Receptajánló! - Sült bőrös fogasfilé zöldséges-kurkumás széles metélttel (+borajánló)

2012. február 20. keszthely, recept, vonyarcvashegy

Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók 2 főre: 35 dkg fogasfilé, 20 dkg széles metélt, 1 dl étolaj, 10 dkg vaj, 6 dkg sárgarépa, 6 dkg cukkini, 6 dkg piros pritaminpaprika, 3 dkg póréhagyma, 1 kávéskanál kurkuma, 1 citrom, só, bors, 3 dl főzőtejszín



A bőrös fogasfilészeleteket sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével meglocsoljuk, és állni hagyjuk. A zöldségeket metéltre vágjuk, és a serpenyőben megolvasztott vajon puhára pároljuk. Ezt követően tejszínnel felöntjük és kiforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzátesszük a kurkumát, majd a citrom levével tesszük pikánssá.
A tejszínes raguba tesszük az előzőleg megfőzött széles metéltet, és kiforraljuk.
A bőrös fogasfiléket bőrükkel lefelé kevés olajon kezdjük el sütni, majd megfordítjuk, és a másik felüket is átsütjük.
Tálaláskor tésztahalmokat helyezünk a tányérra, erre fektetjük a halszeleteket, és karikára vágott citromot adunk mellé.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

 

A balatoni fogas valószínűleg a világ legfinomabb halai közé tartozik, szerintem az. Csak reménykedni tudok benne, hogy a mi magyar tengerünk egyszer horgászparadicsom lesz. Beleborzongok a szó jó értelmében a lehetőségtől, ami itt van a kezünkben. Csak a Balaton-imázs kialakítóinak is jusson eszükbe, hogy mekkora üzlet a horgászturizmus, ami szezontól függetlenül, télen-nyáron tart. A sporthorgászat olyan szenvedély, amelyért sokat áldoznak a résztvevők, és legtöbbször a hal is visszanyeri szabadságát a fotózás és a lemérés után. Tehát Európa legnagyobb horgászvize itt van, csak be kell telepíteni. És utána mindig lesz fogasfilé a tányéron a környék halas vendéglőiben. Szita Karcsi barátom és családja is így gondolkodik. Májusban újra megnyitják a keszthelyi halászcsárdát. Nagyon szurkolok nekik. A hal nagyon egészséges, akárcsak a bor.
A séf úr sült bőrös fogasfiléje mellé egy badacsonyi kéknyelű-válogatást képzeltem el a Borbély Családi Pincészettől. Maga a kéknyelű egy ősi magyar szőlőfajta, de sajnos az alacsony tőkehozama miatt a rendszerváltozás előtti pincegazdaságokban háttérbe szorult, emiatt majdnem kiveszett. Napjainkban újra kezdi visszanyeri régi fényét a Badacsonyi borvidéken. Az egyik legfinomabb halborunk. A szőlőfajta a nevét a levélnyél kékes színéről kapta. A szőlészek macerás fajtának tartják, mert nővirágú, ezért a beporzásához más szőlőfajta segítsége kell, ami legtöbbször a budai zöld. Bora halvány, citromsárga színű, fantasztikus, nemes, citrusos illatú. A vulkáni talajnak köszönhetően egyedi minerális karakter, élénk savak jellemzik. Meghálálja a két-három esztendős palackos érlelést. Egy ilyen kéknyelűt mindig élmény fogyasztani. Szépen mozog a pohárban, ha megforgatjuk, karimája néhány másodpercre feltapad a pohár falára, majd szép lassan elindulnak lefelé a cseppek. Olyan, mint egy gótikus templom ablaka.

Kedves egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 




Kapcsolódó anyagok


Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Tárgy:
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

APRÓK TÁNCA
2015. február 07.
családi program

FARSANGI CSALÁDI DÖNGICSÉLŐ
2015. február 07.
családi program

VII. Keszthelyi Esküvő Kiállítás
2015. február 07.
egyéb

GYÓGYULÁSOM IGAZ TÖRTÉNETE
2015. február 06.
TERMÉSZETGYÓGYÁSZ KLUB

A VÉN SZABÓ
2015. február 05.
előadás


Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  26
kultúra
  62
sport
  51
életmód
  53
környezetvédelem
  17

Hirdetés