A Balatonnál szerdától péntekig irtják a szúnyogokat

2014. június 23.
A tervek szerint a Balatonnál szerdától péntekig irtják a szúnyogokat, 18 órától napnyugtáig. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a héten elvégezzék a munkát, a gyérítést a következő hétre halasztják, amiről előtte külön értesítést kapnak az érintett önkormányzatok, illetve rajtuk keresztül a térség méhészei.

Fekete Gábor,  az országos szúnyogirtást kivitelezői oldalról koordináló SZEMP AIR konzorcium projektvezetője kifejtette, korábban többször problémát okozott a Balatonnál, hogy a rendelkezésre álló keretből gazdálkodva, viszonylag keskeny tóparti sávban tudták csak elvégezni a szúnyogirtást. Most, hogy a katasztrófavédelem átvette az önkormányzatoktól a feladatot, állva a költségeit, lehetővé vált, hogy szélesebb sávban, a korábbi területnek mintegy dupláján hajtsák végre az akciót a Balaton körül.
Az üdülőrégióban a héten légi kémiai irtás lesz, ami a magas csípésszám miatt már a hét elejétől indokolttá vált. Az idén eddig két biológiai ás két kémiai beavatkozás volt a térségben.
   
Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője elmondta, tavaly országos szinten 687 ezer hektáron végeztek szúnyogirtást, aminek a költsége 1,23 milliárd forint volt. Az idén a katasztrófavédelem által koordinált, szeptember végéig több ütemben végrehajtott munkát 820 ezer hektáron végzik el a közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelezők, másfél milliárd forintból.
A szóvivő korábbi nyilatkozata szerint az országos szinten összehangolt védekezésre azért van szükség, mert az enyhe tél, illetve a májusi sok csapadék következtében a vízzel borított területeken optimális tenyészhelyek alakultak ki a szúnyogok számára. Az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le a folyók és belvízi területek mentén, ezért extrém mértékű szúnyoginvázióra lehet számítani a nyáron.
További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak Magyarországon is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken – tette hozzá.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Balsai Móni (1), Bock Bisztró (12), Bringatanya (2), influenza (2), kutatók éjszakája (1), proa (1), orosz (1), életmód (10), Balatonfüred (3), Márki Péter (1), Lel Ki Főzde (1), mobil (2), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Zala Megyei Közgyűlés (3), idegenforgalmi adó (1), balatongyorok jazz (23), munka törvénykönyve (1), rádió (1), néptánc (4), táplálkozási tanácsadó (1), Sárdi Katalin (1), pannon egyetem (12), Nardai Sarolta (1), Balatoni Múzeum (98), Balatongyorok (136), Nyári Viola (1), Balatoni Kör (2), vízilabda (2), tiltakozás (1), kalendarium (831), Astellas-díj (2), munka (11), gyógyszertár (1), Zalaszántó (2), Bocuse (3), kormánymegbízott (1), Koncz Zsuzsa (1), Playboy (1), Hanse (2), baleset (169), ponthatar (6), Vaszily Zsolt (3), testkezelés (2), felveteli (29), méregtelenítés (1), tranzakciós díj (1), törvény (1), Mátrai Gabriella (2), programajánló (19), Zala Volán (1)