Játékmúzeum nyílik karácsonyra Keszthelyen

2010. december 18.

A babakocsiktól a társasjátékokon át a népi játékokig mintegy tízezer darabos gyűjteménynek ad otthont a Keszthelyen karácsonyra megnyíló Vidor Játékmúzeum.

A Kossuth utcai épületben, önkormányzati bérleményben lévő magánmúzeum kialakítása még az utolsó napokban is zajlik. A kiállítótermekben már állnak a tárlóként használatos régi szekrények, bútorok, a termek plafonjaira felfüggesztve pedig több tucatnyi babakocsi, pedálos autó, sőt még egy jó két méteres játékhajó is lóg.
úri Török Tibor - akinek Keszthelyen már ez a hatodik múzeuma - elmondta: szenvedélyes gyűjtőként döntötte el, hogy a mai és egykori gyerekeknek, azaz a felnőtteknek bemutatja a letűnt korok játékainak világát.
A mintegy 300 négyzetméteres bemutatóhelyen már megkezdték a bebútorozást és a gyűjtemény elhelyezését, ahol valószínűleg mindenki megtalálja majd a kedvére való látnivalót. Több száz mackó ül majd a polcokon, többségében a német Steiff gyár elmúlt száz évének darabjai. Megtalálhatók lesznek majd az egykori győri Lemezárugyár sokak által ismert mozgó játékai, de népi játékok és az évtizedekkel ezelőtti falusi búcsúkban árusított portékák is számtalan régi társasjátékkal együtt.
A több mint száz év játéktörténetét tükröző gyűjteményben a modern kor kedvencei is helyet kaptak. Az egyik helyiségben például Barbie babák láthatók, de Kinder tojásból származó figurák sokasága és a fiúk régi kedvencei, Matchboxok is a polcokra kerülnek.
A tervek szerint december 23-án nyíló múzeum tulajdonosa azt is elárulta: a kicsiknek - vagy az egykori kicsiknek - nemcsak nézelődni lesz lehetőségük, de egy-két darabbal akár játszhatnak is.
Túri Török Tibor elmondta: 1999-ben nyitotta meg első gyűjteményét a keszthelyi sétálóutcában. A népviseletes babamúzeumot később a csigákból készült parlament kiállítása, majd a történelmi panoptikum és a kínzómúzeum megnyitása követte. Ez utóbbi mellett szintén csak felnőttek látogathatják az idén májusban megnyitott erotikus panoptikumot. mti

Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
Tárgy:
Hozzászólás*
Biztonsági kód*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.

Ha rendezvényét szeretné a honlapon megjeleníteni, küldje a programot az info@monitormagazin.hu címre!

HONISMERETTEL-HONSZERETETHEZ
2016. június 03.
Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület

ZALA SZIMFONIKUS ZENEKAR - Keszthely Város Napja
2016. június 02.
Keszthely Város Napja

KI KICSODA KESZTHELYEN – KÖNYVBEMUTATÓ
2016. június 02.
KESZTHELY VÁROS NAPJA

AZ IKONOK VILÁGA
2016. május 31.
Ismeretterjesztő előadás

VÁROSI GYERMEKNAP 2016
2016. május 29.
ünnep


Szavazás
Miről olvasna többet a Monitor közéleti lapban?
politika
  30
kultúra
  74
sport
  59
életmód
  67
környezetvédelem
  26
Ikszeld ki, ha nem vagy robot!

Hirdetés