A Dal első elődöntője szombaton lesz

2014. január 24.
Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című show-ból hatan jutnak be a február 15-i és 16-i középdöntőkbe. Az a február 22-i döntőben derül ki, melyik dal képviseli Magyarországot a májusi koppenhágai nemzetközi megmérettetésen.

Az 59. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül az első elődöntőben tíz lesz látható-hallható, hat jut tovább a középdöntőbe, ezekből hármat a zsűri, hármat a közönség juttat tovább.
   
A szombat esti műsorban Cserpes Laura Úgy szállj (szerző: Krajczár Péter, Mészáros László és Tabár István), a Depresszió Csak a zene (Depresszió, Halász Ferenc), az Extensive - Help Me! (Héjja Krisztián, Horvay Máté, Dolmán Attila, Kátai Tamás), a Group'N'Swing Retikül (Romhányi Áron, Lombos Márton), Hien - The Way I Do (Nguyen Thanh Hien, Johnny K. Palmer), Király Viktor Running Out of Time (Király Viktor, Király Tamás), Lil C - Break Up (Burai Krisztián, Kelemen Csaba "Lil C"), Marge - Morning Light (Szakos Krisztián, Batta Zsuzsanna "Marge"), Szabó Leslie Hogy segíthetnék? (saját szerzemény) és Oláh Ibolya 1 percig sztár (saját szerzemény) című dala hangzik el.
A január 25-i elődöntőben - akárcsak A Dal további adásaiban - látványos extra produkciót is láthatnak a nézők egy népszerű magyar számmal.
   
A Dal második elődöntőjét február 1-jén, a harmadikat 8-án szombaton rendezik. A három elődöntőből hat-hat dal, összesen 18 kerül a középdöntőkbe, ahonnan négy-négy jut a február 22-i döntőbe. A középdöntőbe, majd a fináléba kerülő produkciók egyik felét a szakmai zsűri választja ki, a másik felét a tévénézők telefonos szavazása határozza meg. A döntőben majdan elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 6. és 10. között a dán fővárosban, Koppenhágában.
   
A négytagú zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő; Rákay Philip, az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese; Kovács Kati énekesnő és Csiszár Jenő rádiós műsorvezető szerepel. ByeAlex, aki Magyarország képviseletében a tavalyi malmői Eurovíziós Dalfesztiválon a 10. helyen végzett, digitális kommentátorként fog dolgozni az élő műsorokban, akit rendszeresen kapcsolnak az adás ideje alatt. A Dal műsorvezető párosa ismét Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor lesz, a backstage-ben pedig Rátonyi Krisztina és Harsányi Levente fogja kérdezni az előadókat.
   
A nézők a neten külön, a műsortól függetlenül is szavazhatnak a dalokhoz a Petőfi Rádióban készült akusztikus verziókra. Az online voksolás nyertese egy 52 perces akusztikus koncertlehetőséget kap, amelyet rögzít és műsorra tűz a Magyar Televízió.

A Dal című show saját fejlesztésű produkció, amely kreatív alkotói folyamat eredményeként, közmédiás szerkesztők ötlete alapján valósul meg immár harmadik éve.

"A Dal harmadik évadára teljesen megújult a stúdió, a tavalyinál tágasabb, modernebb lett a színpad, még nagyobbak és látványosabbak lesznek a ledfalak, világszínvonalú technikával és 14 kamerával közvetítjük A Dal élő adásait" - mondta Vajay Zsófia, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Szórakoztató Műsorok Főszerkesztősége kiemelt szerkesztője az MTI-nek.
Az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyar válogatójába 435 dalt neveztek, a mezőnyt az előválogatáson szűkítették le 30-asra.
Az Eurovíziós Dalfesztiválnak évről évre százmilliós nézettsége van. Az idei, sorrendben 59. versenyt májusban azért rendezheti Dánia, mert tavaly a malmői versenyen Emmelie de Forest dán énekesnő győzött Only Teardrops című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.
   
Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.
 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
katona (1), kereskedelem (1), uszoda (9), Monitor konyhája (80), jogszabály (1), diakhitel (7), Bock Bisztró Balaton (16), Télikert (5), holdfogyatkozás (1), europa-bajnok (5), police (513), mozi (13), fogyasztóvédelem (1), munkahely (8), keszthelyi kilometerek (78), Tóth Gergely (1), gyermekfelügyelő (1), georgikon (38), vízimentő (5), kávé (2), igazgató (1), Kertész Sándor (5), Bezerics (1), posta (1), euronews (1), keszthely foter (201), cselgáncs (1), boldog békeidők (2), balett (1), állatok (16), programajánló (19), viz (1), magyar (1), Balatoni Kör (2), munkaszünet (1), angus marha (1), margaret thatcher (1), orosz (1), Rio 2016 (32), fejlesztés (12), alpolgármester (2), diák (4), Kocsis László (1), Kis-Balaton (1), husvet (14), Lel Ki Főzde (1), Mohácsi József (8), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Vatikán (1), keresztény (2)