A Balaton adhatna otthont Európa első nemzetközi proaversenyének

2013. július 27.
A csendes-óceáni hajótípust, a proát nevezhetnénk akár aszimmetrikus katamaránnak is, de ez nem lenne igaz, hiszen pont fordítva van: a katamarán fejlődött ki a proából. A polinéz népek ilyen többtestű hajókkal hódították meg Óceániát. Magyarország két legjelentősebb hajókiállításán, a Budapest Boat Show-n és a Balaton Boaton már bemutatkozott és nagy sikert aratott az első balatoni versenyproa.

2012 novemberében egy proával döntötték meg a vitorlázás sebességi rekordját a magyar tengeren a Vulkánnal, az első balatoni versenyproával. Tervezője, építője és tulajdonosa, Kardos Gábor már közösségi proaépítésre (www.facebook.com/BalatonProa) buzdítja a vitorlázás szerelmeseit, hiszen a hajó akár egy hétvége alatt is összeszerelhető, könnyen szállítható, így ha sokan csatlakoznak a kezdeményezéshez, hamarosan a Balaton adhatna otthont Európa első nemzetközi proaversenyének (forrás: www.sailing.hu).

A keszthelyi Asbóth Sándor-szakközépiskola az ország egyetlen szakképző intézménye, amely a kishajóépítő és -karbantartó szakmában képez diákokat. Az iskola együttműködik a program hazai meghonosítójával, és már több hajó is készült a tanműhelyében.
Az intézmény a jövőben lehetőséget ad a szakmában tanuló diákjainak saját hajó elkészítésére is. A hajók kötözött-ragasztott (stitch and glue) paneles technológiával, rétegelt lemezből készülnek. A közösségi hajóépítés örömét többen megtapasztalták, és már vízen vannak a kis költséggel, néhány nap alatt saját munkával elkészíthető hajó első balatoni példányai. A tervek között szerepelnek versenyek is, amelyek turisztikai vonzerőt is jelenthetnek a Keszthelyi-öbölnek.

 

megosztás
hozzászólások
ponthatar (6), gasztroblogger (2), Joós Attila (1), Bóka Péter (1), Semmelweis Egyetem (1), TDM (3), bolt (3), ló (1), parkoló (4), szolárium (1), béremelés (2), vívás (1), korcsolya (4), shotokan (1), ajándék (8), felveteli (29), Télikert (5), túlsúlyos (3), szauna (2), boksz (3), Street Festival Keszthely (1), test (1), Radnóti Miklós (1), Rtime (5), kormánymegbízott (1), Brüsszel (1), gyógytornász (1), Rezi (1), világnap (1), FINA vizes világbajnokság (1), tengerpart (1), szalloda (59), Oláh Péter (2), Rézsó Tamás (6), Eurovíziós Dalfesztivál (1), 3D (1), állami (1), ünnep (141), Spar (1), paralimpia (4), Szabó Ilona (1), Havasi Bálint (13), Cserszegtomaj (124), Márton nap (1), sztár (2), köztársasági elnök (1), Szemfüles egyesület (3), Gyertyánági Endre (1), csillaghullás (2), vízilabda (2)