2013-ban a magyar családok érdekei voltak szem előtt

2014. január 21.
A múlt évben a kormányzat számos olyan intézkedést hozott, amelynek előnyeit az emberek a mindennapi életükben is érzik. Elsősorban a rezsicsökkentés, a családtámogatások, a béremelések azok, amelyek kissé enyhítettek a polgárok terhein, és várhatóan az idén is folytatódni fognak. Manninger Jenővel, térség kormánypárti országgyűlési képviselőjével, a Zala Megyei Közgyűlés elnökével a 2013. év eredményeiről beszélgettünk.

– A múlt év egyik legnagyobb feladata az intézményrendszer átalakítása, amely Zala megyében jól ment. Ezúton is köszönöm a folyamatban részt vevő valamennyi kollégának! A cél, hogy a megyei intézmények hatékonyan működjenek elsősorban az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és a közigazgatás területén. Ma már az önkormányzati rendszer sincs válságban, ami annak köszönhető, hogy a kormányzat megvalósította a konszolidációt, azaz átvállalta az önkormányzati adósságokat. 2013 legnagyobb eredménye tehát a gazdálkodás biztonságának megteremtése kormányzati és önkormányzati vonalon is.

– Mindemellett milyen kormányzati intézkedések valósultak meg, amelyek a magánszemélyek terheit hivatottak enyhíteni?
– Természetesen a rezsicsökkentést kell elsőként megemlíteni. Magyarországon még nem volt arra példa, hogy egy kormány felvállalva a harcot a multinacionális szolgáltatócégekkel, a magyar emberek, a magyar családok érdekeit képviselve hozzálásson a rezsiköltségek csökkentéséhez minden területen. A gáz, a távhő, a víz, az energia, a szemétszállítás most mind-mind könnyebben kifizethető a családok által, és már készül az újabb rezsicsökkentő csomag. De emellett hosszú évek után most emelkedett először a nyugdíjak reálértéke, és a családoknak is számos kedvezmény érvényesült. Ilyen a gyed extra, a családi adókedvezmény vagy éppen a babakötvény újragondolása.

– Hogyan értékeli a gazdasági életet érintő változásokat?
– A kormányzat elsődleges célja a foglalkoztatás növelése volt. Sikeres volt a közhasznú foglalkoztatás szélesítése, amely az idén is folytatódni fog. Emellett a kormány támogatni és ösztönözni próbálta a gazdasági élet szereplőit, hogy ők is kivegyék a részüket a munkahelyteremtésben, ezért is vezette be a jelentős járulékkedvezményt a vállalkozások részére. De a munkahelyteremtés ennek az évnek is egyik kiemelkedő feladata lesz. Ha már a gazdasági életet érő változásokról beszélünk, nem hagyhatjuk ki azt sem, hogy elindított a kormány egy átfogó béremelési programot, amelynek során a pedagógusok tudhatnak jelentős béremelkedést maguk mögött, illetve az egészségügyi és a szociális szférában dolgozók is. Várhatóan az idén ez más területeken is folytatódni fog. Emellett emelkedett a minimálbér is, és reményeink szerint ezek mind pozitív hatással lesznek a gazdasági életre is.

– Fejlesztések, beruházások terén mennyire érzi sikeresnek a 2013. évet?
– Jó évet zártunk, bár a 2014. év kétségkívül látványosabb lesz, mivel ez már konkrétan a kivitelezés éve. Keszthelyen komoly munka folyt tavaly, és nagy siker, hogy a kastélyprojekt elnyert összege a parkkal együtt 2,3 milliárd forintra emelkedett, valamint 2,8 milliárdra a többi turisztikai attrakciós pályázat elnyert összege. Közben készül a megyei fejlesztési koncepció, amely konkrét munkahelyteremtést központba állító beruházási javaslatokat tartalmaz. Így felkészülten várhatjuk a 2014-től induló újabb európai uniós ciklus támogatásait.

megosztás
hozzászólások
Ollári Barbara (1), csillaghullás (2), táncpanoráma (5), szilveszter (6), boldog (1), paralimpia (4), Németh Gábor (1), Nyári Viola (1), Joós Adél (1), pszichoterápia (1), HIV (1), Biró Róbert (15), 2016 (2), Dublecz Karoly (2), alga (1), Bóka István (1), medve (1), FINA vizes világbajnokság (1), adó (6), augusztus 20. (5), földrengés (2), polgármester (153), goldmark muvelodési kozpont (60), Halház kft (1), Zalai Borcégér (5), Zsittnyán Tamás (1), szolárium (1), erdekes (538), Csöre Gyula (1), maraton (59), Top 50 (1), Mándó Zsuzsanna (1), táska (1), Naszádos Péter (12), baleset (169), szűrés (1), Bezerics (1), Tóth Levente (2), szavazas (9), Pampetrics Milán (2), Szent István ünnepe (3), Kovács Ernő (1), kutyás strand (5), keszthely program (1241), police (513), web (5), állatkínzás (2), Sziládi-Kovács Tibor (2), jutalom (1), balatongyorok jazz (23)