A Balaton nagy része még hullámzik, miközben Siófokon megnyitott a jégpálya

2011. január 25.
A Balaton felületének jelentős részén még hullámzik a víz, miközben kedden Siófokon kellő jégvastagságot mértek, így ott ismét megnyílt a hivatalos jégpálya.

Győrffy Árpád, a balatontipp.hu szerkesztőjének közlése szerint pillanatnyilag Siófok az egyetlen hely a Balatonnál, ahol biztonságosan rá lehet menni a jégre. A tó északi partján több olyan partszakasz is akad, ahol legfeljebb kisebb foltokban alakult ki jég, és a partközeli részeket víz borítja.
Siófokon kedden 13 centiméteres jégvastagságot mértek, és a jég felülete kiválóan alkalmas sportolásra. A hivatalos jégpályát a város délnyugati partszakasza előtt, a korábban megszokott helyen jelölték ki, mintegy 2000 négyzetméternyi területen. A jégpálya ingyenes, reggel 8 órától sötétedésig lehet rajta korcsolyázni, csúszkálni, fakutyázni. A pálya működtetői a hivatalos nyitvatartás idején ügyeletet tartanak, és egészségügyi szolgálatot is működtetnek. A vendégek kényelmét a parton büfé és mobil WC is szolgálja.
Balatonfüreden a zártabb öblök egyes részein a korábbi jégborításból megmaradtak és újra hízni kezdtek nagyobb kiterjedésű jégdarabok, de nem képeznek egységes felületet. A parttól pár száz méterre még hullámzik a víz. A város előtti partszakaszon két-három napon belül nem várható megfelelő vastagságú jég kialakulása. Révfülöpön, Fonyódon, Keszthelyen hasonló a helyzet. A strandok üzemeltetői folyamatosan figyelik a jég vastagságát, de a következő napokban még türelmet kérnek mindenkitől.
Balatonalmádiban sem lehet még használni a jeget, amit a parttól mintegy 150 méterre egy hosszan elnyúló széles rianás nyílt vízfelülete szakít meg. Még több napot is várni kell arra, hogy itt biztonságosan használhatóvá váljon a jég. Nincs még megfelelő jég a tihanyi Belső-tavon sem. A part közelében kisebb foltokban még a víz is látszik, és a nagyobb jégfelületek vastagsága is csak 3-5 centiméteresre becsülhető.
Balatonfűzfőn szépen hízik a jég, de még itt is várni kell a biztonságos vastagság kialakulására. Ha a hideg idő kitart, a hétvégére várhatóan kellően biztonságos lesz a jég. Hivatalos pályakijelölést itt nem terveznek, de a Föveny strandon biztosítani fogják a szükséges mentőeszközöket, továbbá nyit majd büfé, mobil WC és lesz felügyelet is. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
vonyarcvashegy (158), Aradvári László (1), Somogyi Zoltán (4), Hévíz gyógyfürdő (112), Mándó Zsuzsanna (1), ötös lottó (101), Krassói Katalin (1), KFT (1), Playboy (1), hó (4), Művészetek völgye (7), Horvath Terez jegyzo (29), Pál Attila (1), Keszthely HUSZ (3), Golden Globe (3), Torsa Dániel (1), Oroszlán Zsolt (2), pollen (3), Ifi Ferenc (1), Max (83), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), dohany (15), választás (46), Villányi Éva (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), kollégium (1), Bezerics (1), Bóka Péter (1), kötélugró (1), idojaras (262), állatorvos (1), parkolás (8), regisztráció (1), alkohol (4), vallás (1), Monitor Extra (21), szabadsag (2), Spa Hévíz (3), vegetariánus (1), Rejuvena (19), hullámmasszázs (1), szakma (1), pálinka (2), Schmied Zoltán (1), munka (11), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Bányai László (2), menetrend (3), Együtt (1), kormanyhivatal (93)