Kiemelt videónk

Nem hétfejűn, de igazi sárkányon repült Krepsz Zoltán, a Monitor Magazin és a Keszthely Trx közös műsorában, az Értéktrendben. Hegedüs Károly sárkányrepülő pilóta, oktató hívta meg stábunkat a Cserszegtomaji repülőtérre. Forgattunk, repültünk, beszélgettünk. Nézzétek meg!

Értéktrendben a sárkányrepülés

2016. október 15.

nézze meg videónkat!

Kiemelt képgalériánk

Séta a mellrák ellen, Keszthely

2016. szeptember 30.


nézze meg képeinket!


Július 10-ig sorrendmódosítás, 24-én ponthatárhúzás

2012. július 06. egyetem, oktatas

Legkésőbb 2012. július 10-ig küldhetik be a felsőoktatásba felvételizők a jelentkezéshez szükséges, még hiányzó dokumentummásolatokat. Szintén eddig a határidőig lehet egyetlen alkalommal módosítani a korábban megadott jelentkezési sorrenden.

Minden olyan dokumentumot, ami a jelentkezési határidőig még nem állt rendelkezésre (mint például az utolsó év végi, vagy az érettségi bizonyítvány) legkésőbb 2012. július 10-ig pótolhatják a jelentkezők. A hiányzó dokumentumok pótlására két lehetőségük van:
feltölthetik elektronikusan az e-felvételiben (azok is, akik korábban papíron jelentkeztek),
vagy
beküldhetik postán az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.
Mindent elég egy példányban beszkennelni és feltölteni az e-felvételiben, vagy egy darab fekete-fehér, A4-es fénymásolatot postára adni, eredeti dokumentumot nem kell beküldeni. A szkennelt fájlnak, vagy a fénymásolatnak jól olvashatónak kell lennie, illetve tartalmaznia kell a jelentkező nevét, valamint – a postán beküldött iratoknál – a felvételi azonosító számát is.

A dokumentumpótlás mellett szintén július 10-ig van lehetőségük a jelentkezőknek módosítani a felvételi adatbázisban szereplő adataikat. (Erre akkor lehet szükség, ha valakinek valamilyen adata rosszul szerepel az adatbázisban, vagy a jelentkezési határidőt követően megváltozott. Ezek az információk elérhetők az e-felvételiben, illetve megtalálhatók a regisztrációs levelekben is.) Az adatmódosításhoz szükséges formanyomtatványok megtalálhatók a Felvi.hu honlap Kérvénytárában. A kitöltött és aláírt nyomtatványokat a dokumentummásolatokhoz hasonlóan szintén kétféleképpen juttathatják el a jelentkezők: elektronikusan az e-felvételiben feltöltve, vagy postai úton a fent említett címre küldve.

Sorrendmódosítás: mikor, hogyan, miért

A sorrendmódosítás határideje 2012. július 10. Eddig van lehetőségük a jelentkezőknek egyetlen alkalommal változtatni a megjelölt képzések sorrendjén. Fontos tudni, hogy csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet lejjebb, vagy feljebb sorolni a listában, új képzés megjelölésére viszont a sorrendmódosításkor nincs lehetőség!
Az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha megváltozott a jelentkező preferencia-sorrendje, vagyis a listában nem azok a képzések szerepelnek először, ahová leginkább be szeretne kerülni. Abban az esetben viszont nem érdemes változtatni, ha valamelyik képzésnél nem sikerült a jelentkező alkalmassági vizsgája, mivel ebben az esetben az adott szakra automatikusan nem nyerhet felvételt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen jelölte meg. Ugyanígy nincsen értelme a sorrendmódosításnak akkor, ha valamelyik megjelölt szakra mégsem szeretne bekerülni és ezért a lista végére sorolná. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását – kizárását – választani. A visszavonás nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettől függetlenül van lehetőség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják a felvételi eljárás során fizetendő díj összegét.
A változtatás történhet elektronikusan, az e-felvételiben, vagy a Felvi.hu Kérvénytárában megtalálható kérelem (Kérelem jelentkezési sorrend módosítására) postázásával, a fent említett címre. Ez utóbbi esetben a kérelemnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét, a felvételi azonosító számát, az új sorrendet és a jelentkező aláírását.

A 2012 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 24-én este nyolckor hirdetik majd ki, amelyek ezzel egyidőben a Felvi.hu honlapon lesznek elérhetők.
Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően lesz Pont Ott Parti is, most a Margitszigeti Atlétikai Centrum ad otthont a rendezvénynek; ingyenes koncertekkel, beszélgetésekkel, játékokkal, ajándékokkal várják a diákokat, és kihirdetik a ponthatárokat.
Az idei évben változás, hogy az elérhető felvételi pontszám 480-ról 500-ra módosul, az emelt szintű érettségiért 40 helyett 50 többletpont kapható. A bekerüléshez legalább 240 pontot kell elérniük a felvételizőknek.
Mintegy 110 ezer diák jelentkezett főiskolákra, egyetemekre. A felvételizők körülbelül 80 százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82.661-en jelentkeztek nappali munkarendre. Levelező munkarendet a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen. Az idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében, összesen 13.950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot. A második helyen a gazdaságtudományok képzési terület áll 11.421 jelentkezővel, míg a harmadikon a 9187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok.
A keretszámok módosítását az oktatási államtitkár június 26-án jelentette be, közölve: ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben kezdődő tanévben. Hoffmann Rózsa akkor elmondta, az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek, ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A módosítás értelmében 2400-zal több hallgatót vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikus, hétszázzal az agrárhelyek száma; az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám. A változtatás érinti a külhoni kihelyezett képzéseket is, a magyar nyelvű szakokon négyszáz teljes állami ösztöndíjas helyet biztosítanak - közölte.
A kormányrendelet alapján a felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszámát 3500 főben határozták meg. Az alapképzésre felvehetők létszáma 31.750 lesz, emellett részösztöndíjban 5550-en részesülhetnek. Ebből az agrár képzési területre felvehető hallgatók száma kétezer fő, részösztöndíjat százan kaphatnak; a bölcsészettudományi képzési területre 2700 hallgatót, a gazdaságtudományokra 250-et, az informatikaira 4550 hallgatót vehetnek fel, és részösztöndíjat kaphatnak 1500-an. A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területre felvehető hallgatók száma 1017, az igazságügyi, munkaügyi szakokra felvehetőké 200 a teljes állami ösztöndíjas kereten belül.
A műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 10.560, részösztöndíjat 2350-an kaphatnak, az orvos- és egészségtudomány képzési területre 3200-an juthatnak be, a keretet kiegészíti száz részösztöndíjas. A pedagógusképzés képzésre 1600, a sporttudományira 600 hallgatót vehetnek fel. A társadalomtudomány képzési területre vonatkozó számot ezerben rögzítették, a természettudományira felvehetőkét négyezerben, és további 1500 a részösztöndíjas hallgatók száma. A művészet képzési területre 740, a művészetközvetítésire 350 hallgató vehető fel. Az egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók létszáma 2420.monitormagazin/mti

Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Tárgy:
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  30
kultúra
  76
sport
  60
életmód
  70
környezetvédelem
  27

Hirdetés