320 milliós bírság - A kereskedők negyede nem ad számlát

2013. június 03.
Minden negyedik esetben találtak szabálytalanságot az adóellenőrök és a pénzügyőrök tavaszi akciójuk során. A várható bírság összege meghaladja a 320 millió forintot, 53 üzlet működését 12 napra felfüggesztették - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A közlés szerint a hatóság ellenőrei másfél hónapig interneten kereskedőket, szépészeti szolgáltatókat, virágkereskedőket, gumikereskedéseket, vendéglátó-, illetve szórakozóhelyeket, éjszakai taxikat tettek próbára és nagyobb beruházásokon is jártak. Hatezer esetből minden negyedik adózó megpróbálta eltitkolni bevételét, mivel sem nyugtát, sem számlát nem adtak a vásárlóiknak, vendégeiknek.

A revizorok és a pénzügyőrök a 2700 foglalkoztatással kapcsolatos ellenőrzéskor is hasonló mulasztási aránnyal szembesültek. Továbbra is jellemző, hogy az alkalmazottakat nem, vagy csak késve jelentik be a munkaadók.
A foglalkoztatással kapcsolatos kötelezettségeiket a szezonális - például mezőgazdasági vetési, betakarítási - munkát vállalóknál a munkáltatók szinte egyáltalán nem teljesítik. A nagyobb beruházásokat végző társaságok és a legnépszerűbb szórakozóhelyek is hasonló gyakorlatot folytatnak: alkalmazottaik jelentős része feketén dolgozik - közölte a NAV.
A hatóság tájékoztatása szerint bár a tavaszi, több mint tízezer ellenőrzést felölelő akciónak vége, a NAV továbbra is rendszeresen vizsgálja, hogy a kereskedők adnak-e nyugtát az áru mellé, és a munkáltatók szabályosan bejelentik-e dolgozóikat.

megosztás
hozzászólások
Forstner Anna (1), bíróság (8), karrier (1), tollaslabda (1), földrengés (2), ponthatar (6), alpolgármester (2), oscar (13), időkép.hu (2), Lidl (1), Darren Cranmer (2), gyilkosság (1), Hegyi Roland (HR) (5), hotel mirage (1), Lisa (35), Balaton (1157), Balaton Sound (2), áramszünet (3), Horváth Mariann (1), Vaszily Zsolt (3), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Visionet (1), állatkert (1), Gyarmati Noémi (1), fesztival (93), vírus (1), Könnyid László (1), Kovács Ernő (1), terápia (4), Fodor Márk (8), könyvbemutató (2), relaxáció (1), percdíj (1), pálinka (2), medve (1), Kvarda Attila (25), Zalaszántó (2), hirdetés (1), programajánló (19), pápa (1), jaras (36), Nagymező Gyenesdiás (1), ellenőrzés (2), diploma (4), Szeiler Gábor (1), Reischl-sörház (1), kenyér (7), Zalaegerszegi Törvényszék (12), utazas (15), minimálbér (1)