Még fél évig hivatalában maradt a becsületsértésért elítélt zalai polgármester

2008. május 09.
A falugyűlésen elkövetett becsületsértés miatt tavaly decemberben a Zala Megyei Bíróság jogerősen elítélte Tóth András pusztaszentlászlói polgármestert, aki mindezek ellenére mindaddig a hivatalában maradt, míg az erről szóló értesítést a bíróság meg nem küldte a söjtöri körjegyzőségek.
Simon Beáta, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője  hozzátette: a megyei bíróság 2008. április 26-án értesítette körjegyzőséget a bíróság jogerős ítéletéről, amelyben arról is tájékoztatták a hivatalt, hogy Tóth András tisztsége és foglakoztatása az ítélet meghozatalával megszűnt.
Beznicza Árpád, a megyei bíróság sajtóreferense elmondta: ha a polgármester a tisztségével kapcsolatban követ el bűncselekményt, és megállapítják a bűnösségét, akkor a jogerős ítélet napjával megszűnik a tisztsége. Minderről a polgármesternek kell értesíteni a képviselő-testületet és a körjegyzőséget.
Megjegyezte, hogy Pusztaszentlászló polgármestere 2007 márciusában a falu jövőjét érintő kérdésekben falugyűlést hívott össze, ahol közte és Jandó László képviselő között heves vita alakult ki. A polgármester "beszari alaknak" nevezte Jandó Lászlót, és kijelentette, hogy valótlanságokat állít. Ezért a bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés miatt Tóth Andrást bűnösnek találta, büntetését pedig egy évre próbaidőre felfüggesztette.
Szilvás Istvánné körjegyző elmondta: a 660 lelkes település főállású polgármesterének jogviszonya 2007. december 11-én a törvény rendelkezése miatt megszűnt, ezért a jogellenesen felvett havi 294 ezer forint fizetését, a köztisztviselőként járó juttatásokat, valamint a járandóságait vissza kell fizetnie.
Tóth András a távirati iroda kérdésre elmondta: azért kezdeményezte a falugyűlés összehívását, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa az állami költségvetés miatt kialakult változásokról, valamint arról, hogy az iskolát a támogatás hiánya miatt be kell zárni, és az óvoda is csak más óvodába való beolvasztás után maradhat fönn.
Mint mondta, szerinte nem számít becsületsértésnek, ha elmondhatja véleményét, de ennek ellenére a falu minden lakosának szórólapot küldött, amelyben elnézést kért, és a békéltető tárgyaláson is bocsánatot kért Jandó Lászlótól. monitormagazin/mti
megosztás
hozzászólások
turisztika (94), Rio 2016 (32), C+ fesztivál (1), Benkő Lívia (1), világbajnokság (2), állatok (16), méregtelenítés (1), karate (2), menekült (1), Nagy Bálint (10), jégpálya (4), online (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), Spar (1), alpolgármester (2), munkahely (8), sajtóközlemény (5), spinning (2), boldog (1), termálfürdő (1), Tóth Xénia (6), törvény (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), Kányavári-sziget (1), Joós Adél (1), szalloda (59), munkanelkuli (2), tavasz (1), husvet (14), gyógyítás (2), Főügyészség (7), kávé (2), gyermekbarát (2), boksz (3), testkezelés (2), szex (9), fogorvos (5), Balaton-átúszás (1), Bezerics (1), e-kereskedelem (1), tabor (6), freestyle foci (1), Keszthelyen élni (6), Csikós Beatrix (1), fogyasztóvédelem (1), Villányi Éva (1), Keszthelyi Kiscápák (6), téligumi (1), életveszély (1), Magyar Turizmus Zrt (45)