Erősödik a dél-zalai civil szervezetek tevékenysége

2007. június 12.
Egyre pezsgőbb a dél-zalai civil szervezetek tevékenysége: a múlt évben becslések szerint másfél milliárd forintot lobbizott, s "pályázott össze" a térségben működő csaknem nyolcszáz nonprofit társaság. A sikerekben fontos szerepet játszik a szervezeteket hat éve segítő, öszszefogó Dél-Zalai Civil Fórum Egyesület.
Megerősödtek, s ma már egyre gyakrabban hallatják hangjukat a dél-zalai - egyebek mellett nagykanizsai, lenti és letenyei - civil szervezetek. Szinte hetente érkeznek hírek a civil sikerekről: illegális kavicsbányát lepleznek le, emléktáblát avatnak, időseket ápolnak, szegény családban élő gyerekeket ajándékoznak meg, parkot takarítanak, ezreket megmozgató kulturális programsorozatot szerveznek vagy éppen látványos sportbemutatókat tartanak.

A térség civil életének felpezsdítésében főszerepet játszott a Dél-Zalai Civil Fórum Egyesület. Ezt az úgynevezett ernyőszervezetet Gyertyánági Endre szociológus alapította hat évvel ezelőtt azért, hogy összefogja és segítse a térségben működő nonprofit tár-saságokat. Azt tapasztalta ugyanis, hogy hiába van Nagykanizsán, Lentiben és Letenyén tucatnyi civil szervezet, azok alig-alig működnek együtt, így nem képeznek valós társadalmi erőt, s miközben olykor a túlélésért küzdenek, korántsem ismernek és használnak ki minden pályázati lehetőséget.

A 2001-ben létrejött - ma már a Nemzeti Civil Alapprogram által finanszírozott - dél-zalai fórum kezdetben csak jelképes segítséget nyújtott az egyesületeknek, kluboknak, társulásoknak: irodahelyiséget, számítógép-használatot és internetelérhetőséget biztosított, könyvelési tanácsokkal se-gített. 2004-től kezdve azonban már pályázati lehetőségek felkutatásával, pályázatok megírásával, szponzorok "felhajtásával", projektek összeállításával is segítik a szervezeteket a fórum munkatársai. A civil fórum a kezdetektől sikeres: a tagok száma folyamatosan nő, ma már - a városvédőktől kezdve sportklubokon át a kulturális, szociális, környezetvédelmi feladatokat vállaló egyesületekig - több mint száz nonprofit szervezetet fog össze. A sikert mutatja az is: az elmúlt három évben hetven civil szervezet jutott összesen körülbelül 80 millió forintos támogatáshoz a fórum segítségével, közvetítésével. Gyertyánági szerint ez az összeg fontos a szervezetek fenntartásához, működtetéséhez viszont elenyésző ahhoz képest, amit a talpon maradó egyesületek, klubok egy-egy projektjük támogatásához szereznek. Számításai szerint ugyanis csak a múlt évben öszszesen mintegy másfél milliárd forintos támogatáshoz jutottak cégektől, magánszemélyektől, önkormányzatoktól, pályázatokon a dél-zalai civil szervezetek: ennyit áldoztak tavaly a térségben egyebek mellett városszépítésre, környezetvédelemre, kulturális- és sportrendezvényekre, idősek, betegek, rászorulók megsegítésére.

Gyertyánági Endre szerint az utóbbi években nem csak anyagilag erősödtek meg a szervezetek. A fórum összetartó erejének köszönhetően Nagykanizsán például sikerült létrehozni a civil kerekasztalt, amelynek egyes munkacsoportjai mind többször hallatják hangjukat a közéleti kérdésekben. Gyertyánági Endre példaként azt említi: a nagykanizsai városfejlesztési ügyekben mind gyakrabban lépnek fel a civilek, s javaslataikkal, bírálataikkal védik a város és lakóinak érdekeit, így egyúttal társadalmi kontrollt is gyakorolnak a helyi politikusok felett.
Forrás: nol.hu
megosztás
hozzászólások
egeszsegugy (266), repülőtér (21), Erdély (2), kormanyhivatal (93), operatőr (1), ország torta (1), női gombolkodó (5), állatkínzás (2), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Reischl-sörház (1), Bartha Gábor (34), Cseh László (1), autóbusz (1), Cséby Géza (5), aranyérem (1), szűrés (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), SzezOn bevásárló közösség (1), Tour de Hongrie (2), Major Veronika (5), A Dal (3), Varga Terézia (1), Biró Róbert (15), Balatoni Szövetség (3), Fidesz (14), voroskereszt (24), művészet (1), úszás (22), lotus (1), koktél (1), Bóka Péter (1), Musica Antiqua (2), állatkert (1), FINA vizes világbajnokság (1), Rtime (5), hotel mirage (1), méregtelenítés (1), programajánló (19), Somogyi Zoltán (4), Aradvári László (1), Hosszú Katinka (2), Pelso Társaság (6), szauna (2), Zala folyó (1), Polgári vélemény (6), Márton nap (1), férfi (1), kisterseg (20), strand (21), Hírek képekben (10)