A Balaton Napja lesz a strandszezon megnyitója

2015. május 06.
A Balatoni Kör kezdeményezésére, a Magyar Turizmus Zrt, a Balaton Fejlesztési Tanács és a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség támogatásával minden évben a tóparti strandszezon ünnepélyes megnyitását a Balaton Napjaként fogják megtartani az első olyan pénteki napon, amikor a tó vízhőmérséklete eléri a 20 fokot. Céljuk, hogy minden település saját kreatív ötletekkel, rendezvényekkel ünnepelje meg a Balaton napját.Közös programként javasolják, hogy az iskolákban és a médiában legyenek országszerte „Ki ismeri jobban a Balatont?” vetélkedők, tematikus Balaton-estek a régió boraival, jellegzetes termékeivel, a szórakozóhelyeken pedig Balaton-bulik az ehhez illő zenékkel. Sport programként hagyományteremtő evezős és vitorlás versenyeket terveznek a tóparti települések iskolái között, melyeken vendégként részt vehetnének más, távolabbi települések csapatai is, egyfajta Balatoni Vízivágtaként, mely kifejezetten a települések versenye lenne.

A strandszezont idén azzal nyitják meg, hogy a Balaton Napján 16 órakor az egyik strandon a legrátermettebb vízimentő fiúk lelocsolják és vízbe dobják lány kollégáikat, hogy játékosan átessenek ezen a jelképes „vízkeresztségen”. Példájukat több más strandon követhetik a fiúk és a lányok, utána pedig strandpiknikkel, szabadtéri partikkal, tábortűzzel és grillpartival folytathatják az ünneplést.

Kardos Gábor ötletgazda, a Balatoni Kör elnöke kiemelte: „már régóta fontos lett volna, hogy legyen országosan is egy olyan nap, amikor kifejezetten a Balatonnal mint természeti és kulturális értékkel foglalkozunk, az időzítést pedig az indokolja, hogy így végre hivatalosan is meg lehet nyitni a tóparti strandszezont, külön felhívva a figyelmet, hogy kedvenc tavunk vize általában előbb melegszik fel 20 fokosra mint például az Adria, amit ma még nagyon kevesen tudnak, pedig már most is 18 fokos a víz, míg Isztriánál a tenger csak 16.

A felkészülési idő rövidsége miatt idén csak jelzés értékű programokra lehet számítani, jövőre viszont országos eseménnyé válhat a Balaton Napja. Kardos Gábor nem érzi problémásnak, hogy az időjárástól függ, mikorra esne az ünnep, mert ilyenkor legalább biztosan meleg idő lesz. „Így legalább valós tényre épül a strandszezon megnyitása és nem csupán marketing-esemény, illetve végre valamiben alkalmazkodni próbálunk a Balatonhoz, ami a programnak szintén fontos üzenete. Legyen az évben egy nap, amikor nemcsak saját örömünkre gondolunk, hanem magára a Balatonra, hogy nélküle az a sok számunkra kedves élmény nem lett volna lehetséges.” - fűzte hozzá.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az MTA Balatoni Limnológiai Intézet bevonásával külön környezettudatossági programban hívnák fel a figyelmet a tó ökoszisztémájára és ökológiai értékeinek védelmére, különös tekintettel a turizmus által felvetett kérdések fenntartható megoldásaira, az ökoturizmusra és a Kis-Balaton szerepére.

Kardos Gábor szerint „A Balaton Napja a tóparton élők és a vendégek első közös ünnepe lehetne. Távlatilag az a cél, hogy ne csak a turisták kedvéért csináljunk rendezvényeket, hanem a balatoniak ünnepeljék meg milyen szép, harmonikus környezetben élhetnek, ami erősíti a régió identitását, az itt élők összetartozásának tudatát, hitelesebbé teszi az eseményt és persze külön öröm, hogy ebbe sok vendéget is bevonhatunk, akikkel közös nevező kedvenc tavunk szeretete.

Ma még kevesen tudják, hogy a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet több mint negyedmillió állandó lakosával a vidék legnagyobb agglomerációja, ahol 9-10 hónapon át félmillióan laknak életvitelszerűen, ami a kezdeményezők szerint azt jelenti, hogy a tópart nem csupán az ország legkedveltebb nyaralóhelye, hanem „a Balaton a vidék fővárosa”. Régiójuk különleges értékeire, hagyományaira szeretnék felhívni a figyelmet, a természeti értékek fokozott védelme mellett.
A Balaton nemcsak üdülőhely, hanem elsősorban egy csodálatos és törékeny ökoszisztéma és a Balaton Napja fő célja ennek tudatosítása: úgy vigyáznunk rá mint szemünk fényére, hogy a jövő nemzedékeknek is megőrizhessük.

megosztás
hozzászólások
parkolás (8), ország torta (1), Zalaköveskút (1), Négeli Noémi (1), Nagy Angelika (1), Spar (1), Orbán Viktor (3), retro (1), transzfer (1), Torsa Dániel (1), kitüntetés (6), Táncpanoráma Keszthely (10), paleo (13), Zalacsány (4), reklám (1), Kertész Sándor (5), Koósz Attila (1), pedagógus (6), CT (3), egeszsegugy (266), vadász (2), lovaglás (2), baleset (169), vízimentő (5), szüret (4), túlsúlyos (3), trianon (2), Golfclub Imperial Balaton (2), viz (1), cigaretta (13), biztosítás (2), Kapolcs (1), statisztika (2), karate (2), Gelencsér Kálmán (2), Bethesda (1), Silver fitness (1), terápia (4), oscar (13), népszavazás (1), e-kereskedelem (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), Pampetrics György (21), álláshirdetés (18), állatok (16), költségvetés (1), 3D (1), Csótár András (58), országgyűlési képviselő (33), holokauszt (1)