Átadták a "Segíthetek? MOL Tehetségtámogató program" és a MOL Tehetséggondozásért díjakat

2007. december 11.
Család Iskola Hagyományőrző Csoport, Keszthely

Az általános iskola és alapfokú művészeti oktatási intézmény 4 éve működik. Céljuk, hogy a gyerekeknek képességeiknek megfelelő személyre szabott képzést nyújtanak a tánc-, képző-, iparművészeti, szín-és bábművészeti és zeneművészeti tagozatokon.


A felső tagozatosokból álló hagyományőrző csoportban minden gyerek legalább egy népi hangszeren tanul, 80%-uk néptáncol. Egyénileg és csoportban is több országos döntős helyezést, arany minősítést szereztek az elmúlt években. Felléptek a Csángó Bálon, több éve házigazdái az országos szakmai rendezvénynek az András-napi Tekerős Találkozónak.
A csoport kiemelten tanulmányozza a gyimesi csángó népzenét és néptáncot hang-és képfelvételek felhasználásával, valamint vendégül láttak már gyimesi adatközlőket, hogy hiteles forrásokból, hiteles részleteket ismerhessenek meg. Fontosnak tartják, hogy a gyerekeket közvetlen kapcsolatba hozzák a gyimesi kultúrával, ezért jövőre egyhetes szakmai táborba készülnek Erdélybe, Gyimesközéplokra. Ennek útiköltségéhez nyerték el a pályázati támogatást.


Felméry Lili (16) - balett táncos

Lili rendkívül tehetséges növendéke a Magyar Táncművészeti Főiskolának, felkészítő tanára Dózsa Imre. Lili komoly esélyekkel indul a 36. Lausanne-i Nemzetközi Balettversenyen jövő januárban. Az alapítvány támogatását az ezen való részvételhez nyerte el.
Lili az elmúlt két évben több nemzetközi balettversenyen szerepelt már sikerrel: 2006-ban Pekingben a döntőbe jutott, Szentpéterváron elnyerte a legjobb partner különdíját és nem utolsó sorban a Főiskola háziversenyén I. helyezést ért el. Idén Bécsben a 6. Nemzetközi Balettversenyen II. helyezett lett és elhozta a zsűri különdíját is.

Gyöngyösi Ivett (14) - zongora

Alig volt 11 éves, amikor fölvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek szakára. A család kimondottan a zenei tanulmányok miatt költözött Budapestre Szabolcs- Szatmár Bereg megyéből. Ivett több hazai és külföldi zongoraversenyen megnyert már fiatal kora ellenére: 2005-ben Kassán különdíjat kapott, 2006-ban a budapesti nemzetközi Chopin versenyen 1. helyezett lett, valamint több mint 500 versenyző közül volt 2. helyezett a Steinway Nemzetközi Ifjúsági Zongoraversenynek Hamburgban.
Idén felnőtt pályatársak között kapott felkérést, hogy szerepeljen a Tiszadobi Zenei Fesztiválon, amelyről a Magyar Rádió felvételt készített. Ivett saját zongora megvásárlásához nyerte el a pályázati támogatást.

Váradi László (12) - zongora

Laci 5 éves kora óta tanul zongorázni a Rácz Aladár Zeneiskolában tanult Jászapátin. 2007-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Egyetem Kivételes Tehetségek tagozatára, mert a zongorázáshoz és a komolyzene műveléséhez rendkívüli adottságokkal rendelkezik. 2006-ban 11 évesen a hazai Chopin zongoraversenyen harmadik, a nemzetközi zongoraversenyen negyedik helyezést ért el.
Hetente kétszer Budapestre jár, egyszer Jászberénybe továbbképzésre. Az alapítvány támogatását az ehhez szükséges útiköltségek fedezetére nyerte el.

Oláh Máté Bálint (17) - természettudományok

Már a 9. osztályban feltűnt intelligenciája, határozottsága és céltudatossága. Rendkívül tehetséges a tudományok minden területén. Jelenleg 11. évfolyamos, de már 3 érettségi tárgyból letette a vizsgákat, és idén még további két vizsgára készül. A tanulást, a tudást élete fő céljának tekinti. Először magyar nyelvi versenyeken indult, majd igen jó eredményeket ért el történelemből. Csapatban osztálytársaival a hon- és ország ismereti vetélkedőn is előkelő helyen végeztek. Legjobb eredményeit kémiából érte el, de érdekli a fizika, ezen belül az atomfizika. A Szilárd Leó Atom- és magfizikai versenyeken 2005-2006-ban kárpát-medencei döntős volt. Nemcsak a tanulásban jár élen, hanem osztályelnökként a közösségi élet szervezését is segíti. A pályázaton egy hordozható számítógép megvásárlásához nyerte el a támogatást.

