Kiemelt videónk

Márciustól látható majd Youtube-csatornánkon a Keszthelyen élni című dokumentumfilmünk. Arra voltunk kíváncsiak, vajon milyen Keszthelyen élni, keszthelyinek lenni. Mi foglalkoztatja, esetleg bosszantja a város polgárait. Ennek előzetesét láthatja most.

Keszthelyen élni - Előzetes

2015. február 15.

nézze meg videónkat!

Kiemelt képgalériánk

XV. Keszthelyi városi karnevál

2015. február 14.


nézze meg képeinket!

Kiemelt tudósításunk

2014-ben 1 millió 445 ezer vendég 4 millió 887 ezer vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken – a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek együttes vendéglétszámának 15, regisztrált vendégéjszakáinak pedig a 20%-a ebben a turisztikai régióban jelent meg. Továbbra is a hazai vendégkör a domináns: a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi
vendég volt, s az általuk eltöltött vendégéjszakák az összes balatoni vendégéjszaka 63%-át tették ki.

Hévíz az első, Keszthely a hetedik

2015. február 28.

bővebben!


Szigorúbban büntetik a gyermekekkel szembeni bűncselekményeket

2012. május 21. belfold, parlament

A jövőben szigorúbban büntetik a 18 éven aluliakkal szemben elkövetett egyes bűncselekményeket és az elévülési idő is meghosszabbodik, így a sértett 23 éves koráig tehet feljelentést az őt kiskorúként ért sérelem miatt.

A gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló törvénymódosításokat hétfőn 321 igen szavazattal, 8 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés.
Az új szabályozás szerint a 18 éven alulival szemben erős felindulásban elkövetett emberölés, személyi szabadság megsértése, emberrablás, emberkereskedelem, a nemi erkölcs elleni bűncselekmények, valamint a három évnél súlyosabban büntetendő szándékos súlyos testi sértés elévülési ideje meghosszabbodik addig, amíg a sértett betölti vagy betöltötte volna 23. évét.
Új elemmel bővül a módosítás révén az emberölés tényállása, a jövőben emberölés tetteseként kell felelnie annak, aki 14 éven alulit vagy akaratnyilvánításra képtelen embert öngyilkosságra bír rá. A törvény emellett súlyosabban, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni azokat a felnőtteket, akik 18 év alatti fiatalt öngyilkosságra bírnak, vagy ahhoz segítséget nyújtanak neki.
A törvénymódosítás az erőszakos közösülés, a szemérem elleni erőszak és a megrontás tényállását is kiegészíti: súlyosabb büntetést kap az, aki e cselekményeket hatalmi vagy befolyási viszonnyal való visszaéléssel követi el. Emellett a kiskorú veszélyeztetésének tényállásába a módosítás nyomán bekerült a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is.
A módosítás a fiatalkorúaknál a pénzbüntetés tételeit csökkenti annak érdekében, hogy a büntetési forma szélesebb körben alkalmazható legyen.
Egy módosító indítvány elfogadásával az is lehetővé vált, hogy közérdekű munkára válthassák át a 16 éven felüli fiatalkorúakra kiszabott, behajthatatlan pénzbüntetéseket. A közérdekű munkát úgy kell megállapítani, hogy egy napi pénzbüntetésnek egy napi közérdekű munka feleljen meg. Ha a fiatalkorú a munkakötelezettségnek önként nem tesz eleget, a közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét szabadságvesztésre kell változtatni, méghozzá úgy, hogy hat óra közérdekű munka egy napi szabadságvesztéssel legyen egyenlő.
A büntetőeljárási törvényt a módosítás azzal egészíti ki, hogy 18 év alatti tanú és fiatalkorú terhelt kihallgatásánál figyelemmel kell lenni értelmi szintjükre és erre tekintettel kell megfogalmazni a vallomás előtti figyelmeztetéseket.
A polgári perrendtartásról szóló törvénybe szintén új elemként kerültek be a kiskorúak meghallgatásának, illetve kihallgatásának a szabályai. Eszerint minden tájékoztatást és figyelmeztetést a kiskorú korára és érettségére figyelemmel kell megfogalmazni, valamint a 14 év alatti tanú kihallgatásakor mellőzni kell a hamis tanúzás következményeiről szóló figyelmeztetést, ehelyett az igazmondás követelményéről kell tájékoztatást adni.
A módosítás rögzíti, hogy a 14 évnél fiatalabb gyermekeket csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték másként nem pótolható. Emellett egyes családjogi perekben, például gyermekelhelyezés vagy szülői felügyelet ügyében, a bíróság arról is dönthet, hogy a felek és képviselőik távollétében hallgatja meg a kiskorút.
A módosítások a törvény kihirdetését követő harmincadik napon lépnek életbe, a kiskorú idézésére vonatkozó módosítás kivételével, amely három hónap múltán.
A törvénymódosításokat előterjesztő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy évente több ezer gyermek kerül kapcsolatba az igazságszolgáltatással, akár tanúként, akár áldozatként, akár elkövetőként. Tavaly gyermek- és fiatalkorúak sérelmére több mint 15 ezer bűncselekmény történt, és ha az eljárás alatt nem veszik figyelembe a gyermek szükségleteit, nem tartják szem előtt jogait, tovább fokozzák az elszenvedett traumát, és növelik az esélyét, hogy ismét áldozattá váljon - olvasható a tárca közleményében.
Szintén felhívták a figyelmet arra, hogy a változások már a hatályos büntető törvénykönyvbe beépülnek, és a jövőre életbe lépő új büntetőjogi kódexnek is a részét képezik majd. mti

Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Tárgy:
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

MOZGÁSFORMÁK NŐKNEK
2015. március 06.
Nők hete

ALTERNATÍV MEGOLDÁSOK AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉRE ÉS A GYÓGYULÁSRA
2015. március 06.
TERMÉSZETGYÓGYÁSZ KLUB

ÖNÉRTÉKELÉS, ÖNELFOGADÁS, ÖNBECSÜLÉS
2015. március 05.
Lékeltani esték

MEGVÁLTOZOTT VILÁG, MEGVÁLTOZOTT SZEREPEK
2015. március 04.
előadás

ZARÁNDOKVONATOK CSÍKSOMLYÓRA ÉS LENGYELORSZÁGBA
2015. március 03.
Ismeretterjesztő előadás


Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  28
kultúra
  63
sport
  53
életmód
  57
környezetvédelem
  18

Hirdetés