Receptajánló! - Két zöldségétel a nyári melegben (+borajánló)

2012. július 04. ajánló, recept

A nyári melegben legkevésbé terhelik meg a szervezetünket, ugyanakkor energiával és életerővel látnak el bennünket a zöldséges ételek. Gabonákkal kiegészítve teljes értékű táplálékot jelentenek.

A zöldségeket kíméletesen megfőzve minimális a vitaminveszteség, ugyanakkor könnyebben emészthetők, és feltárulnak azok a tápanyagok, amelyeket nyers állapotban a rostokból nem tudunk feldolgozni.

A kíméletes főzési módok a rövid ideig tartó (3–5 perc)
kevés vízben főzés,
kevés hidegen préselt olajon kevergetve sütés,
a zöldség saját levében párolás, gőzölés.
A zöldségek megfelelő darabolásával szintén rövidíthetjük a főzési időt, hiszen minél vékonyabb csíkokra sikerül szeletelni, annál gyorsabban fő meg az étel.
A fűszerezéssel megadhatjuk az étel jellegét, segíthetjük az emésztőrendszer munkáját, és kiegyensúlyozhatjuk a zöldségek hatását.

Pirított zöldségek

Egy wokban vagy serpenyőben felmelegítünk 1 evőkanál hidegen sajtolt olajat (a finomított olajok nagy terhelést jelentenek a szív- és az érrendszernek), beledobjuk az összevágott hagymát, a fűszereket, majd puhulási sorrendben a zöldségeket. Először a gyökérféléket, mint a sárgarépa, a zeller, aztán a bab- vagy borsófélét (felhasználás előtt lehet egy percig blansírozni is). Végül a puhább struktúrájú zöldségeket, mint a cukkini, a tökfélék, a zellerszár, a vajrépa vagy a tarlórépa.
Az egészet 3-4 percig állandóan kevergetve pirítjuk, majd rögtön tálra szedjük. Melléje rizst vagy kölest főzünk.

Saját levében párolt zöldségek

Készíthetjük egyféle vagy 3-4 összeillő zöldségből.
A megtisztított zöldségeket jellegüknek megfelelően daraboljuk. A hagymát csíkokra vagy fél karikára, a sárgarépát julienre vagy háromszögekre, a cukkinit karikanegyedekre, a vajrépát lapokra. Kis tűzön lefedve pároljuk, esetleg 1-2 evőkanál vizet teszünk alá.
Melléje bulgurt vagy kuszkuszt főzünk.

Zöldségvariációk:
– hagyma, sárgarépa,zöldborsó, zellerszár, vajrépa, cukkini;
– hagyma, zellerszár, sárgarépa, pasztinák, spárgatök;
– hagyma, brokkoli, gomba;
– zöldbab, sütőtök, hagyma.

Fűszervariációk:
– kínai: hagyma, fokhagyma, gyömbér, ötfűszer vagy fahéj;
– olaszos: rozmaring, majoránna, kakukkfű;
– indiai: friss gyömbér, római kömény, görögszéna, koriander, kurkuma.
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

Előbb vagy utóbb minden ember életében eljön a pillanat, amikor átértékeli az eddigi életmódját. Nálam is elérkezett a perc: rájöttem, hogy a saját testem csak rám van bízva, nekem kell róla gondoskodnom. A konyhánkban előtérbe kerültek a zöldségek. 1500 négyzetméteres a konyhakertünk, ahol mindent meg tudunk termelni. Le is dobtam tizenhét kilót, és így sokkal jobban érzem magam. Komolyan mondom, hogy a tollamból, amivel írok, is jó érzés folyik ki. Ilyenkor jólesnek ezek a könnyű zöldséges ételek, amelyeket Katalin asszony ajánlott. Könnyen elkészíthetők, és sokkal jobban fogyaszthatók a kánikulában, mint a nehéz és zsíros ételek.
A nyári nagy melegben a szervezetünk sokkal többet párologtat, mint máskor. Ezt a folyadékveszteséget pótolnunk kell. És hogy a szakmánál maradjunk, ennek a legjobb formája a fröccsivás. Napközben az arányokat úgy állítsuk be, hogy kevesebb bor, több szóda, ez a köznyelvben a hosszúlépés (1 dl bor, 2 dl szóda). Estefelé az arány változhat a bor javára. A lényeg, hogy válasszunk valami könnyű, üde, savanykás fehérbort (rizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres) vagy rozét. Nem szentségtörés a vörösbor sem szódával, csak az is könnyű legyen. Mindenki azt igya, ami jólesik, a lényeg, hogy hideg legyen, hűtse a testünket.
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 




Kapcsolódó anyagok


Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Tárgy:
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

KERTKULTÚRA- Táguló látóhatár, bővülő sokféleség
2014. november 28.
Családbarát-kertbarát kör

ISTEN ÖRÖMEINKBEN ÉS TRAGÉDIÁINKBAN
2014. november 27.
Ismeretterjesztő előadás

Műhelyfoglalkozás középiskolás diákok részére
2014. november 27.
Népművészet hete

Kukoricafosztó játszóház
2014. november 26.
Népművészet hete

Katalin-napi kiállítás
2014. november 25.
Népművészet hete


Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  23
kultúra
  59
sport
  48
életmód
  48
környezetvédelem
  17

Hirdetés