Szabadságvesztésre ítélték egy hévízi apartmanszálló ügyvezetőit

2008. április 18.
Sikkasztásért és csődbüntettért letöltendő fogház-, illetve börtönbüntetésre ítélte első fokon a Zala Megyei Bíróság azt a két férfit - egyikük Törökország tiszteletbeli konzulja -, akik a hévízi Palace Hotel megépítésére vállalkoztak, de csődbe vitték a társaságot.
A hévízi belvárosban 1994-ben kezdődött meg az apartmanszálló építése, de fizetési gondok miatt három évvel később új beruházója lett az épületnek. A 164 apartman építését a Kis-Balaton 2000, majd a Hotel Palace Kft. vette át úgy, hogy a vásárlóknak azt ígérték, visszabérlik tőlük ingatlanjaikat - közölte Beznicza Árpád a bíróság szóvivője.
Az apartmanok értékesítésénél F. Ferenc és F. Ernő - utóbbi Keszthelyen Törökország tiszteletbeli konzuljaként is tevékenykedik - a befizetett összegekről csak részben vagy egyáltalán nem adott számlát. A vádirat szerint 18 megrendelőtől 122 millió forintot vettek át úgy, hogy annak nem maradt írásos nyoma.
A két ügyvezető meghiúsította, hogy a vevők tulajdonosokká váljanak, egyebek között azzal, hogy megakadályozta a társasházi alapító okirat elfogadását, a vásárlóknak pedig az egyébként irreálisan magas bérleti díjakat sem fizették meg. 2003-ra fizetésképtelenné vált a Hotel Palace Kft., amelyet fel is számoltak.
A Zala Megyei Bíróság első fokon F. Ferencet folytatólagosan elkövetett sikkasztásért és csődbüntettért két év fogházbüntetésre ítélte, F. Ernőt pedig ugyanezért egy év börtönre, valamint 6 millió 750 ezer forint pénzbüntetésre. Büntetésük időtartamára eltiltották őket a közügyek gyakorlásától is és meg kell fizetniük 3,3 millió forint bűnügyi költséget.
Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak fellebbeztek és enyhítést kértek, de a beruházással kapcsolatos bírósági ügyük sem ért még véget. Beznicza Árpád elmondta: polgári perek is folynak az ügyben, miután meghiúsult a hitelezők kifizetése. Az apartmanok beruházóitól 1,4 milliárd forintot követelnek a vevők, a felszámolási vagyon azonban csak 807 millió forint. MTI

megosztás
hozzászólások
jégpálya (4), vasárnapi pihenőnap (3), parkoló (4), hirdetés (1), retro (1), Balaton átúszás (5), halottak napja (1), belfold (1440), freestyle foci (1), gyermekfelügyelő (1), fagylalt (6), téligumi (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), vadász (2), jatek (2), sütemény (1), alpolgármester (2), tenisz (3), Kovács Beatrix (1), Palásthy Bese (1), Rejuvena (19), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), vonat (7), büntetés (3), Pampetrics Milán (2), Révai Gábor (1), kék zászló (1), Z. Karvalics László (1), Balaton (1157), Monitor Extra (21), levendula (2), Tóth Levente (2), támogatás (5), kollégium (1), Udvaros Dorottya (1), ellenőrzés (2), konyha (1), jogsebész (9), hévízi kifolyó (3), Széll Tamás (1), Gelencsér Kálmán (2), Saul fia (7), adó (6), Vaszily Zsolt (3), Vigántpetend (1), Liszkay (2), sofőrszolgálat (1), verklifesztivál (3), óraátállítás (3), vírus (1)