Odyssey of the Mind (Értelem Odüsszeiája) Program, kreatív csapat, Debrecen

Ennek a nemzetközi versenynek a célja, hogy fejlessze a diákok problémamegoldó képességét, a színpadi jelenlétet, előadókészséget, kézügyességet. A verseny egy hosszabb idő alatt feldolgozott és kreatív színpadi bemutató formájában előadott programból, valamint egy, a versenyen spontán megoldott feladatból áll.
Az Értelem Odüsszeiája programnak hazai versenyei is vannak, amelyet a debreceni csapat 2006-ban megnyert, 2007-ben a hazai és a nemzetközi versenyen is második helyet szereztek. Mindkét évben elindultak az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által kiírt Alkoss kéket! C. kreatív versenyen, ahol egyszer különdíjat, egyszer első díjat nyertek. Az idei Eurofesztivált Kecskeméten rendezik meg, erre készülnek és az utazási költségekhez nyerte el a támogatást a 11-12 éves diákokból álló 10 fős csapat.
Debrecen egyik nagy lakótelepén, a Tócóskerben működik a csapatot adó diákok iskolája 600 tanulóval. A lakótelep minden problémáját átérzik, az iskola diákjainak 50%-a hátrányos helyzetű tanuló, így a képességek fejlesztése, a tehetséggondozás különösen fontos szerepet kap. Vezetőjük és felkészítő tanáruk Seressné Barta Ibolya.

Márfi Eszter (19) - fuvola

Hatéves kora óta tanul hangszeren, először furulyán kezdte, aztán váltott fuvolára. A kecskeméti zeneművészeti szakközépiskola növendéke volt, idén érettségizett. Több hazai fuvolaversenyen szerepelt egyéniben és duóban sikerrel, előadási módjáért, különösen a modern művek interpretálásáért többször különdíjban is részesült.
Idén a sikeres felvételit követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait a világhírű fuvolaművész, Kovács Lóránt tanítványaként. Szívesen szerepel és vesz részt versenyeken, mert a zsűri útmutatásai számára fontosak. Tavaly fuvolája megvásárlásához nyerte el a Tehetségtámogató program segítségét, idén pedig élete első nemzetközi versenyére juthat el Bukarestbe a támogatás segítségével.


Czvik Ildikó (18) - cselló

8 éves korában kezdett el gordonkázni a kisvárdai Weiner Leó zeneiskolában. Jelenlegi tanára Kardosné Kemény Krisztina véleménye szerint Ildikó az utóbbi évek egyik legígéretesebb csellista tehetsége. 2005-ben a 18. Heran Nemzetközi Csellóversenyen IV. helyezett lett, 2006-ban a Starker János Országos Gordonkaversenyen I. díjat kapott, idén pedig a Kassai Nemzetközi Csellóversenyen szintén I. helyen végzett. Ebben a tanévben felvételizik a Zeneakadémiára, ahol régi vágya szerint tanulni szeretne. Egy zsűritag így nyilatkozott róla: "Együtt él a zenével, nemcsak hallhatóan, hanem láthatóan is élvezi a muzsikálást." A pályázaton elnyert támogatás segítségével most először nyílik lehetősége saját hangszer vásárlására.

Zorbas Claudia (16) - hegedű

Kiemelkedő tehetség, ígéretes fiatal hegedűművész. 12 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol jelenleg Perényi Eszter professzor tanítványa. Fiatal kora ellenére számos hazai és külföldi fellépést tudhat már maga mögött. Első helyezést ért el többek között az Országos Zathureczky Hegedűversenyen 2003-ban, két évvel később az Alfredo e Vanda Olaszországi Nemzetközi Hegedűversenyen 2. helyezett lett. 2006-ban első helyen végzett a 3. Nemzetközi Telemann Hegedűversenyen és a franciaországi Lions Nemzetközi Hegedűversenyen. Több nemzetközi zenei fesztiválra kapott már meghívást Ausztráliától Litvániáig. Első önálló külföldi koncertjét 13 éves korában adta Ausztráliában. Tavaly a Zeneakadémia ünnepi Kodály koncertjén Batta András, a Zeneakadémia rektora a századelő legnagyobb magyar hegedűművészéhez, Geyer Stefihez hasonlította, aki a Hubay mesteriskola első, világsikert aratott növendéke volt.
Forrás: hirado.hu
megosztás
hozzászólások
Bogi (12), cukorbetegség (2), halál (42), labdarugas (25), hűtőgépcsere-program (1), Vatikán (1), sorkötelezett (1), balatoni strandbelépő (1), egyház (2), születés (16), police (513), garázsvásár (1), természetgyógyászat (2), politika (37), traffipax (4), sztár (2), adó (6), Dumaszínház (2), ló (1), Ollári Barbara (1), Horváth Mariann (1), Tar Ferenc (3), Szeiler Stúdió (32), jövőkutatás (1), munkaviszony (1), orvos (22), Koósz Attila (1), Rúzsa Magdi (1), internet (20), drogmentes (1), táplálkozási tanácsadó (1), punkosdi regatta (9), Csokonai társaság (1), unicef (1), szép (9), HIV (1), Hanse (2), idojaras (262), Darren Cranmer (2), hospice (1), sztárportré (3), Rtime (5), Keszthelyi Yacht Kikötő (49), fájdalomambulancia (2), kutyás strand (1), jogszabály (1), macska (1), erzsebet program (4), himnusz (1), kollégium (1)