Szubjektív strandteszt Keszthelyen

Szubjektív strandteszt Keszthelyen

2008. július 22.
A nyár közepén járunk, igazi strandidőből már van néhány mögöttünk, és remélhetőleg lesz még előttünk is. Körbenéztünk a keszthelyi strandokon, hogy hol mit találhat az ember.
A Helikon
A Helikon az idén is megkapta a Kék Zászlót, tehát minden tekintetben kifogástalan minőséget várhatunk. A jegyszedő nénik kedvesek, mint általában, nekik mindenki olyan ismerős, mintha keszthelyi lakos lenne (helyieknek ingyenes a strand), de azért elkérik a bérletet/lakcímkártyát.
A bejáratnál a matracokat ingyen felfújják. Lehet bérelni napágyat 500 forint ellenében. Talán csak a fájós derekúak teszik ezt meg, hiszen az egész strandon szép, tiszta, gondozott gyep van. Kicsit kevés az árnyékot nyújtó fa, de sebaj, aki napozni szeretne, annak így ideális. Bérelni lehet még értékmegőrző szekrényt, kabint, kenukat, vízibiciklit és azt a kör alakú óriási úszógumit, amelynek az alja hálós, és nagyon vicces nézni, ahogy az emberek próbálnak belemászni a vízből. A víz itt is ugyanaz a Balaton, mint máshol, és itt is kellemes homokágyon juthatunk az enyhet adó habok közé. Homokozó gyerekek egy méter alatt mindenhol, természetesen. A kicsiket várja még térítés ellenében a csúszda is, valamint négy hinta. Több játék nincs, de amint erre egy élelmes tízéves rámutatott, minek ide játszótér, itt a Balcsi. Helyes, ezt a hozzáállást szeretjük. Nagyobbaknak van homokos foci- és röplabdapálya is. Mivel több, mozgásukban korlátozott embertársunkat láttuk magukat jól érezni, biztosak vagyunk benne, hogy a Kék Zászlón követelményeinek megfelelően ők is teljes kényelemben használhatják a strandot.
Találhatunk itt hat étterem-büfét, ahol gyakorlatilag mindenféle ételt lehet kapni a hotdogtól a halászlevesen át a bolognai spagettiig. Van koktélbár, este későig várva az erre tévedőket. A kiszolgálás kedves, gyors, udvarias. Az árak kellemes büféárak.
A zuhanyzó kicsit pőre, teljesen nyitott, jéghideg víz folyik belőle. A mellékhelyiség picit avíttas, de tiszta. A parkolót a strand méretéhez igazították.
Amiről még nem szóltunk, az a strand legnagyobb erénye: a nyugalom. Nem egy túlzsúfolt, hangszórókkal telepakolt, felkapott hely, hanem igazi pihenősziget. Sziesztázni, feltöltődni az egész heti vagy évi nyüzsgés után ideális.A Libás


Külsősöknek és keszthelyi, de bérlettel nem rendelkezőknek is 500 forint ellenében szabad a belépés a zámori városrész strandjára. A fürdőhely az utóbbi két évben jelentős felújításokon ment keresztül: parkolót alakítottak ki, a bejáratokat mellékhelyiséggel egészítették ki, elkezdtek belépőt szedni (tavaly még csak 250 forint volt…), az idén pedig egy kulturált büfésor és két szabadtéri zuhanyzó is várja a frissülni-pihenni vágyókat. Az egész Keszthelyre jellemző virágözön itt is jellemző, a gyepet viszont hiányoljuk, foltokban nő talán a fű? A fásítás már érdekesebb kérdés: a sok magas fa bőven ad árnyékos helyet.
Európai uniós szabványnak megfelelő játszótér a kicsiknek, vízibicikli-kölcsönző a nagyobbaknak. Itt is homokágyon juthatunk a vízbe, főleg a kicsik és a természetvédők örömére. Napágyat, napernyőt itt is kölcsönözhetünk 500 forintos napi áron. A kiépített büfésoron szintén lehet enni-inni mindent, amit a szem-száj megkíván, és a kígyózó sorokat látván nem értjük, miért üres még két üzlethelyiség.
Szerintem kicsit kevés a mellékhelyiség és a zuhanyzó, kaotikus a parkolás (mindenki oda áll, ahol hely van, a keleti bejáratnál nincs betonozott parkoló, de ha ilyen iramban újítanak-fejlesztenek, még egy-két év, és a strand rajongóinak ez az óhaja is teljesül.
A fürdőhely fő erénye, hogy a felnőttbelépő olcsóbb, mint a Városira, és ha az ember a gyermekét naponta viszi úszni és játszani, pénztárcakímélő megoldás lehet a gyermekbarát Libás.

A Városi


Keszthely büszkesége, a leg-leg a csücsökben – a keszthelyi Városi strandot teszteltük. Itt minden van, ami a másik két helyi strandon nincs, az általunk borsosnak vélt, 850 forintos felnőttbelépőért még jó, hogy kitesznek magukért. Pozitívumok felsorolásszerűen: virágerdő, jó minőségű, szép és gondozott gyep, kuriózum szigetfürdő, ingyenes napágy a leggyorsabban érkezőknek, kulturált és tiszta mellékhelyiségek, zuhanyzók, mindent lehet enni-inni – büfék és éttermek, ingyencsúszda (néha működik), Balaton alakú medence (lábmosó), animátorok, programok, homokos röplabda- és kézilabdapálya, kosárpálya. Negatívumok szintén felsorolásszerűen: fizetőparkoló, ahol csak reggel van hely, a kikötő száz méterre van csupán, és a tömegnyomor. Rejtély, hogy míg az ország a panaszkodástól hangos, hogy lehet, hogy ennyire sokan fizetik ki a borsos belépőt ugyanazért a vízért, amit Gyenesen 400-ért is élvezhetnek. Hét végén, jó időben délután már csak akkor lehet helyet találni, ha minket nem zavar, hogy egymás hegyén-hátán vannak a törülközők. Nekem a strandolás pihenés, és nem vagyok kíváncsi senki (magán)életére, s egyik testrészét sem szeretném húsz centiméterről szemlélni. Hja, aki kényes… Tehát szép és jó, nagy és izgalmas játékokkal teli, lehet enni és inni mindent, a menők ide járnak (állítólag), de pihenni csak a nagyon edzettek tudnak. Még jó, hogy Keszthelyen van miből választani! Strandra fel! 
m-an
megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Kocsis László (1), DK (13), tabor (6), vendeglátás (6), dinnye (1), regisztráció (1), Tóth Levente (2), cipősdoboz (3), koraszülött (1), Oroszlán Zsolt (2), vadász (2), Stohl András (1), hulladék (3), alakformálás (6), pszichoterápia (1), terápia (4), hotel mirage (1), Playboy (1), repuloter (64), Bartha Gábor (34), Gyertyánági Endre (1), Owaimer Aisha (1), Gelencsér Kálmán (2), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), muzeum (55), nyugdij (8), tranzakciós díj (1), táska (1), piac (6), rezidance (5), vízilabda (2), nav (29), cégtörlés (3), büntetés (3), maraton (59), ajándék (8), Gyarmati Noémi (1), fagylalt (6), tispol (3), Jazz Fiesta (2), művészet (1), világbajnokság (2), tanulás (2), Fodor Edith (3), kávé (2), Top 50 (1), állatok (16), Balaton-átúszás (1), fitt (1), google (3)