Kiemelt videónk

A Monitor Magazin és a Keszthely Trx közös műsorát, az #ÉrtékTrend-et a Helikon TC Keszthely-ben forgattuk, ahol riporterünk, Krepsz Zoltán a klub elnőkével, Horváth Imrével beszélgetett, operatőrünk, Kvárta Mátyás pedig megörökítette Zoli teniszjátékát is:)

ÉrtékTrend a teniszklubban

2016. augusztus 22.

nézze meg videónkat!

Kiemelt tudósításunk

Enni muszáj, és bár ma már mindenki megtalálhatja a kényének-kedvének megfelelő, laktóz-, cukor-, só- és zsírmentes vagy éppen -bő fogásokat online vagy az éttermekben, az otthon készült ételnél nincs jobb. Ha magunk főzünk, mindig tudjuk ugyanis, hogy mit tartalmaz az, ami az asztalra kerül. Sokszor gondolkodóba esünk azonban, hogy mi legyen a vasárnapi ebéd vagy egy csütörtöki vacsora. Nincs ötletünk, és bizony ilyenkor kevéssé öröm a főzés.

Főzzünk játszva!

2016. augusztus 17.

bővebben!


Receptajánló! - Két zöldségétel a nyári melegben (+borajánló)

2012. július 04. ajánló, recept

A nyári melegben legkevésbé terhelik meg a szervezetünket, ugyanakkor energiával és életerővel látnak el bennünket a zöldséges ételek. Gabonákkal kiegészítve teljes értékű táplálékot jelentenek.

A zöldségeket kíméletesen megfőzve minimális a vitaminveszteség, ugyanakkor könnyebben emészthetők, és feltárulnak azok a tápanyagok, amelyeket nyers állapotban a rostokból nem tudunk feldolgozni.

A kíméletes főzési módok a rövid ideig tartó (3–5 perc)
kevés vízben főzés,
kevés hidegen préselt olajon kevergetve sütés,
a zöldség saját levében párolás, gőzölés.
A zöldségek megfelelő darabolásával szintén rövidíthetjük a főzési időt, hiszen minél vékonyabb csíkokra sikerül szeletelni, annál gyorsabban fő meg az étel.
A fűszerezéssel megadhatjuk az étel jellegét, segíthetjük az emésztőrendszer munkáját, és kiegyensúlyozhatjuk a zöldségek hatását.

Pirított zöldségek

Egy wokban vagy serpenyőben felmelegítünk 1 evőkanál hidegen sajtolt olajat (a finomított olajok nagy terhelést jelentenek a szív- és az érrendszernek), beledobjuk az összevágott hagymát, a fűszereket, majd puhulási sorrendben a zöldségeket. Először a gyökérféléket, mint a sárgarépa, a zeller, aztán a bab- vagy borsófélét (felhasználás előtt lehet egy percig blansírozni is). Végül a puhább struktúrájú zöldségeket, mint a cukkini, a tökfélék, a zellerszár, a vajrépa vagy a tarlórépa.
Az egészet 3-4 percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd rögtön tálra szedjük. Melléje rizst vagy kölest főzünk.

Saját levében párolt zöldségek

Készíthetjük egyféle vagy 3-4 összeillő zöldségből.
A megtisztított zöldségeket jellegüknek megfelelően daraboljuk. A hagymát csíkokra vagy fél karikára, a sárgarépát julienre vagy háromszögekre, a cukkinit karikanegyedekre, a vajrépát lapokra. Kis tűzön lefedve pároljuk, esetleg 1-2 evőkanál vizet teszünk alá.
Melléje bulgurt vagy kuszkuszt főzünk.

Zöldségvariációk:
– hagyma, sárgarépa,zöldborsó, zellerszár, vajrépa, cukkini;
– hagyma, zellerszár, sárgarépa, pasztinák, spárgatök;
– hagyma, brokkoli, gomba;
– zöldbab, sütőtök, hagyma.

Fűszervariációk:
– kínai: hagyma, fokhagyma, gyömbér, ötfűszer vagy fahéj;
– olaszos: rozmaring, majoránna, kakukkfű;
– indiai: friss gyömbér, római kömény, görögszéna, koriander, kurkuma.
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

Előbb vagy utóbb minden ember életében eljön a pillanat, amikor átértékeli az eddigi életmódját. Nálam is elérkezett a perc: rájöttem, hogy a saját testem csak rám van bízva, nekem kell róla gondoskodnom. A konyhánkban előtérbe kerültek a zöldségek. 1500 négyzetméteres a konyhakertünk, ahol mindent meg tudunk termelni. Le is dobtam tizenhét kilót, és így sokkal jobban érzem magam. Komolyan mondom, hogy a tollamból, amivel írok, is jó érzés folyik ki. Ilyenkor jólesnek ezek a könnyű zöldséges ételek, amelyeket Katalin asszony ajánlott. Könnyen elkészíthetők, és sokkal jobban fogyaszthatók a kánikulában, mint a nehéz és zsíros ételek.
A nyári nagy melegben a szervezetünk sokkal többet párologtat, mint máskor. Ezt a folyadékveszteséget pótolnunk kell. És hogy a szakmánál maradjunk, ennek a legjobb formája a fröccsivás. Napközben az arányokat úgy állítsuk be, hogy kevesebb bor, több szóda, ez a köznyelvben a hosszúlépés (1 dl bor, 2 dl szóda). Estefelé az arány változhat a bor javára. A lényeg, hogy válasszunk valami könnyű, üde, savanykás fehérbort (rizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres) vagy rozét. Nem szentségtörés a vörösbor sem szódával, csak az is könnyű legyen. Mindenki azt igya, ami jólesik, a lényeg, hogy hideg legyen, hűtse a testünket.
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 





Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Tárgy:
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  30
kultúra
  75
sport
  59
életmód
  70
környezetvédelem
  27

Hirdetés