A Balaton vezet

2012. május 07.
Továbbra is a Balaton a legfontosabb cél a magyarok körében - ez derül ki a Magyar Turizmus Zrt. felméréséből. 2005 óta minden főszezon elején megvizsgálja az M.T. a magyar lakosság május–szeptemberi időszakra vonatkozó utazási terveit, és ezen belül a főutazásokra vonatkozó elképzeléseket.

A főszezoni utazási tervek mellett az idei hosszú hétvégékkel kapcsolatos utazási terveket is vizsgálta a kutatás. A reprezentatív felmérés eredményei szerint a megkérdezett háztartások közel 35%-ában terveznek utazást a 2012-es főszezonban, és jelentős a hosszú hétvégék szerepe.

A felmérés legfontosabb megállapításai:
- A megkérdezett háztartások közel 7%-a még nem döntött arról, hogy tesznek-e a főszezonban utazást.
- Az utazást tervezők – és a desztinációt már kiválasztók – 72%-a tervez belföldi utazást, ezen belül csak belföldön a válaszadók 62%-a fog utazni.
- A belföldi utazások legnépszerűbb úti célja továbbra is a Balaton.
- A nyári belföldi utazások legnagyobb részét (55%-át) júliusra és augusztusra tervezik.
- 2011-hez képest nagyobb arányban terveznek hosszabb, 4–7 éjszakás belföldi utazásokat. A belföldi utazások átlagos hossza a tervek szerint 5,37 éjszaka lesz.
- Tovább nőhet azok aránya, akik fizetős szálláshelyet terveznek igénybe venni.
- A 2012-es főszezonban a belföldi utazást tervező háztartások átlagosan mintegy 102 ezer forintot szánnak belföldi utazásra.
- Nőtt a belföldi főutazást tervezők aránya.
- A belföldi főutazások döntő többségének célja az üdülés, pihenés lesz (81%), amit 5-5%-kal a wellness, illetve a rokonlátogatás követ.
- A külföldi utazások legnépszerűbb úti célja Horvátország és Románia.
- Az idei évben előforduló 9 négynapos hosszú hétvégét a megkérdezettek közel 14%-a használja ki utazásra.
- A háztartások közel 35%-a tervez utazást a 2012-es főszezonban
2012. május és szeptember között a megkérdezett háztartások 35%-ában terveznek – átlagosan 1,33 – utazást.
Minél fiatalabb a megkérdezett, illetve minél jobb a háztartás anyagi helyzete, annál valószínűbb, hogy a háztartás a nyári szezonra utazást tervez. Azok, akik nem terveznek utazást, többségükben (61%) anyagi okokra hivatkoztak. Ezt az indoklást az egészségügyi ok (17%), az életkor (11%), a munkahelyi kötelezettség (10%), a családi ok (9%) és az időhiány (9%) követte.

- Az utazást tervezők – akik már a desztinációról is döntöttek – 72%-a tervez belföldi utazást
Az utazást tervezők 6%-a még nem határozott utazása/utazásai úti céljáról.
A desztinációról már döntők 62%-a csak belföldi utazáson fog részt venni, 28%-a csak külföldre fog ellátogatni, 10% pedig külföldre és belföldre egyaránt tervez utazást. A csak belföldre utazók 1,27, a csak külföldre utazók 1,15, a külföldre és belföldre is utazók átlagosan 2,33 utazással számolnak a nyári szezonban.

- A belföldi utazások legnépszerűbb úti célja továbbra is a Balaton
A belföldön utazni tervezők több mint 23%-a még nem tudta megmondani, pontosan hová fog elutazni. A többség (több mint 41%) a Balaton turisztikai régiót fogja felkeresni legalább egy utazása során. 8% látogat el az Észak-Alföld régióba, közel 8% pedig az Észak-Magyarország turisztikai régiót keresi majd fel.


A belföldön utazók tervezett úti céljai (%)
Forrás: Magyar Turizmus Zrt./Trend

- A belföldi utazások legnagyobb részét (55%) júliusra és augusztusra tervezik
A tervezett belföldi utazások 89%-a esetében tudták megmondani, hogy melyik hónapban fognak utazni. A nyári belföldi utazások döntő részét (55%-át) a július–augusztusi időszakra tervezik, akárcsak egy évvel korábban. Összességében a legnépszerűbb hónap a július (31,2%), a májusra tervezett utak aránya 12,3%, a szeptemberieké – a felmérés idején – ennél jóval alacsonyabb, mindössze 3,8% volt.


 

megosztás
hozzászólások
vasárnapi pihenőnap (3), szallas (39), munka (11), munka törvénykönyve (1), Ruzsics Ferenc (434), gyermek (12), Télikert (5), kutyás strand (5), Bóka György (2), színház (5), cigaretta (13), Könnyid László (1), KiBeszél (14), közétkeztetés (4), horgász (5), Kovács Viktória (4), kenyér (7), DRV Zrt. (3), Apák napja (1), Love your belly (2), Balaton átúszás (5), Magyarország tortája (1), mentő (9), kiállítás (16), Év szállása (1), Kvárta Mátyás (44), HUSZ (7), Hévíz (1219), állatok (16), politika (37), luxus (4), Örvényeshegy Piknik (3), kisterseg (20), rezidance (5), divat (4), keprol kepre (7), pápa (1), Joós Adél (1), Horváth Lászlóné (1), nap (2), táska (1), étrend (4), goldmark muvelodési kozpont (60), sorkötelezett (1), gyermekbarát (2), balett (1), Pete Krisztina (1), keszthelyi kilometerek (78), Zalaköveskút (1), Polgári vélemény (6)