5 pénzügyi tanács, ha helyi vállalkozást indítanál

2018. március 01.
A legizgalmasabb dolgok egyike, amikor saját vállalkozást indítasz: megvalósítod az álmod, a saját lábadra állsz, tényleg a sorsod kovácsává válsz.

Nem kell világgá menni, ha sikeres vállalkozó szeretnél lenni: a megyében is dinamikusan fejlődő településeket találsz, amelyek megfelelő gazdasági helyszínek egy friss cégnek. Ha helyi szintű, lokális üzletet szeretnél alapítani, van néhány megszívlelendő jó tanács, amit érdemes megfogadnod, ha okosan szeretnéd felhasználni a  vállalkozásodra szánt pénzt. A Bank360 pénzügyi szakértői összeszedtek egy csokorra való hasznos infót, hogy pénzügyileg tudatosan fejleszthesd a cégedet

1. Készíts üzleti tervet!

Egy vállalkozás elindítása előtt az egyik legfontosabb teendőd, hogy készíts egy üzleti tervet. Ebben leírod, hogy mi a vállalkozásod célja és hogyan fogod elérni ezeket a célokat. Gyakorlatilag felvázolod a vállalkozásod jellemzőit és útját. Érdemes maximum 3 éves időtávban gondolkoznod, úgy, hogy az indulás évét alaposabban kidolgozod és havi bontásban vázolod fel, hogy mivel fogsz foglalkozni. Amiről érdemes elgondolkoznod az üzleti terv megalkotásakor:

 • Vállalkozás, vállalkozó bemutatása, háttere
 • Működési terv: milyen szolgáltatásokat, termékeket nyújt majd a vállalkozás, milyen erőforrásokat használ?
 • Mik a veszélyforrások? Milyen kihívásokkal kell számolni?
 • Készíts úgynevezett GANTT diagramot, egy folyamatábrát, ahol az indulástól számított első évre be ütemezed, hogy mikor mit fogsz tenni

Térj ki olyan jellemzőkre is, mint például a vállalkozás várható erőssége és gyengesége. Gyűjtsd össze, hogy milyen termékekkel akarsz a piacra lépni és írd le azt is, hogy mi indokolja a sikeredet. Egy jó üzletitervnek két komoly funkciója van:

 • Megírásával letisztul benned, hogy mit is akarsz csinálni, mihez akarsz kezdeni és az működhet-e?
 • Kaput jelent a befektetőkhöz, akik a dokumentum alapján dönthetik el, hogy támogassák-e pénzzel a céged fejlődését.

2. Legyen pénzügyi terved!

Akár az üzleti terv részeként, akár külön, de tervezd meg, hogyan alakulnak majd várhatóan a cég pénzügyei. Ez az egyik sarkalatos pont a vállalkozás megkezdése előtt, mert lehet ugyan bitang jó ötleted és beleölheted a létező összes energiádat, ha a számok nem jönnek ki, vajmi kevés esély van rá, hogy csoda történik. Éppen ezért érdemes felvázolnod, hogyan alakul majd a cashflow az első három évben, azaz pontosan írd le, hogy milyen kiadásokra és milyen bevételekre számítasz, milyen tartalékokból dolgozol. Mire gondolunk?

 • Eszközök költségei
 • Üzlethelyiség, iroda bérleti díja vagy az ingatlan ára
 • Szükséges licenszek, engedélyek díja
 • Anyagköltség
 • Kommunikáció: telefon, internet, szoftverek
 • Értékesítésből származó bevételek
 • Tartalékok

Ne felejts el bért számolni, mert teljes munkaidős vállalkozóként valamiből élned is kell majd. Pláne kell ezzel számolnod, ha alkalmazottad is lesz, vagy többen vagytok a cégben.

3. Vedd figyelembe a helyi sajátosságokat!

Ha lokálisan gondolkozol a vállalkozásodról, nagyon fontos, hogy alaposan ismerd meg a település jellemzőit. Tudd az erősségeit és gyengeségeit, legyél tisztában azokkal az értékekkel, amelyekre te is építhetsz. Éppen ezért nagyon hasznos, ha időről időre áttanulmányozod a város kimutatásait, gazdasági teljesítményét és kitűzött céljait, hiszen remek támpontokat kaphatsz a saját stratégiádhoz arra vonatkozóan, hogy milyen területeken érdemes próbálkoznod. Kövesd figyelemmel az aktuális változásokat mint például a hévízi és keszthelyi egészségügyi fejlesztéseket! Persze, nem csak a már meglévő értékekre érdemes üzletet alapítanod. Ha megfelelően ismered a település adottságait és a vásárlók igényeit, akár egy új piacot is megteremthetsz.

