14 éves marslakók

2012. június 22.
Kiváló tanulók, egyben kiváló sportolók a keszthelyi iskola diákjai, akik harmadik alkalommal értek el első helyezést az összetett atlétikai csapatverseny országos döntőjén. Különleges tehetségekről van szó.

Pécsi Zsolt testnevelő és felkészítő tanár lapunknak beszámolt arról, hogy sportiskolákat előztek meg a Csány–Szendrey ÁMK harmadik korcsoportos diáklányai az országos négypróba-csapatversenyen, holott a Csány–Szendrey nem sportiskola. A próba kislabda-hajításból, távolugrásból, 60 méteres síkfutásból és 600 méteres futásból állt. A hat versenyzőből a legjobb öt eredményét adták össze, így alakult ki a végeredmény, a keszthelyi iskola az országos döntőn a legtöbb pontot szerezte, úgy, hogy 252 pont volt a különbség az első és a második helyezett között, holott a csapatok közt csak 10-20 pontos különbség szokott lenni.
Különlegessé teszi ezt az eredményt, hogy a lányok egymást követő két tanévben is elnyerték ugyanabban a korcsoportban a győztesnek járó vándorkupát, amire még nem volt példa a diákolimpiák történetében.
Pécsi Zsolt kiemelte, nem lepődtek meg az eredményen, hiszen felkészült, egységes és igen gyors csapattal indultak a versenyen, ahol túlteljesítették a terveket. Immár harmadik éve elsők az országos versenyeken. A lányok többsége színötös, tehát kiváló sportolók és kiváló tanulók is egyben.
A csapat tagja Fodor Csenge, Gárdos Piroska, Nagy Viktória, Belina Petra, Lukács Tünde, Pete Vanda. A hat lányból négyen (Csenge, Tünde, Viki és Petra) a négyszer 100 méteres váltó tagjai is voltak, szintén aranyérmet szereztek. Csenge a 60 méteres síkfutás országos bajnoki aranyérmét is a nyakába akaszthatta. Felkészítésüket Pál András testnevelő is segítette.

„14 éves marslakók”
Volf József matematikatanárt éppen horgászás közben értük el, a csónakból nyilatkozott a Monitornak. A tanár elmondta, hogy a Csány–Szendrey ÁMK nyolcadikosai hat matematika- és négy természettudományos versenyen szerepeltek igen szép sikerrel. Ők a marslakók, mert különlegesek, ilyen tehetségek talán ötvenévenként jönnek össze – tette hozzá Volf József, aki elárulta azt is, hogy fél óra alatt oldanak meg egy-egy matekfeladatsort, holott ő több órát készül az órára, a szakkörökre.
A három most végzett lány kimagasló eredményei folytán kilenc alkalommal vehetett részt országos döntőn, ahol Zala megyét képviselhették. Mindhárman a Vajda János Gimnáziumban továbbra is osztálytársakként folytatják tanulmányaikat. A lányok rendszeresen sportolnak, kosárlabdáznak, amiben szintén sikereket érnek el.

A marslakók sikerei
A Zrínyi Ilona megyei versenyen a 8. osztályosok korosztályában első helyezett lett az iskola csapata, tagjai Németh Flóra, Kiss Orsolya és Tóth-Lakits Dalma, valamennyien 8. b osztályos tanulók. Németh Flóra egyéniben is első lett, Kiss Orsolya 5.
A Bődör László természettudományi kupán első helyezést ért el mindhárom lány. Flóra matematikából,Orsolya fizikából, Dalma informatikából.
A Vajda János Gimnázium szervezésében lezajlott Newton-kupán, ahol tizenhét általános iskola versenyzett háromfős csapatokkal, Flóra matematikában jeleskedett. Az informatika kategóriában Tóth-Lakits Dalma egyéni első helyezett lett. Ugyanezen a megméretésen Kiss Orsolya ötödik helyezést ért el a fizikaversenyen. A három lány és egy negyedik társuk, Lukács Eszter a Bólyai matematika-csapatversenyen lett harmadik.
A Csokonai alapműveleti versenyen megyei első helyezett Németh Flóra, második Kiss Orsolya. A Kenguru matematikaversenyen megyei 2. Tóth-Lakits Dalma, 8. Németh Flóra. A Varga Tamás-matematikaversenyen megyei 4. Flóra, 5. Dalma.
A Kalmár László megyei matematikaversenyen 1. helyezett Németh Flóra, 5. Tóth-Lakits Dalma.
És ez még semmi, a lányok nem csupán matematikában jeleskedtek. A Logo számítástechnikai tanulmányi verseny regionális megméretésén a harmadik korcsoportban Tóth-Lakits Dalma, Németh Flóra ért el kiváló eredményt. Tóth-Lakits Dalma országos és megyei első informatikából. Felkészítőjük Molnárné Riskó Erzsébet volt.
A Hevesy György kémiaverseny megyei döntőjén Németh Flóra első helyezett lett, az országos döntőn 8. lett. Felkészítő tanára dr. Kántor Béláné. Az Öveges József-fizikaversenyen megyei 2. Kiss Orsolya. Felkészítő tanára Fölföldiné Katona Erika volt. Németh Flóra angol nyelvből is megyei 1. helyezéssel büszkélkedhet.
 

megosztás
hozzászólások
Nyári Viola (1), közmunka (1), Illés Fanni (1), turisztika (94), munkaszünet (1), eltűnt (5), Széll Tamás (1), középiskola (1), jég (5), nyugdij (8), Balaton átúszás (5), bor (26), karate (2), Szeiler (63), film (8), Hévíz gyógyfürdő (112), gyógyítás (2), meteorologia (146), Via Hotel (1), Palinkas Robert (83), Szeiler Gábor (1), helyesírás (1), Vatikán (1), georgikon dse (7), felsőoktatás (9), Ifi Ferenc (1), marko peter (22), Horváth Szabina (1), fogorvos (5), Naszádos Péter (12), csapadék (1), jótékonyság (3), debrecen uszo eb (16), Csikós Beatrix (1), íjászverseny (1), keszthely program (1241), Stohl András (1), polgármester (153), keszthelyi nyari jatekok (55), állatkínzás (2), Csokonai társaság (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Love your belly (2), Vaszily Zsolt (3), Nagy Angelika (1), Sárdi Katalin (1), női gombolkodó (5), boldog békeidők (2), Pete Krisztina (1), Szeiler Stúdió (32)