„Valamit keres, ami nincs meg az életében”

2012. május 08.
Varga Andrással, a keszthelyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai csoportvezetőjével beszélgetett a Kamaszpanasz.hu a prevencióról, a családi háttér hiányáról.

Mit csináltok, mi a teendő, ha hozzátok fordul a szülő, hogy a gyermeke Rush-t vagy Flow italt használ, és érdekesen viselkedett a buli után? Elkülditek a fiatalt drogambulanciára, szakemberhez?

Első körben háziorvoshoz, gyermekorvoshoz fordulnánk információért, aztán megadnánk a szülőknek a drogszakemberek elérhetőségét, és felajánlanánk a helyi lehetőségeket (pszichológus, ifjúsági iroda, önismereti klubok). Fontosnak tartanám azt is, hogy a család is kapjon valamilyen segítséget (már ha igénylik), hiszen egy szerhasználó fiatal azért (is) használ szert, mert valamit keres, ami nincs meg az életében, és azt gondolja, attól majd megkapja. Először a családnak kell önvizsgálatot tartania, erről feltétlenül beszélnék a szülőkkel.

Miért fontos az iskolai prevenció?

Ez az elsődleges terep, itt biztosan elérhető a fiatal. Olyan prevenció nyújtása fontos, ami neki szól, róla szól, magáénak érzi - talán ez a legnehezebb a prevencióban. Ha érdekes, és ha "csak" elgondolkodik a hallottakon, látottakon, akkor már elindul valami benne. És még valami: a prevenciónak az információn túl a lehetőségeket és a pozitív példákat is tartalmaznia kell.

A tiltás vagy a kellő tájékoztatás a fontosabb?

A tiltás, mint jogi eszköz szükséges, hiszen kellenek az egyértelmű, szigorú szabályok. Az érzelmi, személyes hangvételű megközelítés szerintem sokkal fontosabb. A szülőkben pedig ezt kellene tudatosítani, hiszen a tiltott gyümölcs mindig édesebb, a következetes engedékenység ugyan sok időbe és energiába kerül, sok stresszel jár a szülők számára, de megtérül.
kamaszpanasz.hu
 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Főzzünk játszva (2), Palásthy Bese (1), parkoló (4), Anna-bál (1), rezidance (5), fájdalommentes (3), dunantul (20), atlétika (6), földrengés (1), fürdő (1), sorkötelezett (1), Kastély kávézó (1), Hévíz (1142), Gyarmati Noémi (1), autizmus (1), Mándó Zsuzsanna (1), díj (3), Novinszky Petra (1), Kvarda Attila (19), érettségi megoldás (5), Balatoni Szövetség (3), szakma (1), születés (15), Golden Globe (3), regatta (2), áruház (1), KDNP (1), utca embere (7), gyes (2), csillaghullás (2), Ferenc pápa (1), Kocsis László (1), menza (2), kulturalis (4), Balatoni Limnológiai Intézet (1), vonyarcvashegy (147), Brüsszel (1), paleo-ketogén (4), Horváth Lászlóné (1), kormanyhivatal (93), Joós Adél (1), állatvédő (5), Selmeczy Zsuzsanna (5), lakás (1), garázsvásár (1), farsang (1), Zalaszántó (1), kék zászló (1), Zala Volán (1), Manninger Jenő (376)