Gyógyfürdő-szolgáltatások Hévízen

2012. március 25. egeszsegugy, Hévíz

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. Magyarországon a legjelentősebb olyan egészségügyi szolgáltató intézmény, amely a gyógyítás mellett jelentős gyógy-idegenforgalmi tevékenységet is folytat. A társaság üzemeltetésében működő Szent András Reumakórház elsősorban reumatológiai megbetegedések orvosi rehabilitációját, illetve aktív reumatológiai szakellátását végzi.

A fedett fürdőben orvosi rehabilitáció céljából a következő fürdőgyógyászati ellátásokat lehet igénybe venni: tófürdő és medencefürdő, szénsavas kádfürdő, súlyfürdő, iszappakolás, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna.
Fontos tudni, hogy a gyógyászati ellátások szakorvosi beutalóval vehetők igénybe. Ha a beteget nem a lakóhelye szerinti reumatológus szakorvos utalta be, úgy háziorvosi beutalóval, előjegyzett időpontban reuma- és szakorvosi rendelésen jelentkezhetnek. Itt a kezelések javaslatai mellett az orvos felméri a beteg állapotát, és meghatározza a kezelés paramétereit a kezelések kivitelezését szabályozó rendelet alapján. A lehető legjobb gyógyhatás eléréséhez tartsuk be az orvos és a kezelést végző szakember által javasoltakat.

Súlyfürdő

A súlyfürdő tradicionális hévízi kezelés, amely a kórház egykori orvosa, dr. Moll Károly találmánya. A súlyfürdőkezelés során a beteg nyaki vagy hónalj-alátámasztással függ a 34–36 °C-os vízben. Történhet súly nélkül, azaz a beteg saját testsúlyával vagy az orvos által meghatározott, derékra vagy bokára erősített súlyokkal. Az első kezelés mindig súly nélkül történik, a súlyt kezelésenként fokozatosan emelve érjük el az orvos által előírt terhelést. A húzó hatás következtében a csigolyák közötti porckorong tágul, az esetlegesen becsípődött idegszálak felszabadulnak. Kezelés előtt érdemes 15-20 percet tölteni a gyógyvízben, így az izmok ellazulnak. A kezelést követő fürdőzésre az optimális hatásfok eléréséhez van szükség. Nagyon fontos tudni, hogy a kezelés időtartama alatt nem szabad tornázni, ha az orvos nyaki felfüggesztést írt fel, beszélgetni, fejet forgatni sem lehet.

Szénsavfürdő

Már a rómaiak is ismerték és használták ezt a kezelési módot. A szénsavfürdő során a beteg derékig merül a 34–35 °C hőmérsékletű vízbe. A vízhez engednek, ami 27–28 °C-ra hűti hőmérsékletet, ezt nem érezzük, hiszen a szénsavfürdőben csökken a bőr hőérzékelő receptorainak érzékenysége, egyúttal nő a melegérzetünk. Így a szénsavas víz melegebb érzést vált ki, mint egy ugyanolyan hőfokú fürdő. A hideg víz (27–28 °C) általában vércukor-emelkedést hoz létre, ezzel szemben a szénsavas fürdőben (27–28 °C) vércukorszint-csökkenés következik be, mert a bőrben található termoreceptorok izgatása hamis melegingert vált ki. A szénsavfürdő hatására kitágulnak a felszíni erek, élénkül a vérkeringés, és javul az anyagcsere, normalizálódik a szívműködés, a pulzusszám és a vérnyomás csökken. A szénsavfürdőt éppen ezért előszeretettel ajánlják szív- és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásos megbetegedésekre, de jótékonyan hat reumatikus bántalmakra és csontritkulásra is.

Iszappakolás

Az iszappakolás évszázadok óta használt és elismert, speciális hévízi gyógyászati eljárás.
A hévízi iszap úgy képződik, hogy a tavat tápláló forrás áramló vize a tó alatt található tőzegrétegből finom részecskéket szakít le, és ezeket a maga vulkanikus iszapjával keverve lerakja a tóban, illetve a Hévízi-csatornában. A tó egyetlen természetes iszapfürdőnek tekinthető.
Az iszapkezelés során fizikai és kémiai hatások is érvényesülnek. Például a meleg, 38–42 °C hőmérsékletű gyógyiszap fokozza a keringést, ami az anyagcsere felgyorsulásához vezet, elősegítve és gyorsítva az ízületekben lerakódott káros anyagok kiürülését. Emellett gátolja a porc károsodásáért felelős enzimek aktivitását, javítja annak anyagcseréjét, és közvetlenül csökkenti a fájdalmat. A kezelés alkalmazási formája lehet teljes testre vagy csak a végtagokra adott résziszappakolás.
Alkalmas a legtöbb krónikus, illetve nyugalmi szakaszban lévő reumatológiai gerinc- és ízületi betegség vagy elváltozás kezelésére, végtagtörések utókezelésére, jó hatású a fokozott szarusodással járó bőrbetegségekben szenvedőknek.
 

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  30
kultúra
  76
sport
  59
életmód
  70
környezetvédelem
  27

Hirdetés