A ciklus utolsó testületi üléséről

2014. október 02.
A Helikon Kastélymúzeum kezelésébe kerülhet a Festetics Mauzóleum az állam és a keszthelyi képviselő-testület döntése értelmében. Így kormányzati támogatás esetén állami forrásból újulhat meg az omladozó épület. A ciklus utolsó soros ülésén az önkormányzati büdzsé mellett a képviselők a város gazdasági társaságainak gazdálkodásáról is tájékoztatókat fogadtak el.

Állami tulajdonba adja a Festetics Mauzóleumot az önkormányzat, mely Európa első vasbeton szerkezetű épülete. A feltételek teljesülése esetén a Helikon Kastélymúzeum kezelésébe kerülő romos épület központi finanszírozásból újulhat meg és lehet méltó emlékhelye a Festeticseknek.

Az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok első félévi gazdálkodásáról tájékoztatókat fogadtak el a képviselők. A HUSZ Kft. komoly likviditási gondokkal küzd a vevői tartozások, a lakossági díjcsökkentések és a helyi vállalkozókkal történő szerződéskötések jelentős számú elmaradása miatt.
A társaság több mint 33 millió forinttal tartozik a Zalaispa Nonprofit Zrt.-nek. A tartozás rendezésére a testület 15 millió forint tagi kölcsönt szavazott meg a HUSZ-nak, illetve részletes javaslatokat kért az ügyvezetőtől a hulladékgyűjtési rendszer változtatására, melyekkel eredményesebben gazdálkodhat a társaság. 
A KETÉH Kft. gazdálkodása kiegyensúlyozott, és fenntartható, ennek ellenére komoly likviditási gondokkal küzd a vevőkkel szembeni követelések miatt, a társaság legnagyobb adósa az előbb említett HUSZ Kft.
A VÜZ Nonprofit Kft. idei gazdálkodása az előző évek tendenciáját követte. A költségoptimalizálásoknak köszönhetően javult a cég likviditási helyzete. A strandszolgáltatásért is felelős társaság fizetőképességét tovább javítaná egy ideinél kedvezőbb idegenforgalmi szezon.

Felülvizsgálta a testület a helyi népszavazásról szóló önkormányzati rendeletet, mivel jelentős változások történtek a központi szabályozásban.
Az elmúlt időszakban szabadidő- és sportlétesítményeken történt sajnálatos balesetekre figyelemmel a Zala Megyei Kormányhivatal kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az illetékességi területükön lévő sportlétesítményeken javítsák meg, vagy távolítsák el a balesetveszélyes eszközöket, továbbá a művelődési intézmények, illetve szabadidős létesítmények baleset-megelőzését is szabályozza az önkormányzat, valamint az azokat működtető intézmények.

Tájékoztatás került a grémium elé a város demográfiai helyzetéről és a megoldási javaslatokról. A téma Selmeczy Zsuzsanna képviselő 2012 júniusában előadott interpellációja kapcsán került napirendre. A gyermekvállalási kedv és a külföldi munkavállalás miatti népességcsökkenést a kormányzat és a helyi városvezetés több módon próbálja ellensúlyozni.  Jelenleg olyan programok vannak kidolgozás alatt, mint az otthonteremtést és munkához jutást segítő „Keszthely Hazavár” Program, vagy a „nagycsaládos kedvezménykártya”.

A szeptemberi soros ülés további napirendjei közt megválasztották a szavazatszámláló bizottságok tagjait az októberi önkormányzati választásokra.
Dr. Sebők Ferdinánd háziorvos ügye mellett, támogatási kérelmekről, és egy magántulajdonú ingatlan belterületbe vonásáról döntöttek a képviselő-testület tagjai.

megosztás
hozzászólások
világbajnokság (2), Dublecz Karoly (2), csillaghullás (2), VeszprémFest (1), erzsebet program (4), ingatlan (12), nyelvvizsga (2), shotokan karate (3), ötös lottó (101), Paleomedicina (1), europa-bajnok (5), tartozás (1), alkalmassági (1), Komoróczi Lajos (3), hitel (5), tűzijáték (1), levendula (2), vállalkozó (4), Szeiler (63), Hévízi-tó (1), munka (11), jövőkutatás (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), biztosítás (2), Burucs Szabolcs (2), Giro d'Italia (1), Burgonyakutatási Központ (2), nagyik karácsonya (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), freestyle foci (1), marko peter (22), karácsony (20), erdekes (538), Az év orvosa (1), állatvédő (5), téligumi (1), kávé (2), retro (1), regisztráció (1), emléknap (1), Intersport (1), trianon (2), férfi (1), Filharmónia (1), korcsolya (4), Top 50 (1), gasztroblogger (2), labdarugas (25), ARC (1), luxus (4)