Fiatal keszthelyi építész a világ élvonalában

Fiatal keszthelyi építész a világ élvonalában

2010. január 20.
Béres Attila az első magyar friss diplomás, aki szerepelt a világ egyik legtekintélyesebb designmagazinjában. A Wallpaper* nevű lap a világ kilenc legígéretesebb fiatal építésze közé válogatta be. A keszthelyi fiatalember ösztöndíjasként Finnországban és Norvégiában is tanult, jelenleg pedig a neves kanadai építésznek, Todd Saundersnek dolgozik.
A vonzó munkaajánlatok ellenére Magyarországon maradt, itt él, és innen dolgozik a Norvégiában alkotó építésznek.
– Látta már az összes épületet élőben, amit ön tervezett, vagy van olyan helyszín, ahol még sohasem járt?

– Távoli, tengerentúli épületek tervezése előtt minden esetben az irodánk vezetője látogatja meg a helyszínt. 2009-ben körülbelül tizenöt ház terveivel foglalkoztam, ezek három kontinensen helyezkednek el, sajnos nincs rá lehetőségem és időm, hogy az összeset megnézzem. Minden esetben részletes helyszíni felmérés előzi meg a tervezést. Számítógépen rendkívül pontos háromdimenziós modellt „építünk” a telekről és környezetéről. Ezenkívül a fotókat, a panorámafotókat és a helyszínt gyakran látogató megrendelő segítségét is igénybe vesszük.
– Mennyi időt szánnak egy-egy épület tervezésére?
– Nagyon változó: egy nyaraló engedélyezési tervei akár egy-két hónap alatt is elkészülhetnek, viszont van olyan projekt, amin 2003 óta dolgozik az iroda. Jellemző, hogy egyszerre akár öt terven is dolgozom párhuzamosan. Ez kimerítő, de nagyon izgalmas és változatos munka.
– Az ösztöndíjak után marasztalták Norvégiában… Miért jött mégis haza?
– Hazahúzott a szívem. Egy ilyen fontos döntésnél nem lehet a pénz vagy a karrier a legfontosabb tényező. Alapvetően azzal a céllal mentem külföldre, hogy amit ott tanulok, később itthon hasznosítsam.
– Mennyire kötődik Keszthelyhez?
– Keszthely az igazi otthonom, itt nőttem fel, nekem ez a város az origó. Innen indulok, ide jövök vissza. Mindent ehhez hasonlítok. Bár elfogult vagyok, kritikus szemlélettel, érdeklődve várom a város megújulását. Bízom benne, hogy a fejlesztéseknél friss ötletek is teret nyerhetnek.
– Mi a véleménye a kortárs magyar építészetről?
– Az építészet és a közízlés átlagos szintjével lehet a baj. Számomra érthetetlen például a mediterrán stílusúnak mondott épületek inváziója. Mi vezetett oda, hogy a magyarok nagy része ilyenben szeretne lakni? Miért utasítja el az emberek zöme a legújabb építészeti irányzatokat, miközben minden vágya, hogy a legmodernebb autót vagy telefont használhassa?
– Önnek mit jelent a Wallpaper* magazinban elért „helyezése”?
– Nagy megtiszteltetés, hogy a magazin a diplomatervem és sikeres ösztöndíjaim alapján beválasztott a világ legígéretesebb fiatal építészei közé. A Wallpaper* Graduate Directory nem egy frissen végzett kreatív szakember pályájának adott komoly lökést. Remélem, hogy lesz még folytatás.

Vigh Alida Éva
megosztás
hozzászólások
Novinszky Petra (1), Füzes Eszter (1), facebook (15), Asperger-szindróma (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Happy Dixieland Band (8), humanitárius település (1), webshop (1), LMP (4), Gelencsér Kálmán (2), felveteli (29), Oroszlán Zsolt (2), szalloda (59), Hanse (2), verseny (2), Erdély (2), életveszély (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), arckezelés (1), költségvetés (1), bezárás (1), szauna (2), migráns (3), transzfer (1), gyümölcs (2), Donkó Imre (1), Hévíz gyógyfürdő (112), Brüsszel (1), tranzakciós díj (1), gyenesdias (213), jogosítvány (1), vonat (7), kornyezettudatos (4), kereskedelem (1), szavazas (9), örömszerző pillanatok (17), Budapest (3), Pál Attila (1), repuloter (64), kozlekedes (8), álommeló (1), idojaras (262), Bródy János (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), gyógyfürdő (6), Miss Balaton (1), webmark (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), étrend (4), Darren Cranmer (2)