5 egyszerű ötlet, amivel feldobhatod a kertedet

2018. május 16.
Itt van végre a tavasz (nyár?) és végre még több időt tölthetünk a szabadban és a kertben. Nem titok, imádom ezt az időszakot, amikor már késő estig is kint maradhatunk mert nincs hideg, sütögethetünk a grillen, játszhatunk a gyerekekkel és élvezhetjük a zöld környezetet.

Ahhoz, hogy ez még barátságosabb legyen összegyűjtöttünk pár praktikus és egyszerű ötletet, amit magunknak, fillérekből is elkészíthetünk. Első lépés, hogy a barkácsoláshoz legyen meg a megfelelő szerszámunk és védőfelszerelésünk. Utóbbiról meg is kérdeztük a Munkavédelem+ szakemberét, hogy mit ajánlanak a biztonságunk érdekében. A szakértő szerint nem véletlen az sem, hogy a munkavédelemben ennyire komolyan veszik a védőfelszereléseket, és bár otthon ritkábban kerülhetünk veszélyes helyzetbe, mégis érdemes alaposan felkészülni. Legyen az festés, fúrás-faragás, permetezés vagy egyéb otthoni barkácsolás, mindig olvassuk el a szerszám vagy a felhasználni kívánt alapanyag gyári ajánlásait és szigorúan tartsuk be azokat.

A kertet továbbá érdemes felkészíteni az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló extrém időjárásra is, hogy semmi se vehesse el a kedvünk.
Lássuk az ötleteket!


Színes kerti bútor a lomokból

Gyűjts a rokonságtól vagy a lomtalanításkor régi fa bútorokat! Az se baj, ha nagyon rossz állapotban vannak, mert néhány szeggel, csavarral és a csiszolással sok mindent meg lehet javítani. A végén pedig fesd le őket színesre. Minél több színt használsz, annál vidámabb kerti garnitúrád lesz. Sokan, sokszor írtak a raklap bútorokról, amiből szintén fantasztikus remekek készülnek, ezért inkább csak egy figyelmeztetésünk lenne. Igyekezz minél újabb, minél „világosabb” raklapot felhasználni, mert nem tudhatod, hogy miket szállítottak vele. Különböző vegyi anyagok is ráfolyhattak, amit a nyers fa könnyen felszívhat. Ha van rá módod, inkább új raklapot használj.

Virágcserép hulladékból

Virágcserepet készíthetünk bármiből, ami megtartja a vizet, van tartása és még jól is néz ki. Gyűjtsd össze a konyhából a nagyobb, családi csomagolású konzerv dobozokat. Fesd le őket kívül egyszínűre vagy mintásra, és az aljára fúrj néhány apró lyukat a felesleges víz elvezetéséhez. Ültess bele kisebb virágokat vagy zöld fűszereket, akár fel is akaszthatod őket egy kampó segítségével. Ha egy kicsit bohémebbet akarsz, használd erre a célra a rég nem használt gumicsizmát. Ugyanúgy lyukaszd ki a talpát. Az aljába tölthetsz kavicsokat is, és akkor nehezebben dönti fel a szél. Ha kicsit melósabbat is bevállalsz, akkor pedig végy egy göcsörtös, patinás farönköt, a tetejére fúrj 5-10 cm mély lyukakat egymás mellé úgy, hogy egy kört írjanak le. A belső részét pedig kalapáccsal és favésővel vésd ki, mintha egy kis medence lenne. Mivel ennek kisebb a mélysége, ültess bele kisebb díszkaktuszokat vagy apróbb virágokat.

Dekorálj!

Nem kérdés, a kerti buliban is szükség van dekorációra. Márpedig a kertben minden este egy igazi parti van! Készíts üres üvegből gyertyatartót, műanyag palackból színes lampionokat, ehhez használd fel a karácsonyi izzókat, amikre máshol úgy sincs szükség pár hónapig. A kinőtt ruhákból vidám és színes párnákat készíthetünk. A kertben ez is jól néz ki.

Magbörze

Ha már kert, essék néhány szó a növényekről is. Mindegy, hogy virággal, fűszerrel vagy konyhakerttel szeretnénk feldobni a kis birodalmunkat, a legizgalmasabbakat akkor is a helyi magbörzékről lehet beszerezni. Aki kevésbé bízik a kertészeti ismereteibe, beszerezhet palántákat a piacról vagy kertészeti áruházakból is. Utóbbi esetében sokkal könnyebben lehet tervezni, előbbi esetében viszont korábban érdemes ültetni.

Gyűjts esővizet!

Sokan ajánlják - és nem véletlenül -, hogy érdemes hordóba gyűjteni az esővizet. Sok előnye mellett, az egyik, hogy egy apró lépést teszünk a fenntarthatóságért, a másik, hogy nem klóros vízzel öntözzük a növényeinket. Ha városban lakunk, már biztosan észrevettük, hogy néha mennyire koszos az autó szélvédője, vagy a tetőablak esőzés után. Ez azért van, mert az esővíz sem mindig tiszta. Vannak különböző módszerek, amivel megszűrhetjük az esővizet is. A növényeink meg fogják hálálni a gondoskodást.

megosztás
hozzászólások
munkaviszony (1), Kovács Beatrix (1), nav (29), triatlon (13), program (7), Főügyészség (7), Horváth Szabina (1), kormany (11), Magyarország tortája (1), cukorbetegség (2), Semmelweis (2), Spar (1), Balatonátcsúszás (1), méregtelenítés (1), Keszthelyi Kiscápák (6), tartozás (1), kutyás strand (5), Márton nap (1), bank (7), néptánc (4), férfi (1), cselgáncs (1), születés (16), hűtőgépcsere-program (1), gerincvédelem (1), Csősz-Tóth Norbert (1), proa (1), verseny (2), Astellas-díj (2), 1956 (1), ponthatar (6), operatőr (1), Don (1), Kardos Gábor (6), olimpia (152), korcsolya (4), Ferenc pápa (1), eon (2), Németh Gábor (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), kornyezettudatos (4), nyaralas (12), Szőcs Tamás (1), Balatoni Kurzusok (8), gyermekfelügyelő (1), mellrák (1), Balatoni Kör (2), orosz (1), Kocsis László (1), online (1)