5 sportág, amiről még nem biztos, hogy hallottál

2019. november 05.
Vannak népszerű sportok, amiket mindenki ismer, és vannak, amik különlegesek, vagy éppen furcsák, ezért kevésbé ismertek. Ilyeneket gyűjtöttünk most össze.

Számos ismert sportág létezik, amit sugároznak a tévében, köztudatban vannak, folyamatosan hallunk róluk. Vannak azonban olyanok is, amiket kevésbé látunk, vagy éppen a mi adott kultúránkban nem ismertek, ezért nem hallunk róluk – pedig ezek is lehetnek nagyon izgalmasak.

5. E-sport

Az E-sportot, vagyis az elektronikus sportot az amatőr vagy profi videójátékosok űzik versenyszerűen. Eredetileg a Wii játékkonzoltól számítják ennek a sportnak a létezését, és ezekben a játékokban nincs semmi fizikai munka, kizárólag a szellemi, stratégiai képességekre, valamint a koncentrációra van nagy szükség. Magyarországon 2005 óta él a köztudatban az e-sport kifejezés, de csak a 2010-es évekre nőtte ki magát akkorára, hogy többen is elismerik e szó valódi értelmét. Ma már ennél a sportnál is vannak „sportolók”, akik akár hivatalos munkaként végzik ezt a tevékenységet, fizetést kapnak érte, „gamer ház”-akban laknak, sőt, egyszer majd fogadni is lehet rájuk, a Bet365 alternatív link oldalon.

4. Krikett

A krikettet egy labdával és egy ütővel játszák csapatokban, ez a világ egyik legnézettebb sportága. Lényege, hogy a labdát dobó játékos megpróbál eltalálni egy kis kaput, amit azonban az ellenfél ütőjátékosa véd. Az ütő próbálja minél messzebbre elütni a labdát, így a csapata pontot szerezhet. A dobásnak és az ütésnek is sokféle technikája van, éppen ettől nagyon összetett a játék. A krikettnek több formája létezik, az autentikus mérkőzés akár 5 napig is eltarthat, természetesen vannak korlátozott játékmenetek is, amikor az legfeljebb 3 óra hosszú.

3. Futsal

A futsal talán többek számára ismert játék, hiszen itthon a legnépszerűbb játéknak, a nagypályás labdarúgás teremben játszott változata. Az 1xbet magyar oldala szerint a futsal név a portugál futebol de Salãoból származik, jelentése teremfoci. A játékot két csapat játssza, mindkét csapatban 4-4 játékos vesz részt, plusz a 2 kapus. A játékidő kétszer 20 perc.

2. Kabaddi

A felsorolásban talán ez a legismeretlenebb játék a legtöbbünk számára. A kabaddi egy indiai eredetű, több ezer éves múltra visszatekintő sport, aminek nagyon sok formája létezik. Egyik fajtája, amikor négy az egy ellen játszák a meccset, és egy egyszerű birkózás helyett jóval összetettebb taktikára van szükség. A négy játékos összekapaszkodva fogadja az egy támadót, akinek a négy közül meg kell érintenie valakit, és ezután csak a megérintett játékos kezdheti meg földre teperni ellenfelét. Leteperésenként egy pont jár, visszajutásért a kezdővonal mögé szintén egy pont. Ma már, sokak szomorúságára nem él az eredeti hagyomány, miszerint a támadó játékos egyetlen levegővétellel indíthat csak támadást, miközben folyamatosan azt kell mormolnia, hogy „kabaddi, kabaddi”.

1. Hurling

A hurling egy kelta eredetű, és főleg az Ír-szigeteken népszerű sport. A világ leggyorsabb mezei csapatjátékának tartják, és ez hagyományosan férfisport. A játék lényege, hogy egy kis labdát el kell juttatni a fejsze formájú ütők segítségével az ellenfél kapujába. A keresztléc alatt a hálóba jutó labda 3 pontot és, míg a léc felett távozó labda egyet. A kapu 7 méter magas és 6,5 méter széles. A játék nagyon izgalmas, Amerikában is egyre népszerűbb.

megosztás
hozzászólások
szép (9), Mohácsi József (8), Zalaköveskút (1), pannon egyetem (12), videó (1), police (513), vallás (1), Spa Hévíz (3), Év fája (1), helikon (41), kisterseg (20), környezetvédelem (2), munka törvénykönyve (1), Nagy Angelika (1), természetgyógyászat (2), Szeiler Gábor (1), telefon (3), fejlesztés (12), Havasi Bálint (13), Nardai Sarolta (1), rezsi (18), Magyarország szépe (1), Taliándörögd (1), Varga Andrea (13), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Varga Terézia (1), Owaimer Aisha (1), Biró Lajos (1), kutatók éjszakája (1), garázsvásár (1), nav (29), menetrend (3), Pappné Beke Judit (1), család (1), vendégéjszaka (2), polgármester (153), zivatar (1), Polgári vélemény (6), kovács (1), világnap (1), orvos (23), konyha (1), Márki Péter (1), diák (4), Paleomedicina (1), Keszthelyi Kiscápák (6), mentő (9), kilométer (1), keszthelyi-hegység (1), hosegriado (7)