Szeptembertől mindennapos testnevelés

2012. augusztus 22. Csótár András, iskola, keszthely, sport

Egy uniós felmérés szerint hazánk az EU négy legkevesebbet sportoló nemzetének egyike. Az új köznevelési törvény kiemelt figyelmet szentel a rendszeres testmozgásnak. Szeptembertől mindennapos testnevelés lesz az iskolákban. Mi erről a véleményük a keszthelyi iskolaigazgatóknak? Hogyan készülnek fel a feladatra? Erről a város legnagyobb középiskolájának és legnagyobb általános iskolájának igazgatóját kérdeztük.

A mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik és kilencedik évfolyamán szeptember 1-jétől kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni. A többi évfolyamon a közoktatási törvény szerinti mindennapos testmozgást kifutó rendszerben kell majd megoldani. A heti öt testnevelésórából legfeljebb heti két óra kiváltható iskolai sportkörben való sportolással, amatőr sportolói szerződés alapján igazolás birtokában, a sportszervezetben szervezett edzéssel.

Egészséges gyermekeket!

A cél, hogy már fiatalkorban sikerüljön jó irányba formálni a gyerekek sporthoz és egészséghez való viszonyát, így nagyobb eséllyel lesznek felnőttkorukban is egészségesek. A rendszeres testmozgás minden gyerek által elérhetővé válik társadalmi és szociális helyzettől függetlenül.
Csótár András, az oktatási és kulturális bizottság elnöke, az Asbóth-iskola igazgatója ezzel kapcsolatban kifejtette: az iskolák nagy erőfeszítéseket tesznek mind a szakemberlétszám, mind pedig az infrastruktúra tekintetében, hogy a megnövekedett testnevelésóra-számot szakszerűen ellássák. Erre a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a még három évig növekvő mértékű ellátandó feladatok miatt. Csótár András úgy ítélte meg, hogy a testnevelő szakos kollégák számával nem lesz gond, viszont a tornatermi és a szabadtéri sportkapacitások teljes egészében le lesznek kötve Keszthelyen.
− Hosszabb távon nem látom elkerülhetőnek a tornaterem-fejlesztéseket, a szabadtéri sportpályák felújítását, illetve újak építését. Az ehhez szükséges forrásokat állami és európai uniós forrásokból lehetne előteremteni. Nagy segítség az iskoláinknak a két éve átadott városi tanuszoda. Kihasználtságát javítani fogja az új rendelkezés. Bízom benne, hogy az iskolák meg tudják majd oldani azt, hogy mindenkinek lehetősége legyen a napi mozgásra, és szigorúan fogják kezelni a várhatóan nagyszámú igazolást és felmentést. Akik nem tudnak teljes értékű munkát végezni, azoknak könnyített testnevelés, illetve gyógytestnevelés lesz a megoldás, de mindenképpen meg kell követelni a rendszeres testmozgást! Nagy kihívás lesz ez a testnevelő kollégáknak. Azt, hogy az iskolák mennyire tudják betartani az új koncepciót, a tanév végén ellenőrzi az Oktatási Hivatal – tette hozzá az elnök.
Dósa Zsolt, a Csány−Szendrey ÁMK igazgatója szerint napjainkban egyre erőteljesebben felszínre tör a mindennapos testnevelésórák visszaállításának terve, mert többnyire kiürültek a grundok, a focipályák, egyre ritkábban látni szaladgáló, önfeledten játszó fiatalokat az utcákon, tereken. Sajnos gyermekeink többsége a számítógépek előtt ül, falja a gyors információkat szűkebb környezetéről és a világról.

Tárgyi feltételek is kellenek

A mindennapos testnevelés megvalósítása valódi iskolai gyakorlattá akkor válik, ha beépül a kötelező órák rendjébe, ha lesz erre elegendő testnevelő tanár − vélte Dósa Zsolt. − A közösségek életében oly módon is teljesíthető, hogy a gyermekeknek a szabadban megtartott mozgásos formákat valósítunk meg. Sajnos ehhez nem elegendő a pedagógusok lelkesedése, hanem tárgyi feltételek is szükségesek. A Csány−Szendrey ÁMK-ban a szervezési formák és a jó személyi feltételek biztosítják ennek megvalósíthatóságát. Szerencsére testnevelőink száma városi viszonylatban is kedvezőnek mondható, ugyanis biztosítani tudjuk a szakos oktatást testnevelés vonatkozásában is. Alsó tagozaton az iskolaotthonos forma eddig is arról szólt, hogy a közismereti tárgyak által diktált feszes ritmust a testmozgás, a szabadban eltöltött játék oldja fel – fűzte hozzá az igazgató.
− A fenntartó által engedélyezett formában, szinte megalakulásunk óta biztosítjuk a testnevelés tagozatszintű oktatását, amelynek eredményes működését minden tanévben számos megyei és országos első hely is fémjelzi. Művészeti oktatásunk is a mozgással van összefüggésben. Hétszáznál is több tanulónkból másfél száz gyermek táncol heti négy órában. Sokszor kifejezzük ebbéli örömünket, de megint hangsúlyozni kell, hogy a városi uszoda közelsége előnyt jelent nekünk. Természetesen mi is, mint egyéb városi iskolák, létszámunk arányában részesedünk az úszásalkalmakból – tudtuk meg Dósa Zsolttól, aki egy kis számítással fejezte be nyilatkozatát: a következő tanévben négy első és három ötödik osztályukban kell heti öt órában testnevelést vagy mozgásos foglalkozást tartani. A hét osztályban ez heti 35 órát tesz ki, ami a mai kötelező órákat figyelembe véve másfél testnevelő tanári státust jelent. Amire kötelezővé válik az összes évfolyamon, nevezetesen mind a 31 osztályban, már sem Keszthelyen, sem az országban nem lesz annyi testnevelő, aki ezt ellássa.

Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Tárgy:
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

A KULLANCS: JOBB FÉLNI, MINT MEGIJEDNI
2016. április 29.
CSALÁDBARÁT-KERTBARÁT KÖR

A DÉVÉNY-MÓDSZER – A GYÓGYÍTÁS ÉS A FEJLESZTÉS ÖSSZHANGJA
2016. április 29.
SZÜLETÉS HETE

BELÜL SEMMI - DUMASZÍNHÁZ
2016. április 28.
egyéb

SZÜLETÉS HETE (csütörtök)
2016. április 28.
SZÜLETÉS HETE

AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS – MIÉRT JÓ SZOPTATNI?
2016. április 27.
BABAVÁRÓ KLUB


Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  30
kultúra
  74
sport
  59
életmód
  67
környezetvédelem
  26
Ikszeld ki, ha nem vagy robot!

Hirdetés