Megnyílik a felújított vadászati múzeum Keszthelyen

2009. május 29.
Végleges formájában tekinthetik meg a Vadászati Múzeumot Keszthelyen a Festetics-kastélyban szombattól a látogatók; a trófeagyűjteményt mintegy 500 darabra egészítették ki, befejeződött Európa és Ázsia miniatürizált hegyeinek kialakítása, és látható lesz Afrika, Amerika és Óceánia állatvilága is.
A keszthelyi múzeumban több mint 200 faj látható, de mindegyikből csak egy példányt mutatnak be - közölte Czoma László, a múzeum igazgatója pénteken.
A több mint kétezer négyzetméteres, összefüggő térben a tárlat három részből áll: bemutatják a vadállományt, a trófeagyűjteményt, egy harmadik részben pedig a vadászati fegyverek és a vadászatról szóló irodalom tekinthetőek meg.
A trófeateremben igazi ritkaságnak számító darabok találhatók az 1920-as évekből. A trófeák nagy része Kittenberger Kálmán, Winditsch-Gratz Ferenc József herceg és Dózsa György gyűjteményéből származik. A több mint 150 preparált állatot - oroszlánt, őserdei antilopot, grizzlyt, jávorantilopot - természetes környezetben mutatják be.
A vadászfegyver kiállításon a modernebb fegyverek mellett a korábbi időszak eszközei, például a 16-17. századból származó, vadászjelenetekkel díszített elefántcsont-markolatú vadásztőrök, vésett pengék is láthatók. A gyöngy és csontberakással készült lőfegyverek a 18. században készültek. A fegyverkiállítás kiegészül a gazdagon díszített fa, fém és csont lőportartókkal, vadászemlékekkel, jutalomérmekkel, vadászjelvényekkel és egy 18. századból származó vadászkürttel.
Czoma László elmondta, hogy az elmúlt évben 340 ezer látogatója volt a Helikon Kastélymúzeumnak. A válság hatását a látogatók számában idén nem lehetett érzékelni, januárban többen váltottak jegyet, mint tavaly.
A múzeumi belépők ára várhatóan nem emelkedik, de jövőre valószínűleg bevezetik a jegyet a kastélyparkba is. Utóbbit évente mintegy 70 ezer látogató tekinti meg, aki használja a szolgáltatásokat. A kertészek évente 70 ezer tő virágot ültetnek, a parkban padokat helyeznek el, ezért döntöttek úgy, hogy egy jelképes összeggel a látogatók is járuljanak hozzá a park fenntartásához. monitormagazin/mti
megosztás
hozzászólások
Márton nap (1), munkahely (8), tűzijáték (1), párbajtőr (1), tispol (3), kert (1), Vigántpetend (1), Csótár András (58), levendula (2), police (513), Balatongyorok (136), migráns (3), Németh József (1), recept (178), Ács István (10), Vajda János Gimnázium (22), Apák napja (1), Czigány Sándor (2), büntetés (3), Joós Attila (1), művészet (1), táska (1), kutyás strand (5), köztársasági elnök (1), kutatók éjszakája (1), jég (5), természetgyógyászat (2), tengerpart (1), Halott pénz (1), republic (1), uzemanyag (24), Kartali Zsuzsanna (1), Bradley Cooper (1), test (1), Balsai Móni (1), Ollári Barbara (1), hitel (5), relaxáció (1), dunantul (23), kormánymegbízott (1), Szutrély Péter (7), karnevál (1), paleo (13), hosegriado (7), munkanelkuli (2), Happy Dixieland Band (8), daganat (6), Szemfüles egyesület (3), Zsittnyán Tamás (1), Platán étterem (1)