A december színe: a barna

2015. december 26.
Gyönyörű őszünk volt az idén. A hirtelen szeptember eleji lehűlést meleg vénasszonyok nyara, majd langyos indián nyár követte. Bár a november néhány ködös és hideg reggellel már jelezte, hamarosan véget érnek a szép napok, a szikrázó napsütésben a természet káprázatos színekben pompázott, a sárga, a narancs, a piros millió árnyalatában.A levelek azonban lehullottak, a sárgát a barna mindenhol átfestette, és vasárnap reggelre az első havat is megette. Tudjuk, hogy a következő három-négy hónap meghatározó színe a földé lesz, a születés és az elmúlás színéé. A barna még magában rejti az ősz vörösét, de már előremutat a véget nem érő január szürkeségébe. Barna a csokoládé, barna a kávé és barna a dohány is – nem véletlen, hogy ha rossz a kedélyünk, ha fáradtak vagyunk, ezek után nyúlunk. Nem csak a koffein és a nikotin miatt: a barna megnyugtató, harmonikus hatását keressük. Bár a barna kiegyensúlyoz, függőséget is okoz, és ez meglátszik a testünkön: a bőrünk öregszik a cigarettától, a fogunk sárgul a kávétól, míg a fenekünk terebélyesedik a csokoládétól.

A csupasz barna december az elmélyülés, a befelé figyelés időszaka, az év végi lezárásé. Ilyenkor mi is lecsupaszítjuk magunkat, és számot vetünk azzal, hogy mennyit sikerült az újévi fogadalmainkból teljesíteni. A tükörbe nézünk, ujjaink közé csippentjük az arcbőrünket, és újfent konstatáljuk, hogy a legújabb csodaszer, amelyet kipróbáltunk, éppoly kevéssé hozott látványos változást, mint a korábbiak. Újabb eltelt év, újabb szarkaláb, újabb lerázhatatlan kilók, pedig mindent megtettünk azért, hogy ez ne így legyen. Vagy legalábbis majdnem mindent. Helyesebben sok mindent.
Legyünk őszinték magunkhoz: nem eleget.
Öregebbek lettünk egy évvel, ebbe nyugodjunk bele. Ez jó, mert elmondhatjuk, hogy élünk. De tényleg nyugodjunk bele abba, hogy ez látszik is rajtunk?

Milyen jó lenne FIATALODNI, vagy legalább fiatalabbnak látszani! Milyen jó lenne ÚJRAFIATALODNI! Megújulni, mint tavasszal a természet! Az ember vajon miért nem képes erre? Vagy van rá mód, lehetőség, csak nem figyeltünk eléggé, és elsiklottunk felette?
A fiatalság kultusza uralja társadalmunkat, a korral járó érettség, bölcsesség napjainkban nem érték. Vekerdy Tamás pszichológus, író szerint az önmagával elégedett társadalom tiszteli az öregeket, a hanyatló, pusztulásra ítélt társadalmak viszont a fiatalság kultuszában élnek. Értékválságban lévő világunk ma úgy kezeli az évek növekvő számát, mint valami fogyatékosságot. Pedig a bölcs és érett ember belső békéje kisugárzik, megszépít. A belülről fakadó szépség kortalan, ezt már az ősi, természeti népek is tudták.
A barna a föld színe, és mint ilyen, a gondoskodás, az anyaság és a szorgalom szimbóluma. A sok latolgatás helyett érdemes lenne venni egy nagy levegőt, és jó anyaként gondoskodni testünk és lelkünk megfelelő ápolásáról, karbantartásáról. Ahogy a természet minden évben meghal egy kicsit, úgy tűnik tova a fiatalságunk is apránként, ezen nem tudunk változtatni. De késleltetni és lassítani tudjuk.
Minél tovább hezitálunk rajta, annál nehezebb lesz elkezdeni, és ez nagyon nyomasztó. Az óra ketyeg, az idő telik, napra nap, hónapra hónap jön. Nem okolhatjuk örökké a külvilágot azért, amit nem merünk megtenni, pedig szeretnénk! Vállaljuk fel: minden cselekedetünkért (és azok elmaradásáért is) mi magunk vagyunk a felelősek, hiszen belőlünk indul ki minden. Mindenre képesek vagyunk, mindenre hatással vagyunk, csak erőt kell vennünk magunkon. Merjük megtenni, amire vágyunk!

A barna az önuralom színe is. Vegyünk erőt magunkon, vegyük számba a lehetőségeinket, és ne halogassuk tovább: cselekedjünk testünk és lelkünk igényei szerint! Erre tanít minket a barna december.

megosztás
hozzászólások
halál (42), Hanse (2), álláshirdetés (18), verkli (5), divat (4), képviselő-testület (37), regatta (2), Márki Péter (1), humanitárius település (1), kerekpar (27), Alsópáhok (51), étterem (11), könyvbemutató (2), Baptista Szeretetszolgálat (1), web (5), sajtóközlemény (5), Marsalkó Dávid (1), lakás (3), Pálfi Attila (1), gyenesdias (213), munkahely (8), himnusz (1), programajánló (19), Miss Balaton (1), korhaz (99), antsz (15), Magyarország tortája (1), Balaton-átúszás (1), Happy Dixieland Band (8), energia (7), drog (3), születés (16), Csikós Beatrix (1), sofőrszolgálat (1), Életfa iskola (2), Pura Vida Port (1), Dublecz Karoly (2), Hévíz (1219), koraszülött (1), keszthelyi nyari jatekok (55), Bóka Péter (1), Budapest (3), hazassag (6), katona (1), Négeli Noémi (1), fogorvos (5), Liszkay (2), influenza (2), repuloter (64), nagyméret (1)