Kiemelt videónk

A Monitor Magazin és a Keszthely Trx közös műsorát, az #ÉrtékTrend-et a Helikon TC Keszthely-ben forgattuk, ahol riporterünk, Krepsz Zoltán a klub elnőkével, Horváth Imrével beszélgetett, operatőrünk, Kvárta Mátyás pedig megörökítette Zoli teniszjátékát is:)

ÉrtékTrend a teniszklubban

2016. augusztus 22.

nézze meg videónkat!

Kiemelt tudósításunk

Enni muszáj, és bár ma már mindenki megtalálhatja a kényének-kedvének megfelelő, laktóz-, cukor-, só- és zsírmentes vagy éppen -bő fogásokat online vagy az éttermekben, az otthon készült ételnél nincs jobb. Ha magunk főzünk, mindig tudjuk ugyanis, hogy mit tartalmaz az, ami az asztalra kerül. Sokszor gondolkodóba esünk azonban, hogy mi legyen a vasárnapi ebéd vagy egy csütörtöki vacsora. Nincs ötletünk, és bizony ilyenkor kevéssé öröm a főzés.

Főzzünk játszva!

2016. augusztus 17.

bővebben!


Szigorúbban büntetik a gyermekekkel szembeni bűncselekményeket

2012. május 21. belfold, parlament

A jövőben szigorúbban büntetik a 18 éven aluliakkal szemben elkövetett egyes bűncselekményeket és az elévülési idő is meghosszabbodik, így a sértett 23 éves koráig tehet feljelentést az őt kiskorúként ért sérelem miatt.

A gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló törvénymódosításokat hétfőn 321 igen szavazattal, 8 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés.
Az új szabályozás szerint a 18 éven alulival szemben erős felindulásban elkövetett emberölés, személyi szabadság megsértése, emberrablás, emberkereskedelem, a nemi erkölcs elleni bűncselekmények, valamint a három évnél súlyosabban büntetendő szándékos súlyos testi sértés elévülési ideje meghosszabbodik addig, amíg a sértett betölti vagy betöltötte volna 23. évét.
Új elemmel bővül a módosítás révén az emberölés tényállása, a jövőben emberölés tetteseként kell felelnie annak, aki 14 éven alulit vagy akaratnyilvánításra képtelen embert öngyilkosságra bír rá. A törvény emellett súlyosabban, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni azokat a felnőtteket, akik 18 év alatti fiatalt öngyilkosságra bírnak, vagy ahhoz segítséget nyújtanak neki.
A törvénymódosítás az erőszakos közösülés, a szemérem elleni erőszak és a megrontás tényállását is kiegészíti: súlyosabb büntetést kap az, aki e cselekményeket hatalmi vagy befolyási viszonnyal való visszaéléssel követi el. Emellett a kiskorú veszélyeztetésének tényállásába a módosítás nyomán bekerült a kiskorú érzelmi fejlődésének veszélyeztetése is.
A módosítás a fiatalkorúaknál a pénzbüntetés tételeit csökkenti annak érdekében, hogy a büntetési forma szélesebb körben alkalmazható legyen.
Egy módosító indítvány elfogadásával az is lehetővé vált, hogy közérdekű munkára válthassák át a 16 éven felüli fiatalkorúakra kiszabott, behajthatatlan pénzbüntetéseket. A közérdekű munkát úgy kell megállapítani, hogy egy napi pénzbüntetésnek egy napi közérdekű munka feleljen meg. Ha a fiatalkorú a munkakötelezettségnek önként nem tesz eleget, a közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét szabadságvesztésre kell változtatni, méghozzá úgy, hogy hat óra közérdekű munka egy napi szabadságvesztéssel legyen egyenlő.
A büntetőeljárási törvényt a módosítás azzal egészíti ki, hogy 18 év alatti tanú és fiatalkorú terhelt kihallgatásánál figyelemmel kell lenni értelmi szintjükre és erre tekintettel kell megfogalmazni a vallomás előtti figyelmeztetéseket.
A polgári perrendtartásról szóló törvénybe szintén új elemként kerültek be a kiskorúak meghallgatásának, illetve kihallgatásának a szabályai. Eszerint minden tájékoztatást és figyelmeztetést a kiskorú korára és érettségére figyelemmel kell megfogalmazni, valamint a 14 év alatti tanú kihallgatásakor mellőzni kell a hamis tanúzás következményeiről szóló figyelmeztetést, ehelyett az igazmondás követelményéről kell tájékoztatást adni.
A módosítás rögzíti, hogy a 14 évnél fiatalabb gyermekeket csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték másként nem pótolható. Emellett egyes családjogi perekben, például gyermekelhelyezés vagy szülői felügyelet ügyében, a bíróság arról is dönthet, hogy a felek és képviselőik távollétében hallgatja meg a kiskorút.
A módosítások a törvény kihirdetését követő harmincadik napon lépnek életbe, a kiskorú idézésére vonatkozó módosítás kivételével, amely három hónap múltán.
A törvénymódosításokat előterjesztő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy évente több ezer gyermek kerül kapcsolatba az igazságszolgáltatással, akár tanúként, akár áldozatként, akár elkövetőként. Tavaly gyermek- és fiatalkorúak sérelmére több mint 15 ezer bűncselekmény történt, és ha az eljárás alatt nem veszik figyelembe a gyermek szükségleteit, nem tartják szem előtt jogait, tovább fokozzák az elszenvedett traumát, és növelik az esélyét, hogy ismét áldozattá váljon - olvasható a tárca közleményében.
Szintén felhívták a figyelmet arra, hogy a változások már a hatályos büntető törvénykönyvbe beépülnek, és a jövőre életbe lépő új büntetőjogi kódexnek is a részét képezik majd. mti

Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Tárgy:
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  30
kultúra
  75
sport
  59
életmód
  70
környezetvédelem
  27

Hirdetés