, mint öt évvel ezelőtt volt (1,15 milliárd). A legnagyobb mértékű növekedést Afrika és a Közel-Kelet produkálta 317, illetve 294 százalékkal, míg Európában 56 százalékkal bővült az internetfelhasználók tábora. Az internetpenetráció hazánkban 45-ről 65 százalékra nőtt. Ázsia internetes populációja már majdnem akkora, mint az egész internetes populáció volt öt évvel ezelőtt.
 
Az online marketing, mely 2007-ben még részterület volt, mára szakterületté vált. Míg az Ogilvy tanulmánya szerint 2007-ben a B2B marketingeseknek csupán 15%-a használta a közösségi médiát, 2012-re ez az arány már 91%-ra növekedett. Az internet egyértelműen a nyomtatott újságok és különféle magazinok rovására növelte előnyét a reklámpiacon. Míg a napilapok 2011-ben 20,3 százalékban részesedtek a „tortából”, mára már csak 17,8 százalékban; 2015-ben még ennél is kevesebbel kell beérniük, mindössze 15,9 százalékkal. Hasonló trend, bár kisebb mértékű csökkenés jellemzi a magazinok és a rádiók hirdetési piacát, valamint az outdoor hirdetéseket. A televíziós hirdetések ellenben növekedtek, igaz, a 0,2 százalékos bővülés (39,9-ről 40,1 százalékra) igencsak eltörpül az internet „gyorsulása” mögött. Ez utóbbi a 2011-es 16,1-ről 19,8 százalékra bővült 2013-ra, s az előrejelzés szerint két év múlva már 23,4 százalékot tudhat magáénak. Az interneten belül a közösségi médiában költik el a legtöbb pénzt a hirdetők, a Facebookon pedig tízszer annyit, mint öt éve. (Forrás: Advice Interactive Group)
 

„Én az állatkertben”
 2005 februárjában a fenti címmel felkerült az első video a YouTube-ra, amely mára nem csupán a legnépszerűbb videomegosztó oldallá, de a második legnagyobb keresővé is vált, nagyobbá, mint a Yahoo vagy a Bing. Mára a 800 millió havi látogató közel 4 milliárd órányi videót nézett meg.
 
A Youtube-ra ma percenként 72 óra videót töltenek fel a felhasználók, öt éve még „csak” 15 órát töltöttek. Videók vannak beágyazva blogokba, weboldalakba, online boltokba. Nem csupán zenéket, filmeket keresünk, népszerűek a szórakoztatva oktató videók is. Egyes korábbi jóslatokkal ellentétben azonban a videós tartalmak (még) nem vették át az uralmat a szöveges tartalmak felett, mivel a szöveges tartalmat át lehet futni, és azokat mindenki a saját tempójában tudja fogyasztani.


 
A változás üteme azonban nem lassul, folyamatosan új szolgáltatások és új üzleti modellek jelennek meg – figyelmeztet Gombos Zsolt, a most 5 éves Online Marketing Akadémia egyik alapító trénere. A következő évek egyik fejlődési irányát például a Google keresési szolgáltatásának egyre jobban személyre való szabása határozza meg. Ennek köszönhetően a keresőoptimalizálás egyre összetettebbé vált, a Google saját közösségi szolgáltatásai észrevétlenül beszivárogtak a találati listákba, Youtube videók és +1 gombok formájában. A személyes és lokális relevancia egyre jobban előtérbe került, ma már szinte nincs két egyforma találati lista ugyanarra a szóra.
 
Fehér Márton, az OMA másik alapítója szerint a következő években ötféle trendre mindenképp érdemes odafigyelni:
 
Az egyszerű nagyszerű
Az elmúlt években megsokszorozódott az emberekre zúduló információmennyiség, így egyre értékesebb lesz a könnyen, gyorsan dekódolható design vagy akár tartalom. Az egyszerűségre való törekvés világos trend, amit követni kell.
 
Alkalmazkodó weboldalak
Óriási fejlődés volt megfigyelhető a különböző mobileszközök használatában is. Ma már mosolygunk azon, hogy 2008-ban még kuriózumnak számított a mobiltelefonon történő internetezés. Ma pedig már szinte elengedhetetlen, hogy minden vállalkozásnak mobilon is elérhető weboldala legyen. Követelménnyé vált a weboldalak reszponzívvá alakítása vagy a honlapok mobilverziójának elkészítése.
 
Régi ismeretségek felelevenítése
A retargeting és remarketing, röviden: az egyszer már elért emberek újracélzása. Ez az elmúlt időszakban elérhetővé vált célzási típus leginkább a keresőmarketingben és a közösségi médiában használatos, és akkor válik majd igazán értékessé, ha sok adat gyűlik össze. Így az idő előrehaladtával szinte garantálható trend lesz ennek használata a marketingesek fegyvertárában.
 
A közösség erejének tisztelete
Egyre inkább összefonódik a közösségi média marketing és a keresőoptimalizálás. Bár a honlapokra mutató linkeknek és a kulcsszavaknak még a mai napig van súlya, a trend az, hogy a valódi emberek, a közösségek reakciói és visszajelzései egyre nagyobb hangsúlyt kapnak abban, hogy egyes kulcsszavakra, egyes embereknek, a keresőmotor milyen találatokat dob ki. A két terület egyre kevésbé fog működni a másik nélkül – magyarázza Gombos Zsolt.
 
Megtanulható siker
A rekordgyorsasággal fejlődő online marketing rákényszeríti a cégvezetőket, honlaptulajdonosokat és marketingeseket, hogy képezzék magukat, és folyamatosan teszteljék a tudásukat. A fentiekből pedig tisztán látható, hogy egyre értékesebb lesz a megszerzett tudáson alapuló tapasztalat és a folyamatos önfejlesztés.

megosztás
hozzászólások
Szőcs Tamás (1), Szemfüles egyesület (3), Rezi (1), angus marha (1), zivatar (1), regisztráció (1), festetics (22), Szennyai Anita (2), Anna-bál (2), CT (3), zala (1156), Cserép Letícia (1), Partics Roland Hunor (1), szavazas (9), méregtelenítés (1), felmondás (1), nyugdíjas (2), képviselő-jelölt (5), muzeum (55), Balatoni Kurzusok (8), örömszerző pillanatok (17), Radnóti Miklós (1), jótékonyság (3), Varga Endre (4), Szutrély Péter (7), jégpálya (4), idojaras (262), Szabó Ilona (1), közétkeztetés (4), Lel Ki Főzde (1), jogsebész (9), alkalmassági (1), Havasi Bálint (13), ajánló (1148), DK (13), dinnye (1), pálinka (2), Sifter Rózsa (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), dunantul (23), daganat (6), jogszabály (1), Bátortábor (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), Koncz Zsuzsa (1), bank (7), Zalaszántó (2), Négeli Noémi (1), Mohácsi József (8), kormanyhivatal (93)