A Balaton közelsége mély benyomást tesz a zalai ingatlanpiacra

2018. november 07.
A hazai lakáspiaccal kapcsolatban igen sok megválaszolatlan kérdés kering a levegőben. Jelenleg az egyik központi téma, hogy mi lesz a kedvezményes áfa kivezetése után – de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a használt ingatlanok táján megálltak volna a változások.

Az új vagy a használt lakások drágulnak gyorsabban?
A lakáspiaci trendek alapján az árváltozás sem az új, sem a használt lakások piacán nem áll meg. A KSH legutóbb közzétett adatai szerint idén a második negyedévben a használt lakások 10,3%-kal, az újépítésű társaik pedig 11,8%-kal drágultak.
Az előző év azonos időszakaival összevetve a január és március közötti időszakban viszont közel ugyanakkora mértékben – 12,2 és 12,4%-kal – bővültek az átlagos Ft/m2 árak a két szegmensben. A pozitív tendencia a nagymértékű kereslet mellett annak köszönhető, hogy a piac elkezdett felkészülni a 2019 végén kifutó adókedvezmény utáni időszakra. (Ez alatt arra gondolunk, hogy az egyik napról a másikra tapasztalható, közel 20%-os áfaugrást képtelenség lenne kezelni.)
Az erre vonatkozó bejelentés kettéosztotta a fejlesztők táborát. Az egyikbe azok tartoznak, akik ennek tudatában inkább leállították a kivitelezést, a másikba pedig azok, akik igyekeznek felpörgetni a munkálatokat, hogy az átadás megvalósuljon a tervezett határidőre.

Zala megyében is érezhető a szórás
A terület nemcsak az átlagárakat befolyásolja, hanem azt is, hogy melyik ingatlantípus a legkeresettebb.  Utóbbit jól tükrözik az egy-egy térségen belül is érezhető, meglehetősen különböző árváltozások.

 
Átlagos ingatlanár-változások Zala megyében (2018. január és szeptember között)

Erre tökéletes példa Zala megye, ahol idén 8%-kal emelkedtek az átlagos ingatlanárak, ami mögött igen nagy területi eltérések mutatkoznak: január és szeptember között Zalaegerszegen 2%-kal, Gyenesdiáson és Hévízen 6%-kal, Keszthelyen és Cserszegtomajon pedig 11-14%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak.

A Balaton közelsége nyomot hagy az átlagárakon
A százalékos változások azonban nem mutatják meg, hogy az egyes ingatlantípusok milyen átlagárakon érhetők el. A kiemelt települések közül a magánházak szegmensére vonatkozó rangsor legkedvezőbb végén a megyei viszonylattól 10%-kal elmaradó Zalaegerszegen eladó családi házak állnak.
A lista drágább oldalán pedig a Gyenesdiáson és Hévízen meghirdetett társaik foglalnak helyet, amelyek 58-68%-kal körözik le a megyei árszintet. Mindez az átlagos négyzetméterenkénti árakban 47-140 ezer forintos különbségeket is takarhat.

 
A családi házak átlagárai Zala megye egyes településein (Ft/m2, 2018. szeptemberi adatok alapján)

Hasonlóan alakul a környékre jellemző lakáspiac is. Az árszint ebben a szegmensben is Zalaegerszegen a legkedvezőbb – a téglalakások 16%-kal a panelépítésűek pedig 21%-kal maradnak el a megyei átlagtól.
Ezt az árszínvonalat szintén nem érik el a típus Cserszegtomajon meghirdetett képviselői, a keszthelyi társaik azonban 15-40%-kal, a hévíziek 39%-kal, a gyenesdiásiak pedig 43%-kal szárnyalják túl az említett átlagot. A családi házakhoz hasonlóan a százalékok ebben az esetben is több tíz-, sőt akár százezres különbségeket takarnak.

 
Átlagos lakásárak Zala megye egyes településein (Ft/m2, 2018. szeptemberi adatok alapján)

 

 

Forrás: ingatlannet.hu

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
atlétika (6), eltűnt (5), ZalaSprings Golf Resort (2), zala (1156), ARC (1), Csángó Zsuzsa (1), Havasi Bálint (13), efott (6), Ranolder (1), autizmus (2), Hotel Zenit (3), Hévíz (1213), Kovács Viktória (4), miniszterelnök (2), természetgyógyászat (2), fitnesz (1), vegetariánus (1), Nyári Viola (1), gasztronómia (4), hosegriado (7), alpolgármester (2), Pete Krisztina (1), gerincvédelem (1), autóbusz (1), Burucs Szabolcs (2), parlament (72), Szutrély Péter (7), Czigány Sándor (2), zeneszerző (1), telihold (1), Jobbik (10), Major Veronika (5), Bock Bisztró (12), pünkösdi regatta (5), könyv (1), Visionet (1), halál (42), utánpótlás (1), utazas (15), gyümölcs (2), sarmellek (53), europa-bajnok (5), operatőr (1), állatvédő (5), testkezelés (2), előadás (14), kutatas (81), Udvaros Dorottya (1), vírus (1), nyelvvizsga (2)