4. Készülj fel a versenytársakra!

Igen nagy a valószínűsége annak, hogy valaki másnak is eszébe jutott az, ami neked; sőt, meg is csinálta. Mindenképp vizsgáld meg, hogy mit kínál a konkurencia és te miben lehetsz erősebb náluk. Jobb árakat tudsz nyújtani? Esetleg a szolgáltatásod más? Újabb? Jobb minőségű? Valami teljesen egyedivel rukkolsz elő?

Tisztázd, hogy miért lesz jobb inkább veled üzletet kötni, mint a szomszédban lévő hasonló vállalkozással. A felméréshez ne félj „terepre menni”! Nyugodtan sétálj be az üzletbe, érdeklődj, mit hogyan csinálnak, kérdezz rá akár személyesen, akár telefonon azokra a dolgokra, amelyekkel nem vagy tisztában. Ha felmérted a versenytársakat, oda tudod összpontosítani az energiáidat, ahol a legtöbb pénzt keresheted.

5. Ne indulj el anyagi bizonytalanságból!

Ahogy azt korábban is írtuk, érdemes, ha legalább egy évre előre készítesz pénzügyi tervet, amelyből kiderül, mit miből fogsz fedezni. Teljes munkaidőben átállsz a vállalkozói életmódra? Csak úgy hagyd ott a biztosan fizető állásod, ha van tartalékod legalább 3-4 hónapra, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy lesznek az elején fizető ügyfeleid. Ugyanez a vállalkozásodra is igaz. A biztonság érdekében mindenképp jó, ha tartalékot képzel a piacra lépés időszakára vagy a nehezebb időszakokra. Honnan szerezhetsz támogatást a vállalkozásod beindításához?

 • A barátok és a család is segíthet egy átmeneti kölcsönnel, esetleg beveheted őket a vállalkozásba, ha sikerül meggyőzni őket.
 • Kereshetsz kockázati tőkét is, azaz befektetőket, akik hajlandók részesedésért cserébe pénzt pumpálni az ötletedbe.
 • A bankok sajnos nem adnak kölcsönt induló vállalkozásnak, viszont magánszemélyként igen alacsony kamat mellett tudsz szabadfelhasználású hitelt felvenni, amiből egyéni vállalkozóként fedezheted például az eszközvásárlást, hogy ennyivel is könnyebb dolgod legyen.
 • Kereshetsz EU-s forrásokat is, rengeteg pályázat segíti a kezdő vállalkozásokat akár 3-5 millió forinttal is, a megfelelő feltételek teljesülése és az előírt kötelezettségek vállalása esetén.

Van lehetőség tehát pénzt szerezni akkor is, ha éppen nem rendelkezel elegendő tartalékkal, de mindenképp fontos a stabil és biztos anyagi háttér a kezdéshez.

Tervezz, tervezz és tervezz!

A legjobb pénzügyi tanács, amit adhatunk, hogy tervezd meg előre, mit akarsz csinálni, hiszen így kisebb az esélye, hogy feleslegesen égeted el a meglévő forrásaidat. Készíts üzleti tervet, számold ki a várható bevételeidet és kiadásaidat, ismerd meg a települést, a lakók igényeit és a versenytársakat. Teremtsd meg a működéshez szükséges anyagi hátteret a lehető legolcsóbban.Ha mindezek megvannak, bátran vágj bele, hiszen már látod magad előtt az utat, csak végig kell menned rajta.

 

megosztás
hozzászólások
proa (1), Spa Hévíz (3), Művészetek völgye (7), hévízi kifolyó (3), fa (1), egyház (2), szüret (4), jövőkutatás (1), Novák Péter (1), diákolimpia (1), Vaszily Zsolt (3), Balatongyorok (136), Bezerics (1), gyenesdias (213), konyha (1), luxus (4), kék zászló (1), igazgató (1), helyesírás (1), köztársasági elnök (1), Nagy Angelika (1), vuz kft (17), Gelencsér Kálmán (2), hirdetés (1), cukorbetegség (2), tollaslabda (1), augusztus 20. (5), kiállítás (16), boldog békeidők (2), orvos (23), szilveszter (6), Nagy Bálint (10), Hévíz gyógyfürdő (112), percdíj (1), ellenőrzés (2), Táncpanoráma Keszthely (10), vasút (10), matolcsy gyorgy (1), medve (1), Udvaros Dorottya (1), menza (2), menekült (1), menetrend (3), nagyik karácsonya (1), regisztráció (1), Taliándörögd (1), Balatoni Kör (2), Mohácsi József (8), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Semmelweis (2)