A konyhában – ugyanúgy, mint az életben – vezessen bennünket az ízlés, a tudás és a mértékletesség

A konyhában – ugyanúgy, mint az életben – vezessen bennünket az ízlés, a tudás és a mértékletesség

2009. november 08.
Életminőségünket az egészség három alappilléréhez való viszonyunk határozza meg: a szellemi és lelki egyensúly, a mozgás és a táplálkozás.
A táplálkozáshoz való tudatos hozzáállás meghatározó számunkra. Gyakran halljuk a mondást: azok vagyunk, amit eszünk, vagy amit eszünk, azzá válunk.
Az étel valóban hatással van érzelmeinkre, és hajlamos mind fizikai, mind pszichikai elváltozásokat okozni. Pontosan ugyanúgy, ahogyan negatív érzelmeink képesek felborítani emésztésünket, a rossz emésztés képes negatív hatást gyakorolni érzelmi állapotunkra.
Figyelembe kell venni a lelki tulajdonságait annak az ételnek, amit elfogyasztunk. 
Javít-e pszichikai állapotunkon, nyugalmat nyújt számunkra, vagy éppen ellenkezőleg, felizgat. Pontosan ezen okból a hús bármennyire tápláló is, nem lehet megfelelő táplálék, mivel magában hordozza az állat leölés előtti halálfélelmét, az erőszakot, a bomlást. Belőle erednek olyan negatív érzelmek, mint a félelem és a harag.
Legnagyobb jelentősége annak van, hogy az étel, amit magunkhoz veszünk, milyen harmóniában van természetünkkel. Ezenkívül figyelembe kell venni az élelmiszerek összhangját és összeférhetőségét, az elkészítés módját, az ételfogyasztás időpontjait, gyakoriságát, helyét, valamint mennyiségét, illetve érzelmi állapotunk milyenségét. Fontos tényező az ételt elkészítő ember hangulata. Az ételt szeretettel, jóindulattal és igyekezettel kell elkészíteni.

A sütőtök sokoldalú zöldségféle, most ismerkedjünk meg a magjában rejlő lehetőségekkel.
A sütőtök magja felhasználható nyersen krémnek, pasztának, enyhén megpirítva rászórható szinte minden ételünkre, kenyértésztához adhatjuk.
Tápanyagtartalma: fehérjék, vitaminok, omega–3 és omega–6 zsírsavak, ásványi anyagok, cink, kalcium, magnézium, vas.
Élettani hatásai: immunerősítő és hatékony féregűző hatású, hidegen préselt olaja megelőzi a gyulladásos folyamatokat, csökkenti az ér- és a szívrendszeri betegségek kockázatát, jó prosztataproblémákra.

Tökmagkrém
A nyers tökmagot robotgépben vagy nagy mozsárban kevés meleg víz hozzáadásával pépesítjük. Amikor már teljesen krémszerű, kevés olívaolajat öntünk hozzá, sóval, borssal, egy-két gerezd fokhagymával és őrölt koriandermaggal ízesítjük.
Kenhető kenyérre, adhatjuk főtt vagy sütőben sült burgonyához.

Meiszner Kati főzőiskolájában megismerkedhet az egészséges, teljes értékű táplálkozással november 14-én, szombaton 14 órától 18 óráig.
A foglalkozás témái: Gabonafélék, Milyen ételeket készíthetünk a búzából?, Az őszi zöldségek királya: a sütőtök – változatos receptekkel, Fűszernövényeink: kakukkfű, oregánó, majoránna, rozmaring.
Részvételi díj: 6 foglalkozás 21 000 Ft, alkalmanként 4500 Ft.

Ájurvédikus táplálkozás és indiai konyha: november 15., vasárnap 14 órától 18 óráig.
A foglalkozás témái: Az ájurvédikus táplálkozás és konyhaművészet. Az alkatok fogalma. Az étel hatféle energiája. Hogyan növelhetjük ellenálló képességünket a táplálékkal? Kis változtatások étrendünkben a jobb közérzetért. Új ízek és fűszerek felfedezése.
Részvételi díj: 6 foglalkozás 40 000 Ft, alkalmanként 7000 Ft.

Helyszín: Cserszegtomaj, Csabagyöngye u. 25.
Jelentkezés és információ: 06-83/702-004, 06-30/948-5447, biokert@profinter.hu

Táplálkozási tanácsadás – Természetes gyógymódok
Ellenőrzött bio zöldségek-gyümölcsök
Cserszegtomaji Egészségfarm
megosztás
hozzászólások
koraszülött (1), google (3), Bocuse (3), Bátortábor (1), labdarugas (25), kalendarium (831), állatok (16), jogsebész (9), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), levendula (2), meteorologia (146), Egészségfejlesztési Iroda (1), esztétika (8), szuperhold (1), polgármester (153), rendőr (3), Bartha Gábor (34), Varga Andrea (13), KFT (1), fogyasztóvédelem (1), autóbusz (1), szalon (1), előadás (14), nő (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), uzemanyag (24), Ranolder (1), Pampetrics György (21), Golden Globe (3), Zala Megyei Főügyészség (4), korhaz (99), Szőcs Tamás (1), érettségi megoldás (5), Balatoni Limnológiai Intézet (1), halottak napja (1), gyógyítás (2), Keszthelyen élni (6), Tóth Xénia (6), maraton (59), Alsópáhok (51), jég (5), Zalai Kutyasuli (1), horgász (5), KDNP (1), környezetvédelem (2), kornyezettudatos (4), TDM (3), Festetics kastély (139), keszthely balaton kekszalag (5), Balatoni Szövetség (3)