A bélrendszernek szüksége van a káposztafélékre

2011. október 27.
A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport a Cell című szaklap legújabb számában.

 

Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekező rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak. Reklámokban az immunerősítésre sok gyógyászati készítményt, táplálékkiegészítőt ajánlanak, de a nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálatának eredményei azt bizonyítják, hogy legfontosabb a rendszeres zöldségevés.
A káposzta vagy a brokkoli a benne lévő tápérték, a rostok és vitaminok mellett olyan anyagokat is tartalmaz, melyek szükségesek ahhoz, hogy bőrünk és bélrendszerünk egészséges legyen. Biztosítják, hogy megfelelő baktériumok legyenek megfelelő arányban testünknek ezeken a felszínein.
A szaknyelv ezt a védősejtek sorompójaként emlegeti, a beleken belül ezek óvnak a kedvezőtlen anyagok felszívódása ellen, ugyanakkor pedig segítik az emésztést. Ha ezek egyensúlya megbomlik, gyulladásos bélbetegségek alakulhatnak ki. Az első védősorompó alatt immunsejtek sorakoznak, amelyek speciális fehérvérsejtek. 
A kutatók azt találták, hogy a káposztafélék olyan kémiai jelet tartalmaznak, amely szükséges az immunrendszer zavartalan működéséhez. Amikor a kísérleti egereket három hétig olyan étrenden tartották, amely nem tartalmazta ezeket a tápanyagokat, a védő immunsejtek 70-80 százaléka eltűnt.
Veldhoen professzor és munkatársai kimutatták, hogy a védősejtek jelenléte az angol nevének betűszavával jelölt, AhR sejtfelszini fehérjétől függ. Ha ez a receptor nincs ott, az egereknek ez a létfontosságú védőrendszere hiányzik. Még a sebgyógyulás is késik. Mindennek a rendszernek az épségéhez a nyers zöldségek rendszeres fogyasztása kell.
"Vonzó gondolat, hogy az állatkísérletes adatokat közvetlenül átvigyük emberre is" - mondotta a kutatás vezetője - "de még sok egyéb tényező is szerepet játszhat ezekben a megfigyelésekben".  A tanulmány végén hangsúlyozzák, a bőséges zöldségevés nem csak a táplálkozási tapasztalatok, hanem az eddigi tudományos eredmények szerint is igen fontos. mti
megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Bóka István (1), Owaimer Aisha (1), Horváth Szabina (1), recept (178), paleo (13), Bóka György (2), posta (1), Bezerics (1), meteorologia (135), köztársasági elnök (1), álommeló (1), atlétika (6), idegenforgalmi adó (1), tollaslabda (1), szakács (1), vízkereszt (1), vasárnapi nyitvatartás (1), Ács István (10), munkanelkuli (2), újszülött (1), shotokan karate (3), levendula (2), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Együtt (1), munkaviszony (1), mento (8), lakás (2), kábítószer (9), testkezelés (2), Vaszily Zsolt (3), idegenforgalom (174), Lisa (25), Ugrimanók (1), Szennyai Anita (1), Partics Roland Hunor (1), Nardai Sarolta (1), sportlövő (1), Palásthy Bese (1), ARC (1), egyház (2), Kerner Gábor (2), Rúzsa Magdi (1), boldog (1), jatek (2), Bock Bisztró (12), média (1), freestyle foci (1), Tar László (1), test (1), reklám (1)