2012 Keszthely éve volt!

2012. december 18.
Meghatározó volt Keszthely életében ez az év: befejeződött több városi nagyberuházás, birtokba vehette a lakosság a megszépült, új funkciókkal ellátott Fő teret. Ruzsics Ferenc polgármesterrel beszélgettünk.

− Mire a legbüszkébb?
− Nemcsak a városvezetők, hanem a lakosság is a Balaton-parti és a Fő téri beruházások megvalósulására a legbüszkébb, megváltozott a történelmi belváros látképe, ötvöztük a régi hangulatot és a XXI. századi ember igényeit. Kinyílt a tér, amely több funkciót is kapott, így alkalmas rendezvények megtartására vagy éppen ücsörgésre, pihenésre. A várkert is megújult, várhatóan ebben az évben a piac is megnyílik, új, rendezett piackép jön létre. Tavaszra egy új, pezsgő város várja az itt élőket, az ideérkezőket. Egy-két éven belül megszokjuk és belakjuk az új teret, ahol koncentráltabban vannak jelen a zöld területek, hogy a rendezvénytér is helyet kaphasson. Számos bosszúságot okozott a kivitelezés. Ezúton elnézést kérek mindazoktól, akiknek hátrányt, kellemetlenséget okoztunk az átépítéssel, a lezárásokkal.
− Még várat magára a belvárosi közlekedés átszervezése. Milyen változások lesznek?
− Nem ért még véget a közlekedés átalakítása. A két-három héttel ezelőtti beavatkozásnak köszönhetően az Iskola utcában megfordítottuk a forgalmi rendet, így az a Deák Ferenc utcáról közelíthető meg. Az ott élők közül többen megköszönték a bizottság munkáját. Küzdünk a Helikon utca közlekedésével, nagyon összetett problémáról van szó. A Kacsóh Pongrác utcára való behajtást nem tudjuk megtiltani, azonban a Helikon utcában az OTP-parkoló bejárata alatti részt lezárjuk, a felső szakasz a parkolóig kétirányú lesz. A Rákóczi térrel kapcsolatban is számos lakossági fórumot szerveztünk, volt lehetőség külön szekcióban megbeszélni a forgalmi rendet, az elhelyezést, de abban az időben csak a taxis vállalkozóktól kaptunk visszajelzést.
− Mikor valósulhat meg a buszpályaudvar fejlesztése?
− A közösségi közlekedés fejlesztése a tervek szerint jövő év végére valósulhat meg, a Zala Volán, Zalakaros és Keszthely vesz részt a projektben. Döcögősre sikerült az eleje, de ez nem rajtunk múlott. Nehezen tudtak megvalósulni a pályázati feltételek, időbeli csúszásba kerültünk. Megújul a vasútállomás melletti buszpályaudvar, egy része fedetté válik, a Bercsényi utcánál pedig egy buszmegállóhely-sor épül a Majormúzeummal szemben. Ezt a helyszínt azért javasoltam, mert itt nincsenek lakóházak, és van elég hely a megálló kialakítására.
− A nagy ellátórendszerek átalakítása fontos változást eredményez Keszthely életében is. Melyek ezek?
− A fővárosi és a vidéki kórházak állami fenntartásba kerültek, a járóbeteg-ellátás átszervezése még hátravan. Az eddig megyei fenntartású oktatási intézmények január elsejétől a kormányhivatalhoz tartoznak, a feladataikat pedig az újonnan alakult megyei intézményfenntartó látja el. Erről azonban még keveset tudunk, a végleges számítások még nem készülhettek el. Ez egy új, kiforratlan rendszer. A puding próbája az evés, de nem mindegy, milyen formában kerül elénk a változás. A jelenlegi állapot ismeretében a VSZK, mivel szakképzést is végez, teljes állami fenntartásba kerül, az eddig megyei irányítású gimnázium pedig önkormányzati fenntartású lesz, a pedagógusok bérét azonban az állam fizeti. Már találkoztam a nemrég kinevezett tankerületi vezetővel, akivel hosszan beszélgettem. Kölcsönösen biztosítottuk egymást segítőkészségünkről, hiszen neki is, Keszthely vezetésének is fontos a városunkban tanuló diákok további sorsa. Január elején a városházáról huszonöt ember kezdi meg munkáját a járási hivatalban, az ő munkaviszonyuk folyamatos. A polgármesteri hivatal így január elsejétől 52 fős létszámmal és a járáshoz átcsoportosított hatáskörök miatt kevesebb feladattal működik tovább. Nemcsak személyi változással, hanem ingósági áthelyezéssel is jár a szervezés, ez logikus, így nem lesz párhuzamos kiadás, nem kell újra beruházni. A Kossuth utca 42. szám alatti önkormányzati épületben lesz a járási hivatal, hasonlóan, mint korábban. Erre jól emlékeznek a régi keszthelyiek.
− A változások tükrében hogyan alakul Keszthely 2013. évi költségvetése?
− A költségvetés koncepcióját már összeállította a városvezetés, amelyet a képviselő-testület a novemberi ülésen meg is tárgyalt és el is fogadott. Ebben egymilliárd forintos hiányt látunk még. A következő hetek, hónapok feladata az, hogy az országos büdzsé sarokszámait megismerve és a feladatfinanszírozás rejtelmeibe belelátva, azokat tudomásul véve ezt a hiányt legalább nullára hozzuk, és ha lehetséges, egy kis plusszal forduljon városunk 2013-ról 2014-re. Több tevékenység járási hatáskör lesz, az oktatási és a közművelődési intézmények egy részénél megváltozik a fenntartó személye, és módosul az adóbevételek eloszlása is az állam és az önkormányzatok között. 2013. június 30-ig engedélyezi a kormány a likvid és a folyószámlahitelek meghosszabbítását, eddig az időpontig fejeződik be ugyanis az önkormányzatok adósságállományának állami rendezése. Várhatóan január−februárban elkezdődnek a konkrét tárgyalások a hitelátvállalás részleteiről. A segítő kéz megvan, de lassan nyúlik felénk.

megosztás
hozzászólások
Balatongyorok (136), Intersport (1), Novinszky Petra (1), posta (1), bank (7), Max (83), Eurostat (1), hospice (1), Kerner Gábor (2), hűtőgépcsere-program (1), sofőrszolgálat (1), gyermek (12), Pálfi Attila (1), cukorbetegség (2), golf (11), operatőr (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Bóka György (2), KDNP (1), törvény (1), FINA vizes világbajnokság (1), orosz (1), Don (1), kollégium (1), TDM (3), keszthely foter (201), recept (178), vírus (1), női gombolkodó (5), Forstner Anna (1), Manninger Jenő (384), pszichoterápia (1), Művészetek völgye (7), fogyasztóvédelem (1), rádió (1), Street Festival Keszthely (1), DJ Gerysson (1), Négeli Noémi (1), szép (9), onkentes (3), Budapest (3), Ács István (10), KFT (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Bedő Beáta (10), áramszünet (3), erdő (2), cselgáncs (1), Liszkay (2), kozlekedes (8)