A bőr nem felejt! Napozzunk tudatosan!

2013. augusztus 27.
A nap az élet, azonban nemcsak jótékony, hanem káros hatása is lehet az ibolyántúli, UV-sugárzásnak, amelynek három típusa van: UV–A, UV–B és UV–C. Ezek mindegyike képes behatolni a sejtekbe sérüléseket előidézve.

Az UV–B azonnali napégést, bőrpírt, illetve később bőrrákot okozhat, az UV–A pedig mélyebbre hatol a bőrben, a bőröregedésért, a pigmentfoltokért, a ráncosodásért felelős. Az UV–C-sugárzást az ózonréteg kiszűri. Dr. Pál Mariannát, a keszthelyi kórház bőrgyógyászát kérdeztük.

A bőr nem felejt, a hámsejteket folyamatosan éri a napsugárzás, amely idővel összeadódik, következményeképpen 40 és 50 év között megjelenhetnek a pigmentfoltok és a ráncosodás. Nehezen hiszik el az emberek, hogy ez a naptól van, nem feltétlenül az öregedés áll a háttérben.
A mediterrán ember nem megy ki a napra fényvédelem, így kalap, hosszú, lenge ruházat nélkül. Nálunk is erős a sugárzás, a fényvédelem bármelyik formája, így a ruházat, az árnyék, a fényvédő krémek használata javasolt.

Az anyajegyszűrésről
Az anyajegyek száma és milyensége (nagysága, színe, szerkezete) kockázati tényezőt jelenthet a festékes bőrrák, a melanoma szempontjából. Ehhez jön még a bőrtípus tényezője, vagyis hogy mennyire világos bőrű, mennyire képes lebarnulni az illető, továbbá mennyi napsugárzás érte a bőrét az életében. A gyermekkori napégések a festékes bőrdaganatra hajlamosíthatnak későbbi életkorban. Ezek adják az összképet, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a festékes bőrdaganatra – magyarázta a doktornő.
A bőrdaganat lehet nem festékes is (például alapi sejtes rák, vagyis basalioma és tüskés sejtes rák, azaz spinalioma). Ezek kialakulása nemcsak a napsugárzástól, hanem a szolárium használatától is függ.
Fontos, hogy minél hamarabb keressük fel a bőrgyógyászt, ha bármilyen szokatlan elváltozást tapasztalunk a bőrünkön, akár az anyajegyünkkel kapcsolatban, akár attól függetlenül. A minél korábbi diagnózist a rendszeres önvizsgálat, az évenkénti szűrés eredményeként lehet felállítani. Fontos tudni, hogy nem minden új pigmentált képlet bőrrák, a legtöbb jóindulatú elváltozás.
Ha a legkisebb gyanú is felmerül, hogy az elváltozás nem jóindulatú, eltávolítása után szövettani vizsgálat készül, ez adja a pontos diagnózist, és meghatározza a további teendőket – fejtette ki  Pál Marianna.

Tudatos napfürdőzés
11 és 16 óra között nem ajánlott napozni. Ha kimegyünk a szabadba, akkor a fizikai védelem is nagyon fontos, nem elegendő a fényvédő krém. Az ideális fényvédő krém véd az UV–A és az UV–B ellen is.
Az SPF felirat a termékeken az UV–B elleni védelmet jelenti, a + jel az UV–A tartományban is véd, meghosszabbítja a napon káros hatás nélkül eltölthető időt.
Minél világosabb a bőrünk színe, annál lassabban kell növelni a napozással töltött időt.
A homok és a beton növeli az UV-sugarak hatását, és a víz is visszaveri a napfényt.
A kisgyermekeket fokozottan védjük a napsugárzástól!

Bőrtípus és faktorszám
Az 1. bőrtípusba tartoznak a vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek. Az ő bőrük egyáltalán nem képes barnulni, csak pirul. Ők használjanak 50-es fényvédő faktort.
A 2. típusba fehér bőrű, többnyire szeplős emberek tartoznak, bőrük először leég, majd lebarnul, számukra a 30-as a megfelelő.
A 3. típusba tartozók bőre inkább bézs, jól barnulnak, de ha nem figyelnek, leéghetnek, nekik a 10-es faktorszámú is elegendő.
A 4. típus szinte sohasem ég le, az 5. típusba az észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán térségek lakói sorolhatók, a 6. típus a fekete bőrűeké. Ők 10-es vagy annál alacsonyabb faktorszámot válasszanak.

megosztás
hozzászólások
tenisz (3), állami támogatás (1), efott (6), Balaton-átúszás (1), Kis-Balaton (1), sütemény (1), taverna (25), Joós Attila (1), Ruzsics Ferenc (434), hazassag (6), év fürdője (4), Zalaszántó (1), Fenyves allé (1), A Dal (3), felmondás (1), Bock Bisztró (12), Szent Márton (3), Rio 2016 (32), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), Jazz Fiesta (2), ZalaSprings Golf Resort (2), környezetvédelem (2), energia (7), tollaslabda (1), Erdély (2), adó (6), Krassói Katalin (1), mentő (9), felmeres (10), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Sárdi Katalin (1), Hévíz (1219), Owaimer Aisha (1), Naszádos Péter (12), Pura Vida Port (1), Zsittnyán Tamás (1), Tóth Gergely (1), ellazulás (1), Top 50 (1), Gyertyánági Endre (1), okmányiroda (1), ÉrtékTrend (35), fa (1), szex (9), jogszabály (1), pálinka (2), nagyméret (1), mellrák (1), luxor (99), rezsi (